De meest voorkomende is een virale infectie, oftewel een virus. Meestal gebeurt dit na een verkoudheid of griep. Naast een virale pericarditis zijn er nog meer oorzaken, zoals een hartinfarct, een openhartoperatie, een wond (bijvoorbeeld door een ongeluk), slechte nierfunctie of een gezwel.
Bij pericarditis zit er vaak meer vocht in het hartzakje dan normaal. Als het te veel wordt is dit gevaarlijk. Het hart kan zich dan minder goed vullen met bloed en pompt niet meer goed.
Door wrijving tussen de vliezen van het ontstoken hartzakje ontstaat de heftige pijn. In het begin koorts of een grieperig gevoel. Kortademig. Kortademigheid in de acute fase is meestal toe te schrijven aan een oppervlakkige ademhaling die men onbewust toepast omdat dieper ademen toename van pijn geeft.
Het lichaam bestrijdt het virus zelf, dit kan enkele weken duren. Het vocht dat tijdens de ontsteking ontstaat (pericardvocht) verdwijnt meestal vanzelf. Pijn bij pericarditis kan hardnekkig zijn en moeilijk te bestrijden, maar duurt meestal niet langer dan enkele uren tot dagen.
Als u weinig klachten heeft, is een behandeling niet altijd nodig. Wel moet u rust houden en krijgt u medicijnen om de pijn te bestrijden. De ontsteking zal vanzelf overgaan. Om een recidief pericarditis te voorkomen worden meestal ook ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven gedurende 3 maanden.
Behandeling van pericarditis bestaat uit remming van de ontsteking door het ontstekingsremmende middel NSAID (onder andere aspirine en ibuprofen) en colchicine. Toch reageren sommige patiënten onvoldoende op deze behandeling en ontstaan er na verloop van tijd opnieuw klachten (recidiverende pericarditis).
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Pericarditis en endocarditis zijn ontstekingen aan het hart. Pericarditis is een ontsteking aan de buitenkant van het hart die meestal ongevaarlijk is en vanzelf over gaat. Endocarditis is een ontsteking binnen in het hart die buitengewoon gevaarlijk en lastig te behandelen is.
Om vast te kunnen stellen dat het om myocarditis gaat wordt, vaak een MRI van het hart gemaakt.Heel soms is een biopsie nodig van hartspierweefsel.Er wordt dan een klein stukje weefsel afgenomen voor onderzoek onder de microscoop.
Slagaderverkalking ontstaat niet van de ene op de andere dag maar je kunt wel plotseling klachten krijgen, zoals pijn op de borst. Pijn op de borst bij stress of emoties kan onschuldig zijn maar het kan ook angina pectoris (hartkramp) of een hartinfarct zijn.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Bij een ontsteking in een gewricht wordt dit gewricht pijnlijk en dik. En meestal ook warm of rood. Als dit door een bacterie komt, is er meestal 1 gewricht ontstoken. Je voelt je hier ziek bij.
3 van de 4 mensen met een hartaanval hebben een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst. Dit gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. Het drukkende gevoel en de pijn zijn na 15 minuten nog niet weg. Mensen die ouder zijn dan 65 jaar hebben vaker geen drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst.
Op een ECG kunnen karakteristieke afwijkingen gezien worden (ST-elevatie, PR-depressie, maar geen Q-waves) en soms is op een röntgenfoto een vergroting van het hart zichtbaar. Bij echografisch onderzoek van het hart wordt vaak vocht in het hartzakje gezien.
Op basis van hartenzymen in uw bloed, kan uw arts zien wanneer en hoe ernstig het hartinfarct was. Er zijn verschillende soorten hartenzymen. Meestal testen we op creatinekinase (CK), lactaatdehydrogenase (LDH) en troponine.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Wat is angina pectoris? Bij inspanning of in rust voelt u een drukkend, zwaar gevoel midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de nek, kaak, armen of rug. Deze pijn, ook wel angina pectoris genoemd, ontstaat doordat het hart tijdelijk te weinig zuurstof krijgt door een vernauwing in de kransslagader.
Mogelijke ziekteverwekkers zijn virussen zoals het coxsackievirus, influenzavirus (griep), cytomegalovirus (CMV), parvovirus, adenovirus. Ook bacteriën, zoals mycoplasma, streptokokken en Borrelia (ziekte van Lyme) kunnen een infectie van de hartspier veroorzaken.
Je bloeddruk is lager dan 140/90. Dat is normaal. Het risico op een hartinfarct of beroerte neemt toe als je bloeddruk richting de 140/90 gaat.
Als u hartruis heeft, kunt uw arts met de stethoscoop een geluid horen, dat anders is dan de gewone hartgeluiden. Dit geluid ontstaat wanneer het bloed niet helemaal vrij kan stromen, maar het ergens weerstand ondervindt. Hartruis komt veel voor bij mensen van elke leeftijd.
Een ontsteking kan veroorzaakt worden door een factor van buitenaf, een aandoening van het imuunsysteem, verkeerde voeding, stress of darmproblemen. Symtomen van een chronische ontsteking zijn vaak rode verkleuring, zwelling, warme uitstraling, pijn en onverklaarbare vermoeidheid.
Meestal duurt een behandeling vier tot zes weken. Gedurende die tijd blijft u in het ziekenhuis. In uitzonderlijke gevallen kunt u de behandeling thuis voortzetten. Bij complicaties door een zieke hartklep door de endocarditis kan een spoedoperatie nodig zijn.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Toename van opvlammingen: vermoeidheid is een teken van hoge ziekteactiviteit en ontstekingen. ''Tijdens een ontsteking is het lichaam tegen zichzelf aan het vechten en wordt het moe'', legt dokter Cohen uit.