Ja, als je beschikt over een glasvezelverbinding, dan kun je ook digitaal bellen via deze verbinding. Je belt dan via internet en daarom kun je de analoge lijn opzeggen, als je die nog hebt. Er zijn een heleboel aanbieders van glasvezel waar je terecht kunt, onder andere: KPN, Vodafone, Tele2 en Fiber.
Je wordt gevraagd vast te leggen dat je meedoet en in de toekomst wilt overstappen naar glasvezel. Overstappen is niet noodzakelijk, maar glasvezel is wel het meest toekomstbestendige netwerk van dit moment. De snelheden zijn hoger, de up- en downloadsnelheden zijn gelijk en er is weinig ruis op de lijn.
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.
De korte versie van het antwoord luidt: doordat we met glasvezel internet gegarandeerde snelheid bieden, komt er op je modem in huis veel snelheid binnen. In combinatie met een router die al deze snelheid aankan, vormt dit een goede basis voor razendsnelle wifi in huis.
Glasvezel-kabel en SmartWifi
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.
De aanleg van het glasvezelnetwerk tot in je huis is gratis. Je moet er wel toestemming voor geven. De kabel wordt tot in huis aangelegd en wordt er een speciaal glasvezelmodem op aangesloten.
Wat kost glasvezel internet? Een standaard abonnement met glasvezel internet kost ongeveer 30,00 euro per maand. Afhankelijk van uw wensen kan dit hoger oplopen, maar de prijs is vaak vergelijkbaar met pakketten met VDSL of kabelinternet.
Het grootste nadeel van glasvezel internet is dat het nog niet overal in Nederland verkrijgbaar is. ADSL werkt op de bestaande telefoonkabel en kabel maakt gebruik van de televisiekabel. Deze kabels liggen al bijna overal in Nederland. Glasvezelkabels moeten nieuw worden gelegd.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
Praktisch elke televisie is geschikt voor internet en tv via glasvezel.
Ziggo glasvezel netwerk
Ziggo glasvezel wordt helaas niet aangeboden door deze provider. Het netwerk van Ziggo bestaat voor een groot deel wel uit glasvezel, maar het mag officieel geen glasvezel abonnement voor thuis genoemd worden. Dit komt doordat Ziggo geen glasvezel levert tot de woning.
Ziggo heeft een eigen netwerk, KPN heeft daar niks mee te maken. KPN heeft een glasvezel netwerk daar levert KPN op en anderen muv Ziggo. Kijk uit met het zogenaamde gratis aanleggen, dat ze je geen contract aansmeren.
Een glasvezelabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- of kabelprovider. Je hebt dan wel sneller internet. Ook zijn de up- en downloadsnelheid altijd gelijk, wat bij kabel en dsl niet zo is.
Glasvezelinternet gaat via een flinterdun draad van glas, waar laserlicht doorheen wordt gestuurd. Hierdoor verplaatst data zich met de snelheid van het licht. Je verstuurt én ontvangt met glasvezel dus razendsnel digitale signalen op een betrouwbare manier.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Waarom verhoogt Ziggo de prijzen? Ziggo krijgt dit jaar te maken met veel hogere kosten, zoals het duurder worden van netwerkapparatuur en een enorme prijsstijging op het energieverbruik van ons netwerk. Daarom wijzigen de tarieven van onze Ziggo-pakketten ook.
Testoordeel KPN vs Ziggo. In onze providermonitor met resultaten van het tweede kwartaal van 2022 behalen beide providers behoorlijk goede scores. KPN Glasvezel scoort prima met een 8,0 en KPN DSL behaalt een 7,9. Kabelaar Ziggo zit daar net onder met een 7,7 als eindoordeel.
Vanaf 2022 gaat Ziggo duizenden aansluitingen per jaar verglazen. Maar ondanks dat Ziggo glasvezel tot in de meterkast in deze gevallen gaat aanleggen, blijft het kabelbedrijf in de woning coax gebruiken. Dit zorgt er onder meer voor dat alle Ziggo-abonnees dezelfde apparatuur kunnen gebruiken.