Groene zeep ook wel bruine zeep, zachte zeep of goudzeep genoemd is een veel gebruikt schoonmaakmiddel dat al sinds grootmoeders tijd bekend is.
Groene zeep is 99% biologisch afbreekbaar. Het is op basis van natuurlijke ingrediënten, bevat geen chloor, ammonia, fosfaten, parabenen, zuren of andere petrochemische ingrediënten. Hierdoor is het minder milieubelastend dan de meeste andere middelen.
Vul een emmer met 10 liter warm water en los hier 10 eetlepels vloeibare of zachte groene zeep in op. Gooi de emmer leeg over het terras en gebruik een harde borstel om de houten vlonder of tuintegels schoon te maken. Laat het een half uur intrekken. Spoel de tuintegels na met schoon water.
Met een sopje van groene zeep kun je ook de binnenkant van de trommel even goed afnemen, zodat je aangekoekt vuil alvast losweekt. Haal het zeepbakje uit de wasmachine en zorg dat je alle aangekoekte zeepresten schoonmaakt. Je kunt dit goed met groene zeep of afwasmiddel doen, omdat dit ontvettend werkt.
Groene zeep is een allesreiniger die je overal voor kunt gebruiken. Je kunt groene zeep inderdaad als allesreiniger inzetten. De doelstelling van schoonmaken is dat je vuil verwijdert van een plek waar het niet gewenst is. Groene zeep verwijdert echter lang niet al het vuil, het reinigt dus niet alles.
WC REINIGER
Met een doekje de pot goed inzepen, en even kort laten intrekken., Maak daarna een sopje van een likje groene zeep, met een klein scheutje azijn, en spoel goed na. Je kunt ook in een oude fles 200 gram groene zeep, een flinke scheut azijn met heet water goed mengen.
Gebruik groene zeep in de keuken
Een vieze oven, vettig gasfornuis of aangekoekte pannen? Groene zeep to the rescue! Omdat groene zeep ontvettend werkt, is het zeer geschikt om te gebruiken in de keuken. Ook kun je de koelkast, frituurpan of airfryer gerust reinigen met behulp van groene zeep.
Vloertegels in de badkamer schoonmaken kun je eenvoudig doen met schoonmaakazijn. Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze te spuiten over je badkamertegels. Laat ook dit een half uur intrekken en boen vervolgens alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje.
Groene zeep wordt ook aangeduid als bruine zeep (vrij algemeen in Vlaanderen), als 'Goudzeep' (merk Tricel), of als Zachte Zeep (merk Driehoek).
De Ph waarde van de schoonmaakproducten
Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.
Beter is vloeibare zeep of allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen. Gebruik bij voorkeur water met wat vloeibare zeep of afwasmiddel, nazemen met water met zout of azijn. U kunt schuurpoeder gebruiken.
Je kunt spiegels eigenlijk het best schoonmaken zoals je je ramen schoonmaakt. Met een sopje, wat afwasmiddel en een scheutje ammoniak. Knijp een spons goed uit en maak je spiegel schoon. Let op: maak de spiegel daarna wel droog met een microvezeldoekje.
Sunlight zeep is een echte klassieker als het gaat om schoonmaakmiddelen. Het is eigenlijk net zo'n alleskunner als Groene zeep. Sterker nog, vroeger gebruikten mensen Sunlight zeep ook om zichzelf lekker te wassen. Dat is met Groene zeep niet de gewoonte, die is echt alleen voor schoonmaken*.
Hout-, kurk-, parketvloeren en linoleum reinigt u met lauw water en wat bruine zeep of allesreiniger. Soda is een mild schoonmaakmiddel. Het is milieuvriendelijk als we het met mate gebruiken.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Gebruik geen chemische of schurende schoonmaakmiddelen in de badkamer. Deze schoonmaakmiddelen kunnen vlekken, kringen en onherstelbare krassen veroorzaken. Neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen zijn het beste voor uw badkamer. Een zachte doek, spons of zeem werken het beste.
Het bekende merk Grohe is specialist op het gebied van badkamer-producten. Daarnaast hebben ze dus ook een speciale badkamerreiniger. Met het Grohclean badkamer schoonmaakmiddel maak je de hele badkamer in een wip weer schoon. Het middel werkt prima tegen kalk, waterafzettingen, vuil, vet en zeepresten.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
De meeste in de winkel gekochte zeep vervallen na twee tot drie jaar. Natuurlijke of handgemaakte zepen kunnen eerder vervallen, binnen een jaar, omdat de essentiële oliën en geuren ranzig of beschimmeld kunnen worden. De beste manier om zeep te bewaren, is door deze op een koele, donkere en vochtvrije plek te bewaren.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."