Het is een goede bron van hoogwaardige eiwitten, omega 3-vetzuren (DHA en EPA), selenium en de vitaminen B12 en B6. Een portie gefrituurde calamares is waarschijnlijk het bekendste gerecht, maar inktvis past ook heel goed in andere, minder vetrijke recepten.
Gebakken (voorgerecht, ongeveer 1 kopje)
Geniet van een stevige portie van 200 gram met ongeveer 350 calorieën , minder dan 4 gram vet, bijna nul verzadigd vet en een kwart van de natrium.
Populaire keuze: Calamares zijn geliefd vanwege hun veelzijdigheid en kunnen worden gefrituurd, gegrild of gestoofd. Lekker en gezond: Inktvis is een goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen en past goed in een gezond dieet.
Naast het hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte is inktvis ook rijk aan essentiële vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van vitamine B12, die belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen, en bevat ook veel selenium, een mineraal dat het immuunsysteem helpt ondersteunen.
Omega-3-vetzuren
Gelukkig is calamari een geweldige bron hiervan ! Deze vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van uw hart en uw immuunsysteem. Ze zijn in verband gebracht met de preventie van verschillende ziekten, zoals hartziekten, artritis, eczeem en zelfs sommige vormen van kanker!
Er zitten 36 kilocalorieën in 1 stukje (50 gram) inktvis. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'inktvis'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Inktvis bevat relatief veel omega-3-vetzuren, wat goed kan zijn voor de bloedsomloop en een gezond cholesterolgehalte ondersteunt . Inktvis bevat luteïne, een antioxidantpigment waarvan bekend is dat het de gezondheid van de ogen ondersteunt. Inktvis bevat taurine, wat het risico op hartaandoeningen en hoge bloeddruk kan verminderen.
Het vlees van de inktvis is bijzonder rijk aan cholesterol. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van inktvis. Behoort tot de schaal- en schelpdieren. Komt ook voor in de Nederlandse wateren.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Calamares komt van het Spaanse woord calamar, ofwel inktvis. In Spanje gebruiken ze voornamelijk pijlinktvis voor de gefrituurde ringen. Hiervoor wordt het bovenlijf van de vis in ringen gesneden. De inktvis wordt hierna gepaneerd, gefrituurd en geserveerd met een dipsaus en citroen of limoen.
Zolang je je inktvis gegrild, gebakken, geroosterd of gestoomd eet, kan de caloriearme, eiwitrijke zeevruchten je taille ten goede komen . Volgens een studie uit augustus 2018, gepubliceerd in Nutrients, is een eiwitrijk dieet om af te vallen beter in het weghouden van hongergevoelens dan een koolhydraatrijk dieet.
Inktvis wordt over het algemeen beschouwd als veilig voedsel met mate . De belangrijkste gezondheidsrisico's van inktvis en schelpdieren komen voort uit hun kwikgehalte en allergieën. Zoals bij alle schelpdieren, brengt inktvis een risico op allergische reacties met zich mee. Een stof genaamd tropomyosine is de waarschijnlijke boosdoener.
Verzadigd vet en transvet worden doorgaans afgeraden voor mensen met een hoog cholesterol door gezondheidsprofessionals. Wanneer inktvis wordt gebakken en verwerkt tot calamari, gaat het totale vetgehalte en mogelijk het verzadigde vetgehalte omhoog . In essentie kan wat anders een relatief gezond voedsel is, behoorlijk ongezond worden.
Ontdek waarom inktvis, ook wel calamaro genoemd, een krachtpatser is van proteïne met 15 gram per 100 calorieën. Ontdek hoe deze heerlijke zeevruchten kunnen helpen bij gewichtsverlies en je langer vol kunnen houden dan biefstuk.
U kunt zeevruchten veilig opwarmen tot 4 dagen nadat ze zijn gekookt . Zeevruchtengerechten met knoflook of uien kunnen de tweede keer nog lekkerder smaken. De enige uitdaging bij het opwarmen van zeevruchten is dat ze kunnen uitdrogen of een visachtige geur kunnen krijgen.
Inktvis is mager maar nutriënt rijk. Het is een goede bron van hoogwaardige eiwitten, omega 3-vetzuren (DHA en EPA), selenium en de vitaminen B12 en B6.
Wees matig met suiker en zout.Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Enkele vissoorten die het meeste cholesterol per 100 gram bevatten zijn: Inktvis - 231 mg . Garnalen - 194 mg . Kreeft - 71 mg .
Calamari is goed voor je hersenen
Calamari bevat een vitamine-achtige voedingsstof genaamd choline. Het is een relatief zeldzaam bestanddeel dat vooral belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen en lever. Het enige andere veelvoorkomende voedsel dat dit ingrediënt bevat, zijn eieren, waarbij eieren en calamari de twee beste bronnen ervan zijn.
Duurzaam in het wild gevangen inktvis is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten . Een portie inktvis van 100 gram levert 18 gram eiwitten. Naast eiwitten is inktvis een goede bron van de omega-3-vetzuren DHA en EPA die (zoals hierboven vermeld) zowel onze hart- als hersengezondheid ondersteunen.
Een fantastische bron van eiwitten
Je haalt 13 gram proteïne uit slechts 3 ons calamari. Proteïne is geweldig! Het eten van proteïne geeft ons aanhoudende energie, het remt honger en het helpt ons lichaam om spiermassa op te bouwen . Calamari, als proteïne, versnelt herstel na inspanning en blessures.
Voedzaam en Gezond:
Naast zijn heerlijke smaakprofiel is verse inktvis ook een voedzame keuze. Het is een uitstekende bron van eiwitten, vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, zink en vitamine B12, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan een uitgebalanceerd dieet.
Gedroogde inktvis is een rijke bron van hoogwaardige eiwitten, die essentieel zijn voor spierherstel, groei en algemeen lichaamsonderhoud . Een kleine portie gedroogde inktvis kan een aanzienlijk deel van uw dagelijkse eiwitbehoefte leveren, waardoor het een geweldige optie is voor degenen die spieren willen behouden of opbouwen.
Veel inktvissen zijn bijna net zo slim als gewervelde dieren, zoals zoogdieren en vogels, en veel intelligenter dan andere weekdieren, zoals slakken en mosselen.