Wat de prijs van je zonnebrand ook is, wat betreft bescherming doen ze hetzelfde. Het verschil zit vaak in de extra's eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles je net zo goed als een duurdere variant.
Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15. Maar ook flesjes met dezelfde SPF (Sun Protection Factor) kunnen per fabrikant erg verschillen in prijs. Dat heeft echter niks te maken met een betere bescherming.
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
De Zenova zonnebrand van de Action vind ik niet verantwoord vanwege de alcohol en samenstelling van chemische filters. De zonnebrand kan nog zo fijn uitsmeren maar het doet je huid meer kwaad dan goed. Investeer beter in een wat duurdere zonnebrand zonder troep.
Kruidvat Solait High Sunspray SPF 30 heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarmee volgens de Consumentenbond de Beste Koop. De bescherming werd beoordeeld met een 7,3, het gebruiksgemak met een 7,7 en het etiket met een 8,2. Daarmee biedt de zonnebrandspray een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
De Hydraplus Zonnespray SPF 50+ van Biodermal is de beste zonnebrand van 2022.
Mijn gevoelige huid reageert goed op deze zonnemelk en ik ben tijdens het gebruik van deze zonnemelk in Griekenland niet verbrand. Ik heb om de 2 uur gesmeerd, zoals ik altijd trouw doe. Wel moet je erg lang en ”goed” smeren wil deze zonnemelk intrekken.
"Australian Gold laat haar producten periodiek volgens internationale teststandaarden testen door onafhankelijke testinstituten. De meest recente tests laten zien dat de SPF30 producten van Australian Gold de SPF waarde ruimschoots waarmaakt."
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent. Een hogere factor houdt namelijk meer UV-licht tegen. Toch is factor 50 voor de meeste mensen niet een veel betere keuze dan factor 30, legt dermatoloog Wakkee uit. 'SPF30 geeft ongeveer 97 procent dekking, terwijl SPF50 98 procent bescherming biedt.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
De Consumentenbond test zonnebrandmiddelen op onder meer bescherming, gebruiksgemak en duurzaamheid. Er zijn in totaal bijna 50 zonnebrandmiddelen getest die redelijk tot goed verkrijgbaar zijn. Bij de 23 geteste zonnebrandmiddelen met SPF 50 of meer komt een middel van Biodermal als Beste uit de Test.
Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt.
Huidtype 1: Als je zeer snel verbrandt, niet bruin wordt en een zeer lichte huid of sproeten hebt, kun je het beste een SPF 50 voor je gezicht gebruiken. Huidtype 2: Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
WAT IS EEN ZONNEBRAND MET MINERALE FILTERS? Een minerale zonnebrand bevat, zoals de naam al vertelt, minerale zonnefilters. Deze zonnefilters beschermen je huid op een andere manier dan chemische UV-filters. Minerale UV-filters creëren een beschermend laagje op het huidoppervlak om zonnestralen te weerkaatsen.
Vorig jaar was het nog het zonnebrandmiddel van de Action dat door de Consumentenbond tot Beste Koop werd uitgeroepen. Dit jaar is de zonnebrand van de Lidl volgens De Consumentenbond net iets beter met een 7,1.
Wil jij het bruiningsproces dus graag versnellen, dan is zonnebrand met zelfbruiner de oplossing. De bronzer zorgt er namelijk voor dat je huid op een natuurlijke manier een bruinere teint krijgt. Ideaal voor als je bijvoorbeeld niet spierwit op het strand wil liggen.
De Nivea Sun Protect & Hydrate Zonnespray SPF is als beste uit de zonnebrandcrème test van 2022 gekomen. Geen enkele zonnebrand beschikt over zo'n goede prijs / kwaliteit en beschermt je huid zo goed tegen de zon als deze spray van Nivea. Deze spray plakt niet, trekt snel in en ruikt heerlijk.
Let ook op de ingrediënten die in de zonnebrand zitten. Hoewel er natuurlijk ingrediënten nodig zijn om te beschermen tegen de zon, zijn er ook ingrediënten die juist niet goed zijn voor onze huid of voor de onderwaterwereld. Denk daarbij aan oxybenzone, een stof die giftig is voor vissen.
"Het risico om je niet in te smeren is veel groter", zegt Wakkee, met eerst verbranding als zichtbaar gevolg. Daarna volgen huidveroudering en op de lange termijn het risico op huidkanker. Ieder jaar krijgen in Nederland 70.000 patiënten de diagnose huidkanker.
Maaike van Furrow heeft bij esthetisch arts Stephan Marks de vraag gesteld of je een zonnebrandcrème als dagcrème kunt gebruiken. Zijn antwoord is: 'Je kunt je zonnebrandcrème zonder problemen combineren met een ander serum of crème, maar het is wel belangrijk dat je je zonbescherming als laatst aanbrengt'.