Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk.Het water is dus minder hard.Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Over het algemeen vinden planten kraanwater prima, maar worden ze extra gelukkig van regenwater. Dat komt omdat er in ons kraanwater allemaal extra mineralen zitten die niet in regenwater voorkomen. Een mineraal dat in hoge mate in kraanwater zit is bijvoorbeeld kalk.
De eierschalen bevatten namelijk calcium wat tijdens het koken van de eitjes in het water terecht komt. En dit calciumrijke water is goed voor de pH-waarde van de aarde in je plantenpot. Aarde met een goede PH-waarde neemt de meeste voedingsstoffen op en dat dat is logischerwijs weer goed voor je plant.
Kan ik mijn tuin besproeien met onthard water? Ja, de tuin en planten besproeien met zacht water kan zeker maar er is ook een goede reden om het niet te doen. Onthard water houdt het blad van uw planten kalkvrij waardoor ze er, én beter uitzien, én meer zonlicht opnemen.
Door hard water te koken, kunt u het dus inderdaad enkele graden zachter maken. Dit werkt evenwel maar tot op een bepaalde hoogte. Als u het water te lang laat koken, zal het zodanig veel indampen, dat het net harder wordt, in plaats van zachter.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Kraanwater is helaas niet al te gezond voor je kamerplanten, omdat hier namelijk kalk en magnesium in zit. Hoewel wij het prima kunnen drinken, kunnen deze stofjes er bij grotere hoeveelheden voor zorgen dat je witte plekken in de bladeren en witte aanslag op de potgrond krijgt.
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
Wat ook niet werkt: water koken
Kalk verdampt namelijk niet en blijft dus ook na het koken in het water. Sterker nog: tijdens het koken zal het water zelfs wel verdampen, waardoor er in verhouding juist méér kalk in je water zit dan ervoor. Niet doen dus.
De beste manier om verlopen en rauwe eieren weg te gooien is via de vuilnisbak. Kraak de slechte eieren en gooi de inhoud door de vuilnisbak. Denk eraan dat u de schalen niet door de afvoer gooit, want die kunnen uw leidingen verstoppen en beschadigen.
In de eierschalen van je eieren zit calcium. Wanneer je eieren kookt, komt dit calcium in het water terecht. Als je dat water bij je planten gooit, houdt het calcium de pH-waarde van de aarde op peil. Een juiste pH-waarde zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft, worden opgenomen.
Er zijn erg veel chemische middeltjes op de markt, maar eierschalen doen precies hetzelfde! Maal eierschalen fijn en strooi dit in een kringetje rondom je gewassen uit. Slakken maken dan een omweggetje en blijven van je plantjes af! ( halve) eierschalen zijn ideaal om een plantje te stekken / te zaaien.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Heeft jouw pannenkoekplant nog niet genoeg wortels om zelfstandig te groeien? Dan kan je het stekje laten wortelen op water. Zorg ervoor dat de blaadjes en steeltjes van de plant niet in het water staan, dit kan ervoor zorgen dat de blaadjes gaat rotten.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Gedemineraliseerd water voor planten
Over of gedemineraliseerd water gebruikt kan worden voor planten, verschillen de meningen enigszins. De generale consensus lijkt te zijn dat je demiwater als gietwater kunt gebruiken. Je planten gaan er in ieder geval niet dood van.
Koken is de gemakkelijkste en veiligste methode. Voor alle verontreinigingen - behalve chemische - is goed doorkoken van het water afdoende. Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken.
U kunt van uw eigen kraanwater gedemineraliseerd water maken! Nooit meer duur demi-water kopen maar zelf demi-water maken. U weet ook zeker dat uw vers geproduceerd demi-water een hogere kwaliteit heeft dan uit een jerrycan, fles of IBC.
De belangrijkste tip voor de meeste kamerplanten is: wacht tot de potgrond droog is voordat je water geeft. Zet de plant op een grote schotel of in de gootsteen, zodat het water kan weglopen. Geef water totdat alle potgrond vochtig is. Zet de plant terug in de sierpot wanneer er geen water meer onder uit de pot komt.
Regenwater is beter
Ten eerste bevat regenwater minder mineralen, zoals kalk en magnesium, dan kraanwater. Planten hebben deze mineralen wel nodig, maar in kleine hoeveelheden.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.