Door zijn vorm, dracht en hoogte is de Gouden Regen een bijzondere en opvallende Bloesemboom uit de Betuwe. De boom is ook zeker geschikt voor de kleine tuin. De Gouden Regen boom groeit op vrijwel alle gronden.
De blauwe regen wordt ook wel de Wisteria genoemd. De blauwe regen is een boom met een prachtige opvallende uitstraling. De Wisteria groeit erg uitbundig en is opvallend door de prachtige, lange bloemtrossen. De bloeitijd van de blauwe regen is in het voorjaar, voordat het blad aan de boom verschijnt.
De goudenregen is een zeer giftige plant. De vruchten van goudenregen lijken een beetje op eetbare boontjes. Kinderen verzamelen ze soms om te spelen en lopen zo gevaar op cytisinevergiftiging. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen en de effecten ervan zijn vergelijkbaar met die van nicotine.
Behalve de eerste 3 jaar, dan groeien ze snel, wel afhankelijk van de grondsoort en groeiplaats. Daarna is de groei er uit, zeker als de boom al gaat bloeien en zaden geven. Is de boom bij het planten 1.5. m, dan kan het gemakkelijk nog wel nog wel 10 tot 15 jaar duren, voordat hij 3 m is geworden.
De goudenregen is een zeer giftige plant. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen. Overvloedig braken is één van de eerste symptomen van vergiftiging. Symptomen: meestal blijven de symptomen beperkt tot speekselvloed, buikpijn, een lage bloeddruk en een versnelling of vertraging van de hartslag.
Een gouden regen hoef je in principe niet te snoeien. Nog beter: niet snoeien. Wil je oude of dode takken snoeien van de gouden regen, dan doe je dat na de bloei. Snoei al helemaal nooit in het najaar en de winter.
Reacties. Gouden regen is een erg lastige plant om te verplanten. Vaak slaan ze niet eens aan en gaan dood, slaan ze wel aan dan groeien ze het eerste jaar niet, maar pas vanaf het tweede jaar komt er wat groei. Ook dan kan het nog wel een aantal jaren duren voordat hij in bloei komt.
Bloei en blad
Laburnum anagyroides bloeit overvloedig, in mei en juni, met tot 20 cm lange hangende trossen met gele bloemen. De bloemen geuren niet, maar zijn wel aantrekkelijk voor vlinders, bijen en hommels. Na de bloei komen er peulen aan de boom van ongeveer 8 cm lang. De peulen zijn behaard en zijn erg giftig!
Ook wat betreft standplaats is goudenregen niet moeilijk. Hij is geschikt voor zon en halfschaduw, en je kunt hem op elke grondsoort planten als deze maar niet te nat is. Goudenregen is erg mooi als solitair in een border. Plant hem echter niet in of vlak naast het terras, want hij kan niet goed tegen verharding.
Als je overweegt om deze plant in de tuin te zetten en kinderen of huisdieren hebt, is het logisch dat je je afvraagt: Is Blauwe Regen Giftig? Ja, de Blauwe Regen is giftig. Vooral de peulen, erwten, wortels en takken zijn gevaarlijk, maar ook het sap kan irriteren.
Wanneer Blauwe Regen Verplaatsen
De beste tijd om de Blauwe regen te verplaatsen is als de boom in ruste gaat en dat is de herfst periode. Om specifieker te zijn als alle bladeren van de boom zijn afgevallen. In de het voorjaar en de zomer heeft de Blauwe regen alle energie nodig om bladeren en bloemen aan te maken.
Stekken kan in speciale stekgrond of in een mengsel van 2 delen turf en 1 deel zand, onderaan de stek verwonden, licht vochtig houden. Stekken nemen van planten die in de serre geforceerd zijn zou een hoger slagingspercentage opleveren. De blauweregen is een bijzondere klimplant.
U zoekt een snelgroeiende, rijk bloeiende klimplant voor uw pergola of schutting? De Blauweregen zijn klimplanten met bloemtrossen van wel 60 cm groot. Daarbij heeft de Blauwe regen 'Wisteria' een mooi blad en fraaie takken.
Blauwe regen groeit normaal als een goede muurklimmer. Onder de beste condities en met een ideale steun kan zij groeien tot een hoogte van wel 15 m en een breedte van 40 m. Deze planten kunnen extreem zwaar worden.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
Blauwe regen groeit graag met zijn takken in volle zon. In de schaduw kan ook, maar toch moet je rekenen op minstens zes uur zonneschijn per dag.
De blauweregen staat het liefst met de wortels in de schaduw en de bloemen in de volle zon of halfschaduw. De grond kan het beste een humusrijke bodem zijn, maar ze groeien ook in kleigrond. Het enige waar je goed op moet letten is dat de grond goed waterdoorlatend is, anders verdrinken ze.
Een blauwe regen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk.
De Chinese blauwe regen – wisteria sinensis: deze soort is linkswindend. De wisteria sinensis profilic is hier de meest bekende van, hij bloeit uitbundig met lange, lilablauwe bloemtrossen. De Japanse blauweregen – wisteria floribunda, in het Japans Fuji genoemd. Deze soort is rechtswindend.
De bloemen tijdens de tweede bloei of zomerbloei zijn kleiner dan in het voorjaar. Ook bloeien ze korter. Wat ons betreft is het de moeite om er een paar tot bloei te laten komen. Het kost je plant wat extra energie – maar dat kan geen kwaad als het er maar een paar zijn.
Als de plant zijn blad laat vallen of ineens verwelkt / niet meer uitloopt kan dat duiden op te veel vocht bij de wortels. Over het algemeen komen er geen ziektes voor bij Wisteria, wel kan het blad soms vergelen door een te kalkrijke grond meng dan wat compost en tuinturf om de bodem te verzuren.
Hoe vaak moet je blauwe regen snoeien? Blauweregen is een ontzettend hard groeiende klimmer. Je zou een Wisteria aan zijn lot kunnen overlaten en niet snoeien, want hij groeit toch wel door. Maar als je hem niet snoeit, produceert hij alleen lange uitlopers waar niet veel bloemen aan komen.
Tijdens de zomermaanden kun je de lange uitlopers weghalen. Lange takken zonder knoppen zullen geen bloemen krijgen, dus deze kun je goed wegknippen tot aan 2 of 3 knoppen. Daarmee houd je de Wisteria in toom. Je dient de Blauwe regen goed te geleiden omdat deze snel groeit.