Tijdens het maken van grillworst wordt het vlees gekookt. Hierdoor kunnen gevaarlijke bacteriën en parasieten zoals listeria en toxoplasmose niet overleven. Tijdens je zwangerschap kan je dus zonder gevaar grillworst eten bij de borrel of als broodbeleg.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Droge worst, zoals salami of cervelaat, is rauw vlees. Dit wordt meestal niet verhit voor gebruik.
De grillworst is gemaakt van het vlees van het TOPvarken. Het TOPvarken komt van Nederlandse bodem en is altijd vrouwelijk, dus zuiver van smaak.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté. Daarin zit veel vitamine A en teveel daarvan is schadelijk voor je baby.
Droge worst, zoals salami of cervelaat, is rauw vlees. Dit wordt meestal niet verhit voor gebruik.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
Huisbereide grillworst, kan men koud eten maar 10 x zo lekker warm. In de pan in schijfjes, op de BBQ, microgolf, frituren.
Tip: warm de grillworst nog even op in de oven of magnetron! Ook heerlijk op brood.
Oven (160°C): verwarm de grillworst in de schaal 18-20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven. Airfryer (160℃): doe de schaal met de grillworst in het mandje en verhit 14-16 minuten in een voorverwarmde airfryer.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Sommige vleeswaren zoals (boeren)metworst en salami zijn nog deels rauw.Er kunnen ziekmakers zoals Toxoplasma gondii in zitten, deze zijn gevaarlijk voor je baby.Eet dit daarom niet. Als je ze heel goed verhit, bijvoorbeeld in de oven, dan kan het wel.
Worstjes zijn natuurlijk al niet bepaald gezond, ongekookt doen ze al helemáál niets goeds voor je lichaam. Pas op voor de Listeria-bacterie, welke je alleen kunt verwijderen door de hotdogs goed te verhitten. Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten.
Tijdens het maken van grillworst wordt het vlees gekookt. Hierdoor kunnen gevaarlijke bacteriën en parasieten zoals listeria en toxoplasmose niet overleven. Tijdens je zwangerschap kan je dus zonder gevaar grillworst eten bij de borrel of als broodbeleg.
Grillworst is een gekookte worst die daarna heet en krokant afgebakken wordt. Voordat hij afgebakken wordt, word hij ingesmeerd met een kruiden coating. Een hele grillworst is +/- 30 cm lang.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
Oven (160°C): verwarm de grillworst in de schaal 18-20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven. Airfryer (160℃): doe de schaal met de grillworst in het mandje en verhit 14-16 minuten in een voorverwarmde airfryer.
Ingrediënten: 73% varkensvlees, water, 8% varkensseparatorvlees, aardappelzetmeel, zout, zuurteregelaar (kaliumacetaten [E261], natriumlactaat [E325], kaliumlactaat [E326], glucono-delta-lacton [E575]), specerijen, glucosestroop, dextrose, stabilisator (trifosfaten [E451]), kaliumchloride (dieetzout), gehydrolyseerd ...
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Ingrediënten: 73% varkensvlees, water, 8% varkensseparatorvlees, aardappelzetmeel, zout, zuurteregelaar (kaliumacetaten [E261], natriumlactaat [E325], kaliumlactaat [E326], glucono-delta-lacton [E575]), specerijen, glucosestroop, dextrose, stabilisator (trifosfaten [E451]), kaliumchloride (dieetzout), gehydrolyseerd ...
Grillworst is een gebraden worst met een hartige smaak. De worst kan van verschillende soorten vlees zijn gemaakt. De buitenkant is doorgaans sterk gekruid. Er bestaan ook variaties met kaas- of satésmaak.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.