Alternatieven en vervangers voor Thaise gedroogde specerijen
korianderzaad, gemalen koriander of ketoembar – gelijke hoeveelheid karwijzaad, komijn, venkel of een combinatie van de drie.
Zo goed als de hele korianderplant is eetbaar, maar met name de blaadjes en de zaadjes worden gebruikt in de keuken. Botanisch gesproken is korianderzaad (ook bekend als ketoembar) trouwens geen zaad maar een vrucht. Hier richten we ons echter op de blaadjes; dus koriander als kruid.
Hoe te gebruiken? Hele zaden kun je eerst licht roosteren in een droge koekenpan en daarna kneuzen of fijnmalen. Er is ook gemalen koriander te koop, maar die loopt snel terug in kwaliteit. Wordt gebruikt in allerhande curries en boemboes in vele Aziatische keukens.
Peterselie
Omdat koriander en peterselie uit dezelfde familie komen, peterselie is de beste vervanger als je een soortgelijke smaak als koriander wilt. Er zijn twee hoofdsoorten peterselie: Italiaanse platte peterselie en krulpeterselie.
Ketoembar wordt gemaakt van gedroogde en gemalen zaden van de koriander plant. Het heeft een mildere smaak dan verse korianderblaadjes.
Korianderzaad/gemalen koriander – gelijke hoeveelheid karwijzaad, komijn, venkel of een combinatie van de drie. Mosterdzaad (geel en/of bruin) – Wasabi poeder of mierikswortel.
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
Koriander en korianderzaad worden over het algemeen goed verdragen, bij een normale dosering van een handvol verse koriander per dag of twee theelepels korianderzaad. Bij hogere dosis kan gevoeligheid voor zonlicht worden ervaren.
Koriander verzorging
Veel kruiden gaan voortijdig bloeien (doorschieten) als ze te warm en droog staan, waardoor hun smaak vaak achteruitgaat. Dat kun je voorkomen met voldoende water geven. Je kunt koriander eventueel voeden met wat vloeibare kruidenvoeding, maar het is niet echt nodig.
Djintan (gemalen komijnzaad) – heeft een opvallend en scherp aroma en geeft daardoor een uitgesproken smaak. Vooral veel gebruikt in Indonesische en Indiase gerechten. Ketoembar (gemalen koriander) – heeft een mildere smaak dan verse koriander.
De geur en smaak doet denken aan sinaasappel en anijs. Ketoembar is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast ketoembar is er ook djintan (gemalen komijnzaad), Laos (gemalen galangawortel) en djahe (gemalen gemberwortel).
Ketoembar is een kruid gemaakt van gedroogde en gemalen zaden van een koriander plant. Toch heeft het een hele andere smaak dan verse koriander. De geur en smaak is wat meer pikant, nootachtig en heeft zelfs iets weg van citrus.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
De smaak van het korianderblad lijkt op dat van peterselie, koriander is ook familie van peterselie, dus dat is ook wel enigszins logisch. De smaak van korianderblad is echter veel intensiever dan peterselie en het heeft een beetje een citroen-achtige nasmaak.
Verkrijgbaar bij supermarkten, groentewinkels, mediterrane winkels, natuurwinkel en toko's. Korianderwortel is te koop bij goed gesorteerde toko's. Neem als alternatief verse korianderstelen zonder de blaadjes. Of gebruik peterseliewortel, te koop bij natuurwinkels.
Het is vooral de taak van de lever zware metalen onschadelijk te maken, en dit kruid ondersteunt daarbij. Koriander stimuleert ook de nieren en werkt zo vochtafdrijvend. Heb je reuma of artritis, dan helpt koriander de afvalstoffen die ontstekingen geven sneller afvoeren.
Koriander is zeer rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Het is goed voor de spijsvertering, het zou helpen bij een goede werking van de darmen en kan helpen tegen diarree. Koriander zou een gunstig effect hebben op de vertering van voedsel en zou de werking van de lever verbeteren.
Toch zijn er qua gezondheidsvoordelen maar weinig verschillen tussen de twee kruiden te vinden. Ze zijn beide gezond en een goede manier om gerechten van een lekkere smaak te voorzien - en er tegelijkertijd een extra dosis vitamines aan toe te voegen.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Djahe is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast djahe is er ook ketoembar (gemalen koriander), Laos (gemalen galangawortel) en djintan (gemalen komijnzaad).
Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm). En de lever is het belangrijkste orgaan als je jouw lichaam wilt ontgiften. Kurkuma helpt de lever zijn werk goed te doen.
HOE SMAAKT KORIANDER? De verse bladeren en stengels van het kruid hebben een kenmerkend, lichtzoet aroma en een frisse, geurige salie-citrussmaak. Gedroogde korianderzaadjes hebben een aardse, nootachtige smaak en aroma en geven een verwarmende maar pittige kick.
De hele plant is eetbaar maar meestal gebruikt men de bladeren of de gedroogde zaden, zowel heel als gemalen. In gemalen poedervorm wordt het ook ketoembar genoemd en is het onderdeel van inmaakkruiden, kerrypoeder en speculaaskruiden.