GlucoHorse was het eerste, en is nog altijd het beste glucosaminesupplement voor paarden. Er bestaan wel meer producten met glucosamine, maar alleen met GlucoHorse worden bij paarden zoveel positieve resultaten vastgesteld.
Om te weten of een supplement op basis van glucosamine werkt moet je het daarom eerst twee tot drie maanden de tijd geven. Door een kwalitatief hoogwaardig supplement te kiezen dat een complex aan stoffen bevat is er vaak al eerder een verbetering zichtbaar.
Glucosamine heeft dus een belangrijke functie in de opbouw van het kraakbeen. Hierdoor kan het een positieve bijdragen leveren aan paarden met gewrichtsproblemen, zoals artrose en artritis.
Voor alle paarden is Glucosamine van belang voor het gezonde gewrichten. Niet alleen sportpaarden of oudere paarden hebben belang bij Paardendrogist Glucosamine Forte. Ook jonge paarden en recreatiepaarden hebben baat bij het dagelijkse onderhoud aan de gewrichten door Glucosamine.
Rekening houdend met het lichaamsgewicht en het verschillend metabolisme (!) kan de werkzame dosis voor een volwassen paard (550-600 kg) op minimum 7.500 mg zuiver glucosaminesulfaat per dag worden bepaald.
Hoe lang? Indien u na 3 maanden nog geen effect heeft gemerkt, moet u ervan uitgaan dat glucosamine voor u niet voldoende heeft gewerkt. Neem voor verder advies contact op met uw huisarts. Indien u wel effect heeft gemerkt en uw klachten nemen af, kunt u glucosamine blijven doorgebruiken.
Bij paarden wordt kurkuma vaak ingezet ter verlichting en ondersteuning. Je kunt kurkuma ook gebruiken ter verlichting van de spieren door een kompres met kurkuma, citroen en zout aan te brengen bij je paard.
Bij paarden wordt MSM vooral ingezet voor het gezond houden van hoorn (de hoeven), de huid, spieren (spierstofwisseling), pezen en banden (aanhechting) en ter ondersteuning van lichamelijk herstel.
Magnesium is een van de bouwstenen van het skelet van het paard en een mineraal dat het paard elke dag nodig heeft. Maar ook de spieren hebben magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort komt vaak voor bij paarden en kan vervelende blessures opleveren.
Paard 1 tot 1,5 maatschepje. Pony 0,5 tot 1 maatschepje. na 4 weken eventueel minderen als het kan. (1 vol maatschepje = 15 gram)
Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.
PharmaDog Glucopro is een supplement voor honden. Het bevat glucosamine, chondroïtine (oorsprong: rund), MSM, collageen type II en Hyaluronzuur. Het supplement is gemaakt van een hoge kwaliteit grondstoffen en bevat geen onnodige vul- of hulpstoffen.
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van 26 glucosamineproducten. Winnaar is Bio-Glucosamine Forte. Dit product kreeg als rapportcijfer een 9,9 van de onderzoekers. Er is onderzocht of de hoeveelheid die op de verpakking vermeld staat ook echt in de producten zat.
Glucosamine tabletten bevatten veel kalium. Dit is vooral van belang voor mensen met hart of nieraandoeningen. Chondroitine wordt vooral verkregen uit runderkraakbeen. Omdat glucosamine en chondroitine niet onder de Wet op Geneesmiddelenvoorziening vallen hoeft de fabrikant geen bijwerkingen te vermelden.
Conclusie. Glucosamine kan mogelijk de pijn wat verlichten en het functioneren van de knie wat verbeteren. Omdat er geen nevenwerkingen gemeld zijn, zijn vele richtlijnen mild voor deze supplementen. Er is onvoldoende bewijs om vóór of tegen het gebruik te pleiten voor de behandeling van knieartrose.
Leeftijd pensioen
Bij renpaarden en dravers ligt hun carrière tussen 2 en 14 jaar. Zolang het paard niet vermagert of chronisch kreupel is en zijn werk met plezier doet, hoeft het nog niet met pensioen. De algemene consensus is wel dat vanaf 20 jaar een paard een senior is.
Waardoor wordt het veroorzaakt? 'Artrose begint vaak als gevolg van een ontsteking van de bekleding van het gewricht. Dit heet synovitis. Zo'n synovitis ontstaat bijvoorbeeld bij een blessure of bij belasting dan wel overbelasting.
De oorzaak van de kreupelheid
De oorzaak kan relatief onschuldig zijn zoals een hoefzweer of kneuzing van de voet. Maar soms kan het ook levensbedreigend zijn zoals een scheurtje of een breuk in een bot. Veel kreupelheden komen echter voort uit een gewrichtsprobleem (bijvoorbeeld artrose) of een peesblessure.
Voor de uitwendige toepassing van MSM zijn geen bijwerkingen bekend. Bij zeer diepe wonden moet er op gelet worden dat soms weefselvorming boven de wond kan plaatsvinden terwijl de diepe delen van de wond nog niet genezen zijn. Dit zou tot abcessen kunnen leiden.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
Zinktekort paard
Zink zit namelijk in gras en hooi. Daarnaast heeft een teveel aan eiwitten een negatief effect op de zinkbalans in het lichaam. Teveel eiwitten brengen de darmbacteriën uit balans waardoor de opname van zink minder is.
Foenegriek (Trigonella foenum-graecum), ook wel Fenegriek genoemd, heeft een positieve werking op de spijsvertering, de melkproductie en op de algehele weerstand. De gedroogde, geplette zaden kunnen gebruikt worden in een papkompres bij reumatische aandoeningen en voor het verwijderen van dorens.
Ook voor paarden is de brandnetel een heel gezonde aanvulling op zijn rantsoen. De plant bevat heel veel vitaminen en mineralen: zink, ijzer, mangaan, calcium, magnesium, natrium, kalium en vitamine A. B5 en B12, C, D en K. Het reinigt de darmen en het bloed, stimuleert de spijsvertering en de urinewegen.
De aanbevolen dosis is 1,5-3 gram curcuma per dag; doses tot 8 gram per dag zijn voorgeschreven bij maag- en duodenumzweren.