De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.
Frikandellen worden gemaakt van voornamelijk kippenvlees (soms seperatorvlees, dit is het vlees wat aan de karkassen blijft zitten als de grote stukken er af zijn gesneden), varkensvlees en in sommige gevallen een klein beetje paardenvlees.
Ingrediëntenlijst. Kippenseparatorvlees 46%, varkensspek 21%, water, paneermeel (bevat tarwe), zout, ui, specerijen, dextrose, glucosestroop, smaakversterker: E621, emulgator: E450, maltodextrine, antioxidant: ascorbinezuur, stabilisator: E452, natuurlijk aroma, voedingszuur: citroenzuur.
Eind jaren zeventig bevatten sommige frikandellen nog kippenmagen, slokdarmen en koeienuiers, bleek uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Dat was destijds gewoon toegestaan als veilig restproduct van de slacht. Ogen en oren waren wel verboden en ontbraken dus.
,,De eerste frikadel werd in 1954 gelanceerd in Dordrecht. Slagersknecht Gerrit de Vries maakte gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Dooreen wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen.
De frikandel wordt in 1954 uitgevonden door slager Gerrit de Vries uit Dordrecht. In dat jaar verandert de wetgeving rond de gehaktbal, waardoor zijn eigen gehaktbal niet meer aan de eisen voldoet. Op aanraden van een Duitse klant verandert hij zijn bal daarom in een staaf en geeft er de naam frikadel aan.
Om wat voor producten gaat het? In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
Wat is juist: frikandel of frikadel? De langwerpige vleessnack die je vooral in Nederlandse snackbars kunt kopen, is een frikandel, met n.Een frikadel, zonder n, is een soort gehaktbal. Frikadel is een oud woord.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees.Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
Met het koude weer kan een stoofvlees niet missen. In dit gerecht wordt paardenvlees gebruikt dat in een lekkere saus van ui en bruin bier gestoofd wordt.
De Vries Snacks halal frikandel is gemaakt van 100% halalvlees. De Vries Snacks introduceerde als eerste de Frikandel op de Nederlandse markt. Tegenwoordig is de Frikandel een bestseller en valt deze niet meer weg te denken uit het assortiment.
Bij de gefrituurde snacks zijn de frikandel en de rundvleeskroket de hardlopers. Hoewel een oud woord, is de frikandel in worstvorm een volledig Nederlands product. De kroket komt uit de Franse keuken, maar geen ander land heeft een kroket/snackcultuur die vergelijkbaar is met de onze.
De Paarden Tournedos of wel paarden haasbiefstuk. Misschien wel het meeste malse stukje vlees van het paard. Omdat het paardenvlees is, is het nog zachter en nog malser dan u ooit geproefd heeft. Het stuk wordt van de paarden ossenhaas gesneden.
Het eten van schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, vogels en zeedieren (met uitzondering van palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) zijn wel toegestaan.
Later werden paarden meer huisdieren.Daardoor zag je de consumptie van paardenvlees stapsgewijs dalen. ' Vooral het economisch tij en de kostprijs bepalen de consumptie, betoogt De Kok in Nieuwe Oogst.
Frikandellen zijn bewerkte vleesproducten die veel verzadigde vetten en zout bevatten. Allemaal dingen die slecht zijn voor de gezondheid. Het Voedingscentrum vindt frikandellen dan ook niet passen in een gezonde leefstijl en adviseert daarom ze te mijden.
In Nederland wordt de Duitse frikadelle nog weleens verward met de Nederlandse frikandel, die dun en langwerpig van vorm is. In de Duitse imbiß is de Nederlandse frikandel te koop onder de naam Holländische Frikadelle.
Let wel, het is in het Duits echt “Frikadelle” en niet “Frikandelle”, dus zonder N. Maar terug naar de enige echte frikadel . Alhoewel er geen “origineel” recept voor de frikadel is wordt toch van oudsher een in melk of water geweekt (Duits) broodje of toast gebruikt .
Ingrediënten: water,29% paardenvlees (*),paneermeel (TARWEbloem,water,TARWEzemelen,suiker,gist,zout,lijnzaad,margarine, GERSTEmoutextract,antioxidant:ascorbinezuur)TARWEbloem,palmolie,TARWEmeel,kruidenmix (zout,gemengde specerijen,smaakversterker:E621,glucosestroop,kleurstof:caramel,gemodificeerd zetmeel,aroma (bevat ...
De meeste paarden die in Argentinië worden geslacht, komen uit de Verenigde Staten. Ook daar is de consumptie van paardenvlees verboden omdat veel afgedankte paarden vaak vol zitten met medicatie die ze ongeschikt maakt voor menselijke consumptie.
In veel frikadellen, kroketten en hamburgers is echter paardenvlees verwerkt. Dat is niet alleen algemeen bekend, maar nu ook wetenschappelijk bewezen: in opdracht van Wakker Dier onderzochten studenten van de Wageningen Universiteit 286 snacks. In 32 procent daarvan bleek paardenvlees te zitten.
Het woord frikandel komt als aanduiding voor dat type worst ook voor in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een frikandel doorgaans een curryworst genoemd, in Limburg ook wel eens een lange hamburger. Het woord frikadel wordt in België gebruikt als synoniem voor gehaktbal(letje).
Frikadel is afgeleid van het Franse woord fricadelle ('gehaktbal'). Dat woord is verwant met fricandeau ('mager kalfs- of varkensvlees') en waarschijnlijk ook met fricassee('in stukken gehakt vlees'). De aanduiding frikandel is eind jaren vijftig bedacht door Gerrit de Vries, een snackfabrikant uit Dordrecht.
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.