De fietsvergoeding is een gunst van de werkgever aan de werknemer. De werkgever is niet verplicht ze toe te kennen. Wordt meer dan 0,24 euro toegekend, dan moet de werknemer het bedrag boven de 0,24 euro aangeven in zijn belastingaangifte.
De fietsvergoeding is een kilometervergoeding die een werkgever geeft aan werknemers die hun woon-werktraject gedeeltelijk of volledig per fiets afleggen. Het is dus geen vergoeding voor kilometers die tijdens de werkuren worden gereden.
Hoe wordt mijn fietsvergoeding belast? De fietsvergoeding is vrijgesteld van inkomstenbelasting tot 0,24 euro per afgelegde km voor aanslagjaar 2022, inkomsten 2021. (Aanslagjaar 2023, inkomsten 2022: 0,25 euro).
Het bedrag van de fietsvergoeding tot 0,24 euro (bedrag 2021) / 0,25 euro (bedrag 2022) per kilometer mag de werkgever inbrengen als 100% aftrekbare bedrijfskost, waardoor de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting daalt. De vergoeding is RSZ-vrij.
Hoe werkt de bijtelling in 2022? De basis van de fietsregeling is eenvoudig: als werkgever moet je op jaarbasis 7 procent van de waarde van de fiets optellen bij het loon van je medewerker. Je telt dit bedrag op bij het loon en hierover betaalt de medewerker dan maandelijks belasting.
Nadelen van het fietsplan
Er zit geen limiet meer op hoe duur de fiets mag zijn of hoe vaak je de fiets privé mag gebruiken. Het enige nadeel dat overblijft, is dat de aankoop van een fiets via de WKR een groot deel van je vrije ruimte gebruikt.
Wat kost het fietsplan? Een bedrijf als Fisc Free rekent 15% van de eerste 1000 euro aan de rijwielhandelaar. Bij een elektrische fiets zal dit dus vaak uitkomen op 150 euro. Dit hoef je zelf niet te betalen maar wordt in mindering gebracht op het bedrag dat de fietshandelaar uitgekeerd krijgt.
De werkgever kan bepalen of de fietsvergoeding geldt voor een enkele woon-werkrit of ook voor de terugrit. De werkgever kan zelfs meerdere heen- en terugritten per dag terugbetalen. Bijvoorbeeld wanneer de werknemer thuis gaat lunchen en dus meermaals per dag het traject tussen werk en thuis aflegt.
In Nederland geldt in 2022 nog steeds de volgende regel voor de kilometervergoeding: als je met eigen vervoer naar je werk reist, kan je werkgever je maximaal 19 cent per kilometer vergoeden zonder dat je hierover belasting betaalt.
Omzendbrief nr. 705 van 23 juni 2022 stelt het bedrag van de kilometervergoeding vast op 0,4170 euro voor de periode van 1 juli 2022 tot 30 juni 2023.
Het nieuwe maximumbedrag van de fietsvergoeding bedraagt sinds 1 januari 2022 0,25 euro per afgelegde kilometer. Dit is het maximumbedrag dat toegekend kan worden zonder dat daar RSZ-bijdragen en belastingen op verschuldigd zijn.
De nieuwe forfaitaire, maximale kilometervergoeding hiervoor bedraagt sinds 1 juli 2021 0,3707 euro per kilometer. Aangezien het om een compensatie voor kosten gaat, is de vergoeding niet onderworpen aan RSZ-bijdragen en belastingen. Voorwaarde is wel dat het bedrag de werkelijke kosten dekt.
Fietsvergoedingen zijn maar belastingvrij voor zover ze niet hoger liggen dan 0,24 euro per kilometer (voor inkomstenjaar 2021, nvdr). Betaalt je werkgever je bijvoorbeeld 1,50 euro per kilometer, dan wordt het surplus van 1,26 euro per kilometer wel onderworpen aan belastingen.
Voor ongetrainden is drie km enkele reisafstand naar het werk, ofwel circa tien tot vijftien minuten op een regulier tempo, al voldoende om de fitheid te verhogen. Circa 25% van de werknemers fietst naar het werk en een kwart van hen voldoet aan de beweegnorm alleen al door regelmatig naar het werk te fietsen.
Als er afspraken over reiskosten staan in je cao of arbeidsovereenkomst, heb je er recht op. Je krijgt dan een vaste vergoeding per kilometer van je huis naar je werk en weer terug. Dit noemen we woon-werkverkeer en valt onder het zakelijk reizen.
Belastingvrije vergoeding eigen vervoer
Voor deze maximale kilometervergoeding maakt het niet uit welk vervoermiddel u gebruikt. Als uw werkgever een hogere reiskostenvergoeding vergoedt, geldt het deel boven de € 0,19 per kilometer als loon. Uw werkgever moet hierover loonheffingen inhouden.
Vanaf 1 januari mogen werkgevers aan hun personeel niet 19 cent, maar 21 cent per kilometer belastingvrij uitbetalen. In 2024 stijgt dit bedrag naar 23 cent. Daarmee geeft het kabinet gehoor aan de wens van de Tweede Kamer.
U heeft recht op de reiskostenvergoeding die in uw contract, cao of bedrijfsregels staat. Staat hier niets over in? Dan is uw werkgever niet verplicht om uw reiskosten te vergoeden.
Het betreft vergoedingen van de volgende verblijfkosten tijdens dienstreizen. Daarbij is per post het bedrag vermeld dat wel is vrijgesteld. Voor zover de werkgever meer vergoedt, behoort de vergoeding tot het loon.
Matig fietsen (ongeveer 19 tot 22 km/u) is een activiteit van 8 MET, wat zoveel betekent dat je acht keer zoveel energie verbruikt als dat je alleen maar zit. Om de wekelijkse waarde van 5000 MET te halen, moet je dus 625 minuten - ofwel 10,4 uur - per week, of ongeveer anderhalf uur per dag op de fiets zitten.
Je betaalt dus geen belastingen of sociale bijdragen op de waarde van de fiets. Je mag een bedrijfsfiets ook gebruiken voor privéverplaatsingen zonder dat je erop belast wordt. De vrijstelling geldt zowel voor gewone fietsen, elektrische fietsen als speed pedelecs.
Sinds 1 januari 2010 hebben de personeelsleden die, voor een verplaatsing van hun verblijfplaats naar de plaats van hun werk, en omgekeerd, gebruik maken van hun fiets, wanneer zij ten minste één kilometer afleggen, recht op een vergoeding van € 0,20 per afgelegde kilometer.
Ondanks dat er officieel geen sprake meer is van een Nationaal Fietsplan, kan u in 2020 uw fiets van de zaak nog steeds kopen via je werkgever. Dit dankzij de introductie van de werkkostenregeling (WKR). Binnen deze regeling kiest uw werkgever ervoor u een fiets te laten kopen en te betalen uit uw bruto salaris.
Veelgestelde vragen voor medewerkers. Met het fietsplan koop je via je werkgever een fiets, eventueel uitgebreid met een fietsverzekering en/of de Nationale Fietsbon met belastingvoordeel. Je betaalt het pakket met brutoloon (of vakantiegeld , overuren, etc) terug aan je werkgever.
Goedkoper door belasting voordeel
Heeft u een fiets nodig en gaat u die ook voor uw werk gebruiken dan kunt u dat beter via het fietsplan doen. De kosten van de fiets gaan namelijk van uw brutoloon af, waardoor u over dat deel van uw salaris aan de belasting geen loonheffing hoeft te betalen.