Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
In het algemeen wordt er geadviseerd zo snel mogelijk, na het ontstaan van een blessure, te koelen. Koelen in combinatie met gecontroleerde oefeningen heeft zin tot 72 uur na de blessure, zo blijkt uit onderzoek.
Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat koelen een positief effect heeft op herstel bij een blessure. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat ijs juist averechts werkt op zowel het herstel als de sportprestatie bij blessures!
In de meeste gevallen is het aan te raden om de huid 10 tot 20 minuten te koelen. Een spray werkt slechts enkele minuten, dus dit is niet aan te raden. Het beste is om een ice pack te gebruiken, bijvoorbeeld een Instant Coldpack (eenmalig gebruik) of een ice pack welke je eerst in de vriezer moet hebben gelegd.
Koel de bult dan met een ijszak in een theedoek, of met ijsblokjes in een washandje. Doe dit maximaal 20 minuten. U kunt ook iets anders uit de diepvries gebruiken, bijvoorbeeld een zak met bevroren erwten, ook in een theedoek. Kijk bij schaafwond of scheurwond.
Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen. Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste.
Een ontsteking geeft altijd warmte. Daarom is het goed om ijs te leggen op het aangetaste gewricht. Probeer ook om het gewricht te ontlasten.
Bij een acute blessure kunt u met het ijs op de plek van de blessure een lichte ijsmassage geven voor ongeveer 10-15 minuten. Een persoon met een chronische blessure of overbelasting, bv een persoon met knieklachten na het basketballen, zou na afloop van de training ijs kunnen gebruiken om ontstekingen te verminderen.
Koel het lichaamsdeel met koud stromend water, ijsblokjes of een cold pack gedurende minstens tien minuten. Zorg dat het ijs niet onmiddellijk in contact komt met de huid om vrieswonden te voorkomen. Verminder pijn en zwelling door regelmatig ijs op de getroffen plaats te leggen.
Doe er 3-4 keer per dag ijs op, gedurende 10 tot 15 minuten.
Let wel op dat door bevroren voorwerpen bevriezing kan ontstaan. Doe daarom altijd een doek (theedoek, mitella) tussen het voorwerp en de huid. Verergert de pijn door het koelen? Denk dan aan een botbreuk.
In geval van een letsel is het vooral in de eerste week van belang dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Hiermee voorkomt u dat zwelling toeneemt en zorgt u ervoor dat de reeds bestaande zwelling afneemt.
Ice staat voor immobilisatie, compressie en elevatie
I: immobilisatie houdt in dat het aangedane lichaamsdeel zo min mogelijk belast mag worden. Als de klachten het toelaten kun je het lichaamsdeel langzaam onbelast bewegen om de doorbloeding te bevorderen.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan.
In de normale situatie komen bij een beschadiging van de huid door een ongeluk of door een operatie stoffen vrij zoals bradykinine en histamine. Deze stoffen verwijden de bloedvaten en maken de bloedvatwand verhoogd doorlaatbaar waardoor roodheid, warmte en zwelling ontstaan.
Zo gebruik je de Hotpacks: Plaats de Hotpack gedurende 5 minuten in heet water of verwarm ze 1,5 tot 2 minuten op 600 watt in de magnetron. Wikkel een doek om de Hotpack heen om je huid te beschermen. Plaats de Hotpack drie keer per dag zo'n 20 minuten op de pijnlijke plek.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Wanneer u wilt koelen legt u het Pack in de koelkast of de vriezer en kan gekoeld worden tot -27 graden. Als het pack is gekoeld, kan het worden gebruikt bij verlichting van de pijn bij blessures en zwellingen. Voor het beste resultaat kunt u de Ice Pack het beste 10 tot 15 minuten op de pijnlijke plek leggen.
Wat je zelf aan het herstel bij kan dragen, is regelmatig koelen. Kou zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten nauwer worden en de hoeveelheid vocht in de knie af zal nemen. Wanneer er een trauma heeft plaatsgevonden, is koelen vooral direct na het trauma en de eerste 24 tot 48 uur erna hulpvol.
Bij een acute gewrichtsontsteking krijg je vrij plotseling last van heftige pijn en zwelling. Het ontstoken gewricht is warm en vaak rood en je kunt dit gewricht vaak minder goed bewegen. Meestal raakt één van de grotere gewrichten ontstoken zoals je knie of je pols. Maar je kunt ook meer ontstoken gewrichten hebben.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Een ontsteking ontstaat immers wanneer de bloedvaten verwijd zijn. Daarom is de ontstoken plaats rood, warm en opgezwollen. Koude zorgt voor het omgekeerde effect.