Dit gerecht van Franse herkomst werd in België rond de jaren 1920 vaak bereid onder de naam 'Steak Tartare'.
Steak tartaar betekent gehakte biefstuk. Hoewel de naam anders doet vermoeden heeft het niets met Amerika te maken. Dus waar komt de naam dan vandaan? Na een klein onderzoek zijn we erachter gekomen dat het te maken heeft met de plek waar het is uitgevonden, namelijk; het American hotel op het Leidseplein in Amsterdam.
De bereide variant die als broodbeleg wordt gebruikt, heet in België en Frankrijk americain préparé of kortweg préparé. De benaming 'americain' zou niets met Amerika te maken hebben, maar is een verbastering van 'armoricain' (préparé armoricain).
Besmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees. Lintwormen komen in Nederland nauwelijks voor omdat het vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd.
De wetgeving heeft "Filet americain", "Steak haché préparé" en "Biefstuk" duidelijk gedefinieerd. Deze bereidingen zijn uitsluitend gemaakt van gemalen, rauw rund- of paardenvlees.
Oorsprong van het recept voor 'Filet Américain' uitgevonden door Joseph Niels in 1926 | Brasserie De Geus.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Filet americain is op zich heel gezond. Naast mager rundvlees bevat de klassieke versie van dit broodbeleg ook eigeel, peper en zout. Zowel rundvlees als eigeel zijn goede eiwitbronnen en bevatten veel vitamines en mineralen.
Mag mijn kind filet américain eten? Nee. Vanwege de bacterie E. coli (Escherichia coli 0157) is het belangrijk dat jonge kleuters en peuters geen rauw rundvlees eten, zoals: filet américain, tartaar, ossenworst, carpaccio of een niet goed doorbakken hamburger.
Nee niet opeten. Filet americain is nou net het product wat je niet over de datum moet eten. Het is zeer bederfelijk. Je kunt ziek worden maar als het goed afgesloten in de koelkast heeft gestaan dan is de kans klein.
Er zitten 48 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) filet americain. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'filet americain'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Filet americain kan doorgaans niet zo lang bewaard worden, het is immers rauw vlees. In de koelkast kun je dit nog, als je het zelf gemaakt hebt, 2 dagen bewaren. Bij de gekocht versie kijk je het beste op de verpakking voor de houdbaarheid. In de diepvries kun je filet americain nog 1 tot 1,5 maanden bewaren.
Filet americain is zuiver, mager en gemalen rundsvlees. We vermalen het meerdere keren per dag. Aan de mooie frisse kleur van het vlees kan u onze kwaliteit herkennen. Filet americain is geliefd als broodbeleg, maar ook gebakken als een biefstuk wordt het zeker gesmaakt.
De basis van een perfecte steak tartare is uiteraard het vlees. Vroeger werd daar nog wel eens paardenbiefstuk voor gebruikt, tegenwoordig wordt -ie vrijwel altijd gemaakt van rund. Gemalen biefstuk (liefst fijngehakt met de hand, eventueel door de slager) is ideaal, maar elke chef heeft zo z'n voorkeur.
Ik heb geleerd dat bij rauwe haring en filet americain, ui wordt gegeten, omdat dat eventuele bacteriën neutraliseert.
Bewerkt vlees (hamburgers, filet americain, worsten, broodbeleg, etc.) kan in principe ook als je keto eet. Maar let dan wel goed op. Sommige bewerkte vleessoorten bevatten schrikbarend veel koolhydraten door toevoeging van zetmeel en suikers.
Reacties. In filet americain zit rauw vlees. Als je het verwarmt zal het vlees dus garen. De kleur zal daardoor veranderen (in plaats van het oranje/rode wordt het meer bruin) De vetten/oliën zullen meer bovenop het vlees komen te staan.
Vijf jaar. Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven.
Voedingsadviezen bij een te hoog cholesterol
Matig je kaas- en worstinname vanwege de verzadigde vetten. Kies eventueel voor magere vleeswaren (licht gezouten rookvlees, kipfilet, ham, filét americain, rosbief).
Ook scoort de AH Filet Americain mager goed qua vet, namelijk 17 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram. De variant met de meeste hoeveelheid vet is Kips Filet americain met 26,9 gram totaal vet waarvan 8,1 gram verzadigd. Ook de Jumbo Filet Americain en de Plus Filet Americain zijn hoog in verzadigd vet.
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.
Zo zou je tonijn als fitness voeding kunnen beschouwen. Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.