Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten. Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen. Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.
Het Voedingscentrum raadt vrouwen aan om zo'n 1000 calorieën aan koolhydraten binnen te krijgen per dag (3). Dit betekent dat je 50 calorieën per dag aan resistent zetmeel binnen moet krijgen om deze boost in vetverbranding te ondervinden. Dit komt neer op minder dan een half kopje havermout per dag.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Koolhydraten die juist goed voor je zijn
De koolhydraten in havermout zijn echter complexe koolhydraten. Deze koolhydraten worden langzaam omgezet in energie, waardoor je geen last hebt van grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Je kan daarom prima havermout eten als je gezond wilt afvallen.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Havermout bevat per 100 gram wel veel calorieën (389 kcal) en een grote hoeveelheid koolhydraten (66g). En dit gaat meestal niet goed samen met afvallen. Afhankelijk van jouw caloriebehoefte om af te vallen kan het zijn dat dit moeilijk is om in te passen in je dieet.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
Probeer je toevoegingen te beperken tot 150 calorieën. Vermijd suiker (en zelfs honing of andere 'gezonde' suikers) en breng je havermout op smaak met kaneel, rauw cacaopoeder of vanille- of amandelextract bijvoorbeeld. Met kurkuma ga je voor havermout met een gouden randje. Wil je het toch graag wat zoeter?
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Per 100 gram levert havermout zo'n 380 kcal. Havermout is een volkoren graan en is dus vooral een bron van koolhydraten. Per 100 gram bevat havermout 59,4 gram koolhydraten, waarvan 1,1 gram suiker. Daarnaast is het een bron van vezels.
Dat bakje havermoutpap als ontbijt is dus niet alleen gezond, je kunt er ook lang tegenaan! Natuurlijk bepaalt hoe je havermout of havervlokken klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Zo is het gezond als je havermout bereidt met halfvolle melk of magere yoghurt.
Ondanks dat havermout veel goede eigenschappen heeft, is het een minder goede keuze wanneer je gewicht wil verliezen. Het bevat het veel koolhydraten: maar liefst 62 gram koolhydraten per 100 gram havermout. Niettegenstaande dat dit langzame koolhydraten zijn, past het niet goed in een koolhydraatarm dieet.
Havermout is ook zo'n vezelrijk ontbijt. Dat kunt u zowel warm als koud eten en aanvullen met fruit, noten en zaden voor de broodnodige extra vezels. Maar een kom yoghurt met fruit en noten of een volkoren boterham met kaas is een minstens zo goede start van de dag.
Het bevordert de stoelgang
Het helpt om goed, gezond en vezelrijk te ontbijten. Laat havermout daar nu precies de perfecte basis voor zijn. Waarom zijn vezels eigenlijk zo belangrijk voor de stoelgang? Ze houden de darmen wakker en houden vocht vast, waardoor de ontlasting meer volume krijgt.
Het weken van havermout zorgt dat het gehalte fytinezuur iets lager is, maar het verdwijnt niet en ook mineralen gaan verloren door het weken. Overigens zijn de hoeveelheden fytinezuur niet groot. Zoals gezegd kunt u havermout koken, met melk (of andere soorten melk). Soms wordt het in de fabriek voorgestoomd.
Een ander voordeel van yoghurt is dat het rijk is aan voedingstoffen en relatief weinig calorieën bevat. Doordat yoghurt, en dan vooral de Griekse variant, veel eiwitten bevat en vullend is, kan het helpen bij het afvallen.