Granaatappelsap zou -vooral vanwege de aanwezige antioxidanten- helpen tegen hartziekte, een hoog cholesterol, diabetes, alzheimer en bepaalde soorten kanker. Maar hiervoor is onvoldoende bewijs. Door gezond en gevarieerd te eten en drinken, verklein je wel de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en kanker.
De werkzame stoffen in granaatappel worden polyfenolen genoemd. Dit zijn antioxidanten die een zeer sterk effect hebben op het menselijk lichaam. Het zijn de polyfenolen die vetafzetting in de bloedbaan verminderen, waardoor het cholesterolgehalte wordt verlaagd en er dus minder kans is op hart- en vaatziekten.
Granaatappelsap kan in gematigde hoeveelheden 75-200 ml/dag door de meeste mensen zonder bijwerkingen geconsumeerd worden.
Granaatappelsap kan slecht cholesterol afbreken
Dat zegt Michael Aviram, DSc, hoogleraar biochemie aan het Technion-Israel Institute of Technology. Zijn bevindingen onthulden dat de antioxidanten in het fruit een verslechterend effect hebben op de geoxideerde cholesterol die zich ophoopt in de slagaders.
De pitjes en het sap zitten namelijk bomvol vitamines en mineralen. Er zit vooral veel vitamine B6, vitamine K en koper in. Daarmee zorg je onder andere voor een goede weerstand, een goede bloedstolling en stevige botten. Je kunt dus zeker een paar granaatappelpitjes door je salade mengen of over je toetje strooien!
Antwoord: Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat dagelijks gebruik van granaatappel (Punica granatum) bloeddrukverlagend werkt: de bovendruk kan met 5 mm Hg afnemen en de onderdruk met 2 mm Hg. Er is alleen geen invloed gevonden van het gebruik van granaatappel op lipiden, zoals cholesterol en triglyceriden.
Pom is het beste granaatappelsap voor iedereen die puur, ongezoet granaatappelsap rechtstreeks uit een glas wil drinken, of, in het geval van de kleinere, draagbare formaten, het rechtstreeks uit een Pom-fles wil drinken. Voor een sap dat beweert 100% uit concentraat te bestaan zonder toegevoegde ingrediënten, is dit spul een soort wonder.
Matig met vlees en varieer met peulvruchten, noten, vis en ei. Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Regelmatig granaatappel eten, granaatappelsap drinken of een granaatappelextract nemen houdt de bloedvaten soepel, voorkomt of verlaagt een hoge bloeddruk, beschermt tegen plaquevorming (atherosclerose) en bloedklontering (trombose).
Is Granaatappel veilig? Granaatappel wordt al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt en gegeten. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met Granaatappel en er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen.
Met slechts 59 kcal per 100 gram en een laag vetgehalte is dit sap een gezonde keuze.Bovendien bevat het sap vezels en eiwitten, wat bijdraagt aan een evenwichtige voeding. Dit granaatappelsap is verpakt in een handige fles en na opening blijft het ca 5 dagen houdbaar in de koelkast.
De bevindingen wijzen op de potentie van Punica granatum als een effectieve aanvullend therapeutisch middel voor levercirrosepatiënten. Het extract veroorzaakte niet alleen een gunstig effect op bekende biomarkers van de leverfunctie, maar ook op de MELD-score, een indicator voor de ernst van leverziekte.
Granaatappel vermindert polyurie, polydipsie en proteïnurie dankzij de verbetering van de oxidatieve status op het niveau van de nieren (verhoging van de concentraties van de antioxidatieve enzymes).
Wissel af met de soorten fruit die je eet. Elke fruitsoort bevat namelijk weer andere vitamines en mineralen. Ga je sap maken van de granaatappel? Beperk het dan tot 1 glas per dag.
Het drinken van granaatappelsap, rijk aan antioxidanten, zorgt na een operatie of radiologische behandeling van prostaatkanker dat dit ziektebeeld pas na lange tijd terugkomt. Het middel onderdrukt het oxidatieproces waardoor het de circulatie van stikstofmonoxide bevordert.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).
Verhoging cholesterol door het eten van eieren? Nee, echt niet! Door het eten van eieren verbeter je juist je cholesterol en je verhoogt zeker niet de kans op hart en vaatziekten. Dit is dus een fabel.
Het kan ook de spijsvertering en het geheugen stimuleren en helpen kanker te voorkomen . Mogelijke voordelen van granaatappelsap zijn onder andere dat het een antioxidant is, wat kan helpen kanker en andere aandoeningen te voorkomen, vitamine C levert, de spijsvertering bevordert en insulineresistentie vermindert.
Wij raden u aan om het product te beschouwen als elk ander bederfelijk product en de houdbaarheidsdatums te controleren voordat u een aankoop doet. Daarnaast moeten POM Wonderful-sappen en -theeën te allen tijde in de koelkast worden bewaard om de integriteit van het product, de smaak en de antioxidanten te behouden.
Voorbeelden van polyfenolen zijn de actieve stoffen uit sinaasappel en granaatappel. Onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen beschermend werken tegen verschillende gezondheidsaspecten zoals hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel.