Heerlijke Grana Padano Kaas. Grana Padano is een harde Italiaanse kaas. De naam komt van grana, korrels van de gemalen kaas, en Padano, de Italiaanse benaming voor de Povlakte.
Wist je Parmezaanse kaas van koemelk is gemaakt en Pecorino van schapenkaas? Pecorino is om deze reden ook zouter dan Parmezaanse kaas. Beide kazen worden gebruikt in de echte Italiaanse pesto. Moet je kiezen tussen beide kazen, kies dan voor de Parmezaanse kaas.
Soorten Parmezaanse kaas
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Grana Padano is op dezelfde wijze gemaakt als Parmezaanse kaas. Deze kaas mag echter, in tegenstelling tot Parmezaanse kaas, uit elke regio van Italië komen. Bovendien mogen de koeien naast hooi en gras ook ander voer eten. Ook deze kazen krijgen na rijping en goedkeuring een brandmerk met de naam op de korst.
Grana Padano is een kaas gemaakt van korrels (grana) en voornamelijk gemaakt op de Povlakte (Padano). Dit is dus ook waar de naam vandaan komt.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen het eten en drinken van veel zuivelproducten en het verlagen van de bloeddruk. Toch zeggen deskundigen nog onvoldoende bewijs te hebben om vast te kunnen stellen dat het eten van bijvoorbeeld kaas bijdraagt aan het verlagen van de bloeddruk.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Ingrediënten: rauwe melk, zout, stremsel, conserveermiddel (ei-lysozym).
Grana betekent namelijk korrelig in het Italiaans.
De reden hiervoor is heel eenvoudig: échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (de omgeving van Parma, waar ook parmaham wordt gemaakt), rijpt tussen de 18 en de 36 maanden én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een prijskaartje aan vasthangt.
Deze originele Parmezaanse kaas rijpt minimaal 16 maanden en heeft een intense, licht kruidige smaak met licht zoete nuances. Perfect om te raspen over pasta, pizza en risotto, maar ook verrassend lekker als dessertkaas.
Parmezaanse kaas
Parmezaan zit vol voedingstoffen, zoals calcium en fosfor, die goed zijn voor de botten. Omdat dit een hardere kaas is, bevat hij minder vet en meer eiwitten. Ook is het lactosegehalte aanzienlijk lager dan dat van andere kazen. Parmezaan is een oudere kaas en bevat daardoor wel veel natrium.
Vervang de geitenkaas door een andere zachte kaas (bv. smeerkaas of ricotta) of - wanneer je geen kaas lust - door wat zure room of mascarpone. Minstens even lekker!
De naam Grana Padano komt van de korrels van de gemalen kaas (Grana) en de Italiaanse benaming voor de Povlakte (Padano). De Grana Padano lijkt op een Parmezaanse Kaas, maar mag geen Parmezaanse kaas genoemd worden, want die mag alleen gemaakt worden in een beperkt gebied in de omgeving van Parma.
Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
Deze GRANA PADANO is een sterke kaas die een ware toevoeging is aan je gerecht, verder is deze kaas lactose vrij en gemaakt van rauwe melk.
Als u de enige echte Parmezaanse kaas wilt proeven moet u Parmigiano Reggiano kopen. Deze kaas wordt naar het oude recept gemaakt door een selectief aantal kaasboeren in de provincies Parma, Emilia en Modena.
Kaas is niet gemaakt van glutenbevattende granen en is dus in principe glutenvrij.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Geitenkaas past in een verantwoord voedingspatroon. Zo bevat geitenkaas vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D. Ook andere belangrijke stoffen – zoals calcium, kalium en fosfor – zijn van nature in geitenkaas aanwezig.
Belangrijk om te onthouden
120/80 of lager is een ideale bloeddruk. 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.