Wat opmerkelijk is bij tomaten: bereide tomaten zijn gezonder dan rauwe. Als een tomaat verhit wordt, worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in vorm die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
Vooral in verwerkte en bereide tomaatproducten zoals tomatensaus, tomatensap en ketchup zit een hoog gehalte lycopeen. Door het verhittings- en bereidingsproces van een verse tomaat wordt de voedingsstof beter opgenomen door het lichaam. Een nadeel hiervan is dat de vitamine C-waarde verloren gaat.
Tomaten, broccoli en wortels zijn drie groenten waarvan is aangetoond dat ze een verbeterde voedingswaarde hebben als ze worden gekookt. Het lijkt erop dat gunstige fytochemicaliën in de celwand worden vastgehouden totdat er een verwarmingsmethode wordt toegepast.
Een rauwe tomaat bevat veel vitamine C, waarvan een deel verloren gaat tijdens het koken. In een Amerikaans onderzoek bleek dat na 2 minuten koken het aandeel vitamine C met 10% afnam; bij 15 minuten koken 15% en bij 30 minuten koken zelfs 29%.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Er is geen specifieke limiet aan het aantal tomaten dat u per dag kunt eten , maar zoals bij elk voedingsmiddel is het het beste om ze met mate te consumeren als onderdeel van een gevarieerd dieet. Tomaten bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, met name vitamine C en lycopeen.
Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Tomaat. Tomaten zijn ook geweldig om je gehydrateerd te houden als de temperaturen stijgen. Naast hun verkoelende effect zijn tomaten rijk aan antioxidanten. Deze beschermen de cellen van het lichaam tegen schadelijke invloeden, zoals UV-stralen bij het zonnebaden.
Volgens een baanbrekend onderzoek in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, verhoogde het verwarmen van tomaten gedurende 30 minuten op 190,4° F (de temperatuur van soep die op het fornuis suddert) de niveaus van opneembaar lycopeen. De antioxidant lycopeen geeft rode tomaten hun roze kleur.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Tomatensap bevat lycopeen, wat mogelijk het cholesterol verlaagt
Dit komt met name door de aanwezigheid van lycopeen, het pigment dat de vrucht zijn kenmerkende oranje-rode kleur geeft.
In overeenstemming met eerdere studies daalde het vitamine C-gehalte met respectievelijk 10, 15 en 29 procent in vergelijking met rauwe, ongekookte tomaten . Het onderzoek toonde echter aan dat het gunstige trans-lycopeengehalte van de gekookte tomaten met respectievelijk 54, 171 en 164 procent toenam.
Regelmatige consumptie van tomatensaus kan helpen de gezondheid van het hart te verbeteren. De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Dagelijkse inname van tomaten kan een grote boost geven aan het welzijn, samen met het verbeteren van de smaak van voedsel . Tomaten zijn rijk aan natuurlijke voedingsstoffen en mineralen, zoals vitamine A, K, B1, B3, B5, B6, B7 en vitamine C. Het bevat ook foliumzuur, ijzer, kalium, magnesium, chroom, choline, zink en fosfor.
De rode vrucht is namelijk rijk aan kalium: een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. En hoe optimaler de bloeddruk, hoe minder kans op allerlei hart- en vaatziektes. Ook bevatten tomaten o.a. vitamine C, zink, foliumzuur, calcium, ijzer en lycopeen.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Uit veel onderzoeken is gebleken dat het eten van tomaten de diversiteit aan nuttige bacteriën in het darmmicrobioom kan verbeteren , ontstekingen kan verminderen en de spijsvertering kan verbeteren.
Tomaten bevatten veel vitamine C, kalium en lycopeen, een antioxidant met indrukwekkende ontstekingsremmende eigenschappen. Lycopeen kan bijzonder gunstig zijn voor het verminderen van pro-inflammatoire verbindingen.
Te veel cherrytomaatjes eten kan leiden tot zure reflux en andere negatieve spijsverteringsbijwerkingen. Dit kan komen door het appelzuur in cherrytomaatjes.
Je kunt tomaten rauw eten of je kunt ze grillen, roerbakken of wokken.
Een onverzadigbare hunkering naar tomaten of tomatenproducten staat bekend als tomatophagia. Tomatophagia kan soms worden geassocieerd met voedingstekorten, vooral bij zwangere vrouwen . Het kan ook voorkomen bij mensen met ijzergebreksanemie, ook al bevatten rauwe tomaten weinig ijzer.