Tijdens het fietsen train je vooral je been- en bilspieren. Hieronder vallen je hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren. Je krijgt er dus een optimaal onderlichaam van!
Fietsen helpt ziektes voorkomen
Ook zal uw lichaam sterker worden en beter weerbaar zijn tegen allerlei ziekten en aandoeningen. Vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietsen, maakt uw lichaam sterker en beter in staat virussen en griep af te weren.
Het meest voor de hand liggende gebied van spieropbouw tijdens fietstochten is het onderlichaam en dan vooral op de benen. Fietsers ontwikkelen de twee belangrijkste spieren in de kuit: De soleus helpt de hiel op te tillen en de gastrocnemius is het prominente deel van de kuit dat fietsers in staat stelt om te trappen.
Fietsen helpt tegen overgewicht
Fietsen is een hele goede manier om die extra kilootjes kwijt te raken. Wist je dat je met 10 minuten fietsen ongeveer 97 calorieën kan verbranden? Fietsen is een low impact training, die de gewrichten bijna niet belast. Je maakt soepele en gelijkmatige bewegingen.
In principe kun je gewoon fietsen wanneer je spierpijn hebt.Zoals boven genoemd kan het zelfs je herstel bevorderen. Let er alleen wel op dat je geen zware training gaat doen, dit kan je spieren nog meer uitputten waardoor blessures en ontstekingen op de loer liggen.
Fietsen is goed voor uw algehele conditie
Met 3 maal per week 45 minuten fietsen kunt u uw biologische leeftijd met 9 jaar verlagen. U verkleint bovendien de kans op vervelende aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Met een rondje van 30 à 60 minuten kunt u al het nodige vet verbranden.
Wat scheelt het? Per kilometer wandelen verbrandt u ongeveer zestig calorieën.Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruikt u per kilometer namelijk twintig calorieën.
Vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietsen, maakt uw lichaam sterker en beter in staat virussen en griep af te weren. Daarnaast verkleint u met fietsen de kans op diabetes type 2 en hart- & vaatziekten. Ook worden uw bloedvaten flexibeler en sterker en slibben minder snel dicht.
Fietsen vergroot je uithoudingsvermogen op en naast de fiets. Elke dag minstens 30 minuten fietsen is gezond, je werkt daarmee aan je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Fietsen zorgt voor een betere spieropbouw
Met een regelmatige fietstocht werk je dus flink aan je spieropbouw. Als je een half uur tot een uur per dag fietst, is dat al voldoende voor het opbouwen van een goede conditie en sterkere spieren.
Fietsen helpt om gewicht te verliezen, conditie en weerstand te verbeteren, diverse ziekten te voorkomen en ook nog eens beter te slapen. En het kan altijd, overal en in uw eigen tempo! Kent u alle voordelen van fietsen?
Je verwacht het niet zo snel, maar naast je beenspieren zijn er ook spiergroepen in je bovenlichaam die tijdens het fietsen gebruikt worden: Biceps en triceps in je armen. Deltoids in je schouders. Buikspieren die je 'core' vormen.
Met fietsen verbrand je evenveel calorieën
Volgens Harvard Health verbrandt een persoon van 70 kilo die zo'n 8 kilometer per uur hardloopt evenveel als die zo'n 19 kilometer per uur fietst: ongeveer 288 calorieën per sessie van 30 minuten. Zoals gezegd, hoe intensiever je fietst hoe meer calorieën je verbrandt.
“25 km per week fietsen is al voldoende om een positief effect op de gezondheid en calorieverbruik te hebben, dat is dus maar 2 keer 2,5 km per dag en de verplaatsing in de stad is meestal dat”, aldus VUB-professor Bas de Geus. Hij liet gedurende 1 jaar ongetrainde gezonde mannen en vrouwen naar het werk fietsen.
Veel mensen vragen zich af hoeveel kilometer per dag fietsen goed is voor je gezondheid. Er is geen vaste hoeveelheid kilometers die iedereen per dag zou moeten fietsen. Het hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, algemene gezondheid en fitheid, en persoonlijke doelen.
Met een gemiddelde fietssnelheid van 15 kilometer per uur en een lichaamsgewicht van 70 kilo, verbrand je ongeveer 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je de snelheid naar 20 kilometer per uur, dan verbrand je ruim 500 calorieën per uur.
Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen minimaal 30 minuten per dag lichaamsbeweging krijgen, zoals wandelen of fietsen. Die 30 minuten staat gelijk aan ongeveer 3-5 kilometer per dag fietsen, afhankelijk van de snelheid en intensiteit van de fietstocht. Fietsen kan vele gezondheidsvoordelen opleveren.
Maar hoeveel calorieën verbrand je eigenlijk met fietsen? Volgens een studie gepubliceerd door Harvard Health verbrandt een persoon van 60kg elke dertig minuten fietsen ongeveer 240 calorieën met een snelheid van 20 km/u. Terwijl een persoon van 80kg zo'n 350 calorieën verbruikt.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Volgens een studie gepubliceerd door Harvard Health verbrandt een persoon van 60kg elke dertig minuten fietsen ongeveer 240 calorieën met een snelheid van 20 km/u. Terwijl een persoon van 80kg zo'n 350 calorieën verbruikt.
Naast knie artrose zijn er nog andere vormen van artrose. De progressie van artrose kan verminderd worden door regelmatig te bewegen. Artsen en fysiotherapeuten adviseren mensen met artrose vaak om de fiets te pakken.Je versterkt hiermee de spieren, pezen en banden en je verbetert je conditie.
Van buikvet afkomen
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Jarenlang werd verteld dat je met fietsen voor het opbouwen van een degelijke conditie minstens 12 tot 16 uur per week lange, rustige kilometers moet maken op een lage intensiteit. Dit zou de beste manier zijn om je aerobe systeem te verbeteren, zodat je later harder kunt trainen en intensieve ritten kunt maken.
'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.