Traagschuim en koudschuim hebben een open celstructuur dat een ander schuim zoals polyether bijvoorbeeld niet heeft. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een goede ventilatie. Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte.
Traagschuim is ook bekend als memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en kan zich daardoor perfect aanpassen aan de vorm van je lichaam, waardoor je in traagschuim-matras geen drukpunten voelt. Vooral voor bedlegerige mensen is traagschuim daardoor heel prettig.
Traagschuim wordt gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Deze soort schuim heeft veel verschillende namen. Memory foam, slow motion foam of lazy foam: allemaal andere termen voor traagschuim.
Traagschuim, ook wel: visco-elastisch schuim, geheugenschuim of nasa-schuim, is een materiaal dat wanneer het wordt ingedrukt langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Dat kan ongeveer 0,5 tot 5 seconden duren. Daarnaast wordt traagschuim zachter door lichaamswarmte.
Koudschuim heeft van nature een open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en goed vocht opneemt. Door deze open celstructuur voelt een matras van koudschuim nooit (te) warm aan.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Wat is foam? Foam, ook wel schuim, schuimrubber of schuimplastic genoemd, is een erg breed inzetbaar materiaal dat voor veel toepassingen gebruikt kan worden. Dit gaat van simpele toepassingen als verpakkingsschuim tot aan ingewikkelde technische afdichtingen.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Een koudschuimmatras leent zich perfect voor alle types slapers. Een traagschuimmatras heeft meer een medische toepassing (doorligwonden) en helpt om spierspanning te verlichten door de drukverlagende eigenschappen. Koudschuim voelt altijd even hard of zacht aan.
De nadelen van koudschuim
Dat is nog niet zo gemakkelijk, want beddenspecialisten zijn het er over eens: er zitten maar weinig nadelen aan dit materiaal. Toch zijn koudschuimmatrassen niet voor iedereen geschikt, omdat ze net wat minder zacht en bouncy aanvoelen, vrij zwaar zijn en altijd een beschermhoes nodig hebben.
Er wordt wel eens gezegd dat mensen met rugpijn het best op een harde matras slapen. Ook een waterbed wordt soms nog voorgesteld als een goede keuze. Niettemin krijgen meer en meer ruglijders te horen dat ze beter een (dure) matras kopen die is vervaardigd met geheugenschuim.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Een memory foam matras heeft nagenoeg geen nadelen. Het enige nadeel van een foam matras is het gebrek aan ondersteuning. Echter wordt dit opgelost door het gebruik van koudschuim of veren. Dit materiaal zorgt voor een goede ondersteuning en complimenteert de voordelen van traagschuim.
Koudschuim is polyurethaanschuim met een hoge veerkracht. Het wordt gemaakt door te schuimen of door middel van een gietproces. Koudschuim heeft een open celstructuur, waardoor dit type matras goed ventileert en het vocht uitstekend wordt afgevoerd.
Koudschuim heeft een open celstructuur. Dit betekent dat het matras goed ventileert. Het materiaal vormt zich naar je lichaam en verdeelt de druk gelijkmatig. Dat betekent dat je spieren zich ontspannen, de bloedcirculatie optimaliseert en je uitstekend slaapt.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Wat is het beste materiaal voor een matrastopper? Het beste materiaal voor een topdekmatras is latex. Latex is in tegenstelling tot traagschuim heel veerkrachtig, waardoor je lichaamsgewicht beter wordt verdeeld.
Dikte koudschuim matras
De regel is dat hoe dikker het matras, hoe comfortabeler. Ik zou u minimaal 18 cm aanraden maar nog beter is 22 of zelfs 25 cm dik.
FOAMGLAS® isolatie geeft een plat dak een absolute waterdichte isolatielaag. Zelfs een dampscherm is niet nodig. Er is dus geen risico op een lekkend dak of vochtige isolatie. FOAMGLAS® cellulair glas is waterdicht gedurende de hele levensduur van het gebouw.
FOAMGLAS® voorkomt elke aantasting door knaagdieren, micro-organismen en mieren. FOAMGLAS® is een anorganisch product. drukweerstand. FOAMGLAS® is het enige isolatiemateriaal dat zelfs bij langdurige belasting niet vervormt.
In het kort heeft koudschuim een beter ventilerend vermogen dan polyether en is koudschuim veel veerkrachtiger dan polyether. Maar er zijn meer verschillen. De levensduur van polyether is vele malen korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en de cellen al snel kapot gaan waardoor er kuilvorming ontstaat.
Het meest geschikte materiaal hiervoor is traagschuim. Traagschuim past zich namelijk aan uw lichaam aan. Hierdoor zakken de schouders, de heupen en de hielen iets verder in het matras dan de rest van het lichaam.
Belangrijk om te letten op het soortelijk gewicht van het schuim. De beste soorten hebben minimaal 45 tot 60 kilo gewicht per kubieke meter schuim. Als je de meeste topmatrassen te hard vindt en snel last hebt van pijnlijke schouders en heupen, dan is dit materiaal ideaal voor je.