Voordelen van kokosbloesemsuiker De suiker is in de Indische keuken al honderden jaren bekend onder de naam Gula Djawa, en bevat anders dan gewone tafelsuiker een aantal goede voedingsstoffen als B-vitaminen, ijzer, magnesium, kalium en zink.
Je kan palmsuiker op dezelfde manier gebruiken als je normale tafelsuiker. Zowel op tafel, of als toevoeging bij een warm gerecht is palmsuiker een goed, lekker en gezond alternatief.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Zo wordt kokosbloesemsuiker ook al honderden jaren gebruikt in de Indische keuken onder de naam Gula Djawa.
Natuurlijke suikers zijn echter niet gezonder dan andere soorten suiker. Want onthoud goed: je lichaam maakt geen verschil tussen bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker en de suiker die je in je thee of koffie kunt doen. Ook is er geen wetenschappelijk bewijs dat de GI van deze suikers lager is dan gewone suiker.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Kokosbloesemsuiker, Rijststroop, Agavesiroop, Palmsuiker, Honing en zoetstof uit Stevia vormen gelukkig een uitstekend alternatief voor suiker. Ze smaken vaak even zoet, maar bevatten minder of geen koolhydraten.
Het wordt gebruikt voor het zoetmaken van voedsel om het in balans te krijgen met zoutsmakende vis.Ook wordt het gebruikt in snoepgoed en nagerechten.
Gula Djawa (ook wel Javaanse bruine suiker genoemd) is een soort palmsuiker, populair in o.a. de Indonesische keuken. De smaak en kleur van Gula Djawa is complexer en dieper dan die van gewone palmsuiker: wat donkerder en een iets groter gebrand koffie- en karamelaroma.
Palmsuiker is een gezond alternatief voor suiker. Zo is het ongeraffineerd en bevat het nog alle voedingsstoffen die je niet meer aantreft in kristalsuiker. Zo bevat palmsuiker de mineralen: kalium, zink, ijzer, magnesium en vitamines B1, B2, B3 en B6.
Het beste alternatief voor suiker is het gebruik van natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol en xylitol. Deze zoetstoffen hebben een lagere calorie-inhoud en hebben minder impact op de bloedsuikerspiegel.
Een van de minst schadelijke zoetstoffen is stevia. Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de steviaplant. Het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Een andere gezonde zoetstof is erythritol.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Nee. Je leest weleens dat honing, rietsuiker, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of agavesiroop beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker. Omdat het natuurlijker zou zijn en er gunstige voedingsstoffen in zitten. Maar je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier.
Neem bruine basterdsuiker in plaats van gula djawa.
Palmsuiker (gula djawa of jawa) is de suiker die in de Indonesische keuken en Thaise keuken het meeste wordt gebruikt. Deze palmsuiker kan worden gekocht in vaste blokken of in korrelvorm. Het wordt gemaakt van het sap van de arengapalm (en soms van de kokospalm), en smaakt een beetje naar melasse of gebrande karamel.
Omdat de textuur en de smaak van palmsuiker net wat anders zijn dan die van gewone kristalsuiker, kun je de een niet zomaar door de ander vervangen. Als je geen palmsuiker kunt vinden, ga dan voor kokosbloesemsuiker, ahornsuiker of -siroop, keukenstroop of donkere basterdsuiker.
2. Kokosbloesemsuiker. Kokosbloesemsuiker is een specifieke soort palmsuiker die wordt gewonnen uit een ander soort palmboom en bevat, volgens de tabel van voedingsdeskundige Reuzenaar, zelfs nog méér soorten mineralen dan palmsuiker. Zo zit er meer chroom, ijzer, calcium en nog meer kalium in.
Gebruiksaanwijzing: Bewaar op een koele, droge plaats en uit de buurt van direct zonlicht.
Het is een ongeraffineerde bruine suiker, rijk aan vitaminen en mineralen. Deze suiker wordt dan ook beschouwd als zeer gezonde “superfood”. Palmsuiker heeft een hemelse diepe karamelsmaak, een heerlijke geuraroma en smelt direct op de tong.
Doordat de productie in verschillende kleine dorpjes plaatsvindt wil de kleur en structuur van de palmsuiker nog wel eens verschillen. De donkerdere palmsuiker is vergelijkbaar met bruine basterdsuiker en heeft dezelfde karamelachtige smaak, maar de lichtere is vergelijkbaar met kristalsuiker.
Palmsuiker 95%, Verfijnde Suiker 5%. Bewaaradvies: Koel en droog bewaren.Eenmaal geopend, gekoeld bewaren.
Kokosbloesemsuiker is minder bewerkt dan gewone tafelsuiker. Het water in de nectar verdampt tijdens het productieproces en de kokosbloesemsuiker wordt niet extreem verhit. Daardoor blijven vitamines en mineralen behouden.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt erg op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak, zoals de meeste intensieve zoetstoffen. De opname van polyolen in de dunne darm is gering.