Waar mogelijk beschermt Gmail je informatie door je e-mails automatisch te versleutelen. Ze worden dan tijdens de bezorging omgezet in een code. Deze beveiligingstool heet Transport Layer Security (TLS) en voorkomt dat anderen je e-mails kunnen lezen.
Technische en commerciële veiligheid
Diensten als Gmail en Hotmail vallen onder streng toezicht en hebben dit technisch vast goed geregeld. Wat dat betreft hoef je je weinig zorgen te maken.
Op haveibeenpwned.com kunt door simpelweg een e-mailadres of gebruikersnaam in te vullen achterhalen of u daar ook bij zit. De site voegt regelmatig de gegevens van nieuwe lekken toe. Daarom is het verstandig om hem zo nu en dan te bezoeken om te weten of u nog veilig bent.
Secure eMail is de e-mailoplossing waarmee je beveiligd en aangetekend vertrouwelijke en privacygevoelige informatie kan delen. Zo kan je organisatie zorgeloos privacy- en bedrijfsgevoelige informatie en belangrijke documenten delen. Geen risico op menselijke fouten of een datalek.
Protonmail is de veiligste keuze voor een e-mailprogramma. Het is ontwikkeld in Zwitserland en valt onder de strenge privacywetten van dat land. Je kunt de beveiliging zelfs nog extra opschroeven in de instellingen.
Binnen dezelfde e-mailprovider worden e-mails standaard gecodeerd tijdens het transport tussen gebruikers. Dus als alle gebruikers Gmail of Outlook gebruiken, is het onderweg versleuteld.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Met een gehackt e-mailaccount kunnen criminelen op het internet je identiteit aannemen. In dit geval spreekt men van identiteitsdiefstal. Hiermee hebben hackers toegang tot je contacten, kunnen ze op jouw naam online aankopen doen of je account gebruiken om spam of trojans te versturen.
Je wachtwoord werkt niet meer
Een van de duidelijkste aanwijzingen dat je gehackt bent, is dat je je niet meer kunt aanmelden bij je e-mail. Als je jouw gebruikelijke e-mailwachtwoord intypt en het werkt niet, dan is het waarschijnlijk dat iemand anders het heeft veranderd.
En hackers zullen ook geïnteresseerd zijn in je contacten, want als ze die te pakken kunnen krijgen, kunnen ze phishing-e-mails sturen naar iedereen die je kent. Je browsegegevens bestaan uit cookies, ISP-logs en browserplugins die gegevens kunnen opslaan.
Je kunt de meeste informatie beheren die je in Mijn activiteit ziet. Ga naar je Google-account. Klik links op Gegevens en privacy. Klik onder Geschiedenisinstellingen op een activiteit of geschiedenisinstelling die je niet wilt opslaan.
Met Gmail worden je e-mails veilig opgeslagen in de cloud. U kunt uw berichten openen op elke computer of elk apparaat met een webbrowser. Als uw beheerder dit toestaat, kunt u rechtstreeks vanuit Gmail deelnemen aan een videovergadering of een videovergadering starten in Google Meet.
Als u een openbare computer gebruikt, slaat u de gegevens op in Google Drive of in een alternatieve opslagruimte waarvan u de enige gebruiker bent.
E-mailvirussen zijn echt, maar computers worden niet meer geïnfecteerd door alleen e-mails te openen. Gewoon een e-mail openen om deze te bekijken is veilig, hoewel het nog steeds gevaarlijk kan zijn om bijlagen te openen.
Bij phishing proberen criminelen u door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze uw gegevens of geld. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Waarschuw ook altijd de Fraudehelpdesk en de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt.
Het kan voorkomen dat iemand jouw e-mailadres gebruikt als afzender adres (reply adres). Veel spammers doen dit. Als afzender zie je dan je eigen e-mailadres staan. Spammers doen dit omdat vrijwel niemand zijn/haar eigen e-mailadres blokkeert, spam komt daarmee dus in je inbox aan.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Door in je browser een bladwijzer (of favoriet) aan te maken kun je, eenvoudig en met 1 klik, bij Have I Been Pwned controleren of jouw gegevens gelekt zijn. Maak een bladwijzer aan die verwijst naar https://haveibeenpwned.com/account/<jouw e-mailadres>.
Leak checker en benikerbij.nl
In de 'Facebook leak checker' kun je je voornaam en achternaam invullen om erachter te komen of jouw gegevens voorkomen in de gelekte Nederlandse database. Als er één of meerdere matches gevonden zijn, zie je van iedere match de laatste drie cijfers van het bij Facebook bekende 06-nummer.
Als u een e-mailbericht in Outlook versleutelt, betekent dit dat het wordt geconverteerd van leesbare tekst zonder tekst naar gecodeerde boltekst. Alleen de ontvanger met de persoonlijke sleutel die overeenkomt met de openbare sleutel waarmee het bericht is versleuteld, kan het bericht ontcijferen om te lezen.
De betrokken belangenverenigingen adviseren huisartsen om veilige systemen te gebruiken. Emailservices als Hotmail en Gmail zijn niet per defenitie onveilig. "Als je bijvoorbeeld tweestapsverificatie gebruikt, is het al aanzienlijk veiliger", zegt RTL-techjournalist Harm Teunis.
Een beveiligd bericht lezen met Gmail
Selecteer Aanmelden bij Google. U wordt omgeleid naar de aanmeldingspagina van Gmail. Selecteer Toestaan als u zich aanmeldt. Uw beveiligde bericht wordt in een nieuw tabblad in de browser weergegeven.