Havermout is gezond en geschikt om te eten als ontbijt. Het is eenvoudig te bereiden en een goede bron van vitamines, mineralen en antioxidanten. Dankzij de eiwitten en grote hoeveelheid oplosbare vezels levert havermout veel gezondheidsvoordelen op en geeft het je lang een verzadigd gevoel.
Spijsverteringsproblemen door havermout
Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen bijvoorbeeld een magnesium tekort opbouwt.
Havermout staat in de Schijf van Vijf en past dus in een gezond voedingspatroon. Als volkoren graanproduct verlaagt havermout het risico op hart- en vaatziekten. Hoe gezond je havermout is, hangt uiteindelijk ook af van hoe je het klaarmaakt en wat je eraan toevoegt.
Havermout bij het ontbijt houdt je bloedsuikerspiegel stabiel. Daardoor krijg je minder dips doorheen de dag. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op het menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten. De betaglucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Havermout. Havermout is rijk aan vezels. Doordat havermout veel vezels bevat moet je lichaam hard werken om deze vezels te verteren. Dit harde werken vraagt veel energie en daardoor helpt het eten van havermout bij het verbranden van buikvet.
Diëten met veel vezels helpen ook om verzadiging te bevorderen. Oplosbare vezels, zoals de bètaglucaan in haver, vormen een gel tijdens de spijsvertering. Dit vertraagt de spijsvertering, waardoor u zich langer vol voelt. Vezels kunnen helpen om gewicht te verminderen en het lichaamsvetgehalte te verlagen .
De portie havermout is een half kopje droge havermout . Dit komt neer op ongeveer een kopje gekookte havermout. Regelmatig een portie havermout eten is een manier om uw vezelinname te verhogen. Vezels zijn in verband gebracht met een betere spijsvertering, hartgezondheid en gewichtsbeheersing.
Als je tussen de 50-70 gram havermout dag eet, krijg je genoeg binnen om van de gezondheidseffecten te profiteren. Een gewone kom havermoutpap maak je meestal van 30-50 gram droge havermout of havervlokken. Een eetlepel havermout weegt ongeveer 10 gram.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. Dus voor een gezond ontbijt kun je Brinta én havermout eten.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.
Als je ontbijt met havermout, neem dan 30-50 gram havermout per persoon. Dit geeft je genoeg energie om de ochtend productief door te komen.
Om te beginnen zitten bananen vol met vezels, vitamines en mineralen, ze zijn natuurlijk ook erg smaakvol. Hierdoor zijn ze een van de gezondste dingen die je als ontbijt kunt eten. Ze zijn een van de beste fruitbronnen van vitamine B6, met een middelgrote banaan die voor ongeveer 25% van je dagelijkse behoeften zorgt.
Nadelen van havermout
Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben.
Havermout bevat zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels die de opname van vet en cholesterol remmen en helpen bij het verlagen van met name het (slechte) LDL-cholesterol en de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed, wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.
Haver is een van de weinige granen die we als mens wel rauw kunnen eten, maar het bevat wel fytinezuur. 'Overnight oats' zijn daarom een mooie manier om haver te eten: je laat het een nacht weken en gooit het overtollige water – met het fytinezuur erin- weg.
Havermout blijkt niet alleen hét ideale ontbijt, maar ook een echte vetverbrander. Havermout zit namelijk tjokvol vezelrijke complexe koolhydraten die je tonnen energie geven zodat je meer uit je training haalt. Kies daarbij het liefst voor de volkoren variant. Zo voorkom je pieken in je bloedsuikerspiegel.
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. De voedingswaarde is hetzelfde. Ze bevatten allebei: oplosbare vezels.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
Wanneer je gevoelige darmen hebt is het aan te raden om havermout eerst te koken of een nachtje te laten weken. Hierdoor zijn de vlokken al helemaal volgezogen met vocht en zijn ze makkelijker verteerbaar voor je darmen.
Nieuw onderzoek van de afdeling Dier- en Vergelijkende Biomedische Wetenschappen van de Faculteit Landbouw-, Levens- en Milieuwetenschappen suggereert dat het eten van voedsel dat rijk is aan bètaglucaan, een type vezel dat voorkomt in haver en gerst, het lichaamsgewicht en obesitas kan verminderen .
Ik doe 3/4 kopje havermout (60g) met PBFit (± 2 eetlepels) of 2 eetlepels echte pindakaas en ongeveer 2 theelepels bruine suiker. Soms gooi ik er wat Grapenuts doorheen voor extra textuur en vezels.
Havermoutdieet voor gewichtsverlies: Havermout kan u voorzien van gezonde vezels en een lading voedingsstoffen. Hier leest u hoe u gewicht kunt verliezen door havermout te eten voor ten minste twee maaltijden per dag !
Die suiker zorgt voor een onmiddellijke en snelle energiepiek, die daarna even snel weer daalt. Gevolg: een razende honger rond een uur of tien. Ben je echt een zoetekauw, kies dan voor natuurlijke zoete dingen zoals een banaan, of roer wat honing en kaneel door je havermoutpap.
Doe hiervoor simpelweg 1 deel havermout met 3 delen water in een kom en laat de hele nacht staan op het aanrecht. De volgende ochtend is het water opgenomen (giet overtollig water eventueel af) en is je havermout een stuk sneller gaar. Let op, geweekte havermout heeft zich al kunnen volzuigen met water.