Ham is het vlees van de achterpoten van een varken dat gezouten is en daarna gekookt, gedroogd en/of gerookt.
Ham of hesp (algemeen Belgisch-Nederlands) is het gekookte, gedroogde, gepekelde of gerookte vlees van het dikke deel van de achterbil van een varken.
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.
Beenham verschijnt in verschillende gedaantes maar volgens de varkensboer en slager bestaat er maar een echte beenham. Dit komt van de achterste billen van een varken: de achterham. En maak je beenham, dan moet ook het bot erin.
Achterham wordt net als beenham gemaakt van het achterbeen van het varken.
Verschil met andere gerijpte hammen: de Spaanse serranoham is de gezondste. Zowel de “Bayonne ham” als de Prosciutto di Parma en San Daniele staan langer en overvloediger in contact met zout, een bron van nitrieten. Bij serranoham duurt dit contact hoogstens 15 dagen terwijl dit bij andere hammen tot 30 dagen kan zijn.
Jamon Ibérico: Gezien als de beste, en vaak duurste, Spaans/Portugese ham. Het wordt gemaakt van de achterpoot van 100% raszuivere Iberico varkens die zich met eikels en (soms) granen voeren. De ham wordt droog gezout en minstens 2 jaar gerijpt. De meest exclusieve Ibérico hammen drogen en rijpen zelfs 4 jaar!
Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'. Rauwe ham wordt namelijk gerijpt, gerookt en/of gezouten.
Bij rauwe ham kun je denken aan serranoham, parmaham, Iberico ham, coburgerham en prosciutto. Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza. Andere ham-soorten, zoals schouderham, yorkham of achterham, kun je wel eten.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Yorkham. Yorkham kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Verzadigd vet heeft je lichaam niet nodig, het kan ervoor zorgen dat je aankomt en het kan je cholesterolgehalte verhogen. Kies daarom vooral voor magere vleeswaren! Magere vleeswaren: rookvlees, ham (alle soorten), fricandeau, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet, filet americain, casselerrib, gekookte lever, ossenworst.
Wat is ham? Ham is het vlees van de achterpoten van een varken dat gezouten is en daarna gekookt, gedroogd en/of gerookt. Het zouten van de ham kan op verschillende manieren, droog en nat.
Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren. Tip: bepaalde soorten rauwe ham bevatten geen toevoegingen of hulpstoffen en behoren daarmee tot de ideale vorm van gezond broodbeleg!
ham (vlees), een stuk vlees. ham (aardrijkskundig), een aangeslibd stuk land, een begroeide waard of griend, of een aan water gelegen weiland. Ham (chimpansee), de eerste chimpansee in de ruimte. Ham (dialect), een dialect.
Varkensvlees bevat ook minder verzadigde vetten dan rundvlees. In de pens, één van de magen van runderen en andere herkauwers, zetten bacteriën onverzadigd voedervet deels om in verzadigd vet. Varkens hebben maar één maag, dus dat mechanisme speelt niet. Daar heeft varkensvlees een voordeel.
Vaak wordt Spaanse ham in het algemeen 'Serranoham' genoemd. Dit is niet onlogisch aangezien meer dan 80% van de hammen gemaakt in Spanje van deze soort zijn. De letterlijke vertaling voor Serranoham is 'bergham', aangezien van oudsher droge berglucht de ideale manier was om vlees op een natuurlijke manier te drogen.
Je plakje ham wordt er op maat gemaakt, maar ook nog gedroogd of gerookt, verpakt, en vooral vanwege de houdbaarheid worden er stoffen aan toegevoegd. Voorbeelden zijn dextrose, nitraat en nitriet. Veel van dergelijke toegevoegde stoffen hebben E-nummers. Volgens de EU zijn deze stoffen veilig.
Eén van de schadelijke bacteriën die in salami kan zitten, is de listeria bacterie . Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar deze bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. Omdat dit ook schadelijk kan zijn voor jouw ongeboren kindje, is het beter geen risico te nemen en salami tijdens de zwangerschap te laten staan.
Deze ham wordt gemaakt in Spanje en het vlees komt van varkens uit de Spaanse bergen of van speciale varkens van het Spaanse platteland. Serranoham wordt in een bad met kruiden gelegd en is zouter van smaak dan parmaham. Deze hammen in een recept vervangen door gewone rauwe ham is niet altijd mogelijk.
de ´jamón ibérico de bellota´ de duurste ham ter wereld is. de voorpoten 6 tot 8 maanden korter rijpen dan achterpoten.
Rauwe ham is onwijs lekker op je boterham, maar natuurlijk ook hartstikke lekker uit de oven of uit de pan.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.