Een hamburger of burger is een samengeperste schijf gemalen rundergehakt aangemaakt met gesnipperde ui of knoflook en specerijen die gebakken of gegrild geserveerd wordt tussen een broodje.
Hamburgers moeten bestaan uit 100% rundvlees, al wordt soms ook half-om-half gehakt gebruikt. Maar een echte hamburger liefhebber kan je daar niet mee afschepen. Echte hamburgers bestaan uit gemalen rundvlees dat in een afgeplatte ronde vorm is gedrukt.
Conclusie: voor de traditionele burger kies je voor puur rundergehakt of een mengeling van rund, kalf en/of varken. Ben je niet zeker of je het gehakt nog moet bijkruiden? Bak een klein stukje gaar in de pan en proef dan eens.
De hamburger komt oorspronkelijk inderdaad uit Hamburg. In de eerste helft van de vorige eeuw zien we in het Amerikaans-Engels hamburger in de voor ons vertrouwde betekenis opduiken: eerst als aanduiding voor diverse vleesgerechten en uiteindelijk voor een stuk gehakt of een broodje met zulk gehakt ertussen.
Het gehakt voor de Hamburgers van McDonald's bestaat uit rundvlees van de voorste delen en de flanken van een rund. Voor het gehakt wordt gebruik gemaakt van hele stukken vlees.
Onze beroemde klassieker. Niet 1, maar 2 burgers van 100% rundvlees met verse sla, cheddar smeltkaas, verse uitjes en fijne slices van augurk.
Elke dag gaan er van dat ene bedrijf ongeveer 350 a 400 koeien naar de slacht. Die zwarte plekken is waarschijnlijk mest.
2,36 miljard hamburgers * 45 gram per hamburger * 1 kg / (1000 gram) * 222 kg / koe = 235.332.000 koeien. Dit is uitgaande van het gemiddelde gebruik van één hamburgerpatty per hamburger. Veel hamburgers gebruiken er twee (Big Mac), veel gebruiken er nul (McChicken).
Eén koe geeft ongeveer 225 kg vlees. Dat is 5600 kg worstjes en hamburgers.
Voedingsmiddelen – waaronder hamburgers – worden bewerkt met te veel zout, suikers en verzadigde vetten.Dat resulteert in een ongezond voedselaanbod en daarmee een obesogene omgeving. Dat resulteert op zijn beurt weer in meer mensen met overgewicht en obesitas, en dát resulteert in meer ziekte- en sterftegevallen.
De traditionele hamburger bestaat meestal voor 100% uit rundvlees en dit kan je dus licht rosé of à point bakken zodat het lekker sappig blijft.
De meeste burgers worden gemaakt met rundergehakt dat genoeg vet bevat om het smaakvol te maken. De optie om magerder vlees te kiezen is misschien niet beschikbaar, maar je kunt altijd kiezen voor een burger met een kleinere patty. Kijk naar het kindermenu of een juniorburger — deze zijn meestal kleiner.
Rundergehakt is gemaakt van 100% vermalen rundvlees van restdelen, bijvoorbeeld de nek, schouder, buik, en soms ook het vlees rond de ribben. Het bestaat normaliter voor 80% uit rundvlees en 20% rundervet. Dit laatstgenoemde percentage mag volgens de warenwet oplopen tot 25%.
Gehakt is – traditioneel – gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk.
Rundergehakt is het meest gebruikelijke vlees voor hamburgers, maar je kunt ook gehakt van kip, kalkoen, varken of lam gebruiken. Ja, je kunt een vegetarische cheeseburger maken met een vegetarische burger, zoals een falafelburger, bonenburgers of groenteburgers.
Ze danken hun naam eigenlijk aan Hamburg, Duitsland, de thuisbasis van een stuk rundvlees genaamd de Hamburg steak, dat uiteindelijk evolueerde naar wat we nu hamburgers noemen. Natuurlijk brachten Amerikanen varkensvlees naar hamburgers met de creatie van de bacon cheeseburger, gelanceerd als de "Teen Burger" door A&W franchise in 1963.
Gemiddeld kan één koe ongeveer 500 of meer pond vlees produceren, wat ongeveer 2000 hamburgers kan opleveren. Dus hoewel één koe technisch gezien genoeg hamburgers voor een heel leven kan produceren, is dat niet hoe de commerciële vleesindustrie werkt.
Van een (melk)koe komen verschillende soorten rundvlees. Een biefstuk wordt bijvoorbeeld vaak gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende. Hacheevlees wordt gesneden van de onderrib, en ossenstaart is, zoals de naam het al zegt, de staart.
Het slachten van een koe kost ongeveer € 180, het afsnijden € 180 tot € 250, afhankelijk van de grootte van de koe: aan een groter beest zit meer werk. Er zijn ook mensen die de koe alleen laten slachten en dan elders laten afsnijden of dat zelf doen.
Ferdmans onderzoek, een enkele McDonald's burger kan vlees van wel 100 verschillende koeien bevatten. Dit getal benadrukt de verontrustende complexiteit en enorme schaal van moderne vleesverwerkingspraktijken.
Al ons varkensvlees heeft het RSPCA Assured keurmerk, dat borgt dat veehouders extra maat- regelen nemen voor dieren- welzijn en diergezondheid. 65% van de soja die onze kippen gevoerd krijgen is gecertificeerd verantwoord geproduceerd op basis van certificering vanuit RTRS of ProTerra.
Brazilië is het land waar de meeste runderen leven. Het gaat om bijna 215 miljoen dieren. Andere landen met veel koeien zijn India, de VS, China en Ethiopië.
Uit een onderzoek van de Nederlandse Vegetariërsbond blijkt dat de gemiddelde Nederlander tijdens zijn leven 522 dieren eet: 490 kippen, 27 varkens, 3 runderen en 2,5 lammetjes. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op 3200 kilo vlees in een mensenleven, ofwel veertig kilo vlees per jaar.
720,06€/100 kg koud karkasgew.
Een hamburger of burger is een samengeperste schijf gemalen rundergehakt aangemaakt met gesnipperde ui of knoflook en specerijen die gebakken of gegrild geserveerd wordt tussen een broodje. Zowel de schijf vlees als het complete product worden als hamburger aangeduid.