Ideaal voor door een salade of pasta: feta is een kaassoort gemaakt van schapenmelk en is rijk aan goede eiwitten, vitaminen en mineralen. Toch staat feta niet in de Schijf van Vijf, omdat de kaas behoorlijk zout is – en een te hoge zoutinname kan je bloeddruk verhogen. Daarom kun je er beter niet te veel van eten.
Feta heeft ook potentiële gezondheidsvoordelen; het ondersteunt de gezondheid van botten met calcium en fosfor, en de probiotica kunnen de gezondheid van de darmen bevorderen. Het hoge natriumgehalte kan echter de bloeddruk verhogen en de verzadigde vetten moeten worden beperkt.
Feta is heerlijk in salades en heeft een unieke smaak. Het bevat minder vet en calorieën dan harde kazen, en is rijk aan B-vitamines en calcium.
De echte Griekse salade met tomaat, olijf en feta als basis is absoluut gezond! Hij bevat vrijwel geen koolhydraten en alleen maar ingrediënten die ontzettend goed zijn voor het lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat het regelmatig eten van rauwe ui helpt bij het voorkomen van ernstige ziekten zoals kanker?
Fetakaas is een populaire keuze voor mensen die hun cholesterolgehalte willen beheersen . Het bevat minder vet dan veel andere kazen en biedt nuttige voedingsstoffen zoals calcium en eiwitten.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Het mediterrane dieet, waarvan Griekse salade een essentieel onderdeel is, wordt in verband gebracht met een verlaagd risico op hartziekten . De gezonde vetten in olijfolie, samen met de antioxidanten uit de groenten, dragen bij aan lagere cholesterolwaarden en een betere cardiovasculaire gezondheid.
Is feta een dikmaker? Feta is geen dikmaker, mits je het met mate eet. Het is een energiedicht voedingsmiddel, wat betekent dat het veel calorieën per gram bevat. Met een snee (20 gram) krijg je al 55 kcal binnen.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
De stinkende, maar smaakvolle blauwe kaas waar we gewoon niet vanaf kunnen blijven, heeft iets meer calorieën — ongeveer 100 calorieën per ounce — dan feta en geitenkaas. Het heeft ook meer vet, ongeveer 8,2 gram per ounce, en meer proteïne, ongeveer 6,1 gram.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Verwerkte kazen, die doorgaans meer natrium en vet bevatten, moeten worden vermeden . Andere kazen met een hoger natriumgehalte zijn feta en Edammer, terwijl kazen zoals mozzarella en Emmentaler minder natrium bevatten. Omdat kaas weinig invloed heeft op uw glucose, is het een geweldig voedingsmiddel om te combineren met voedingsmiddelen met een hogere GI om ze in evenwicht te brengen.
Sommige soorten verhogen uw bloeddruk waarschijnlijker dan andere. Houd het laag met kazen die van nature weinig natrium bevatten, zoals Zwitserse kaas, die 75 milligram per portie van 1 ounce bevat. Geitenkaas, ricotta en verse mozzarella zijn ook goed. Bewerkte en harde kazen zoals Amerikaanse kaas en cottage cheese bevatten meer natrium.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Fetakaas bevat minder vet dan veel andere kazen (ongeveer 20 procent, 14 procent verzadigd), maar bevat veel zout , dus vermijd het toevoegen van extra zout bij het koken met feta. Feta met minder vet is een gezondere keuze (hoewel nog steeds veel zout) en is vrij algemeen verkrijgbaar.
Is fetakaas rijk aan cholesterol? Fetakaas bevat 25 milligram cholesterol per ounce en minder dan 4 gram verzadigd vet.
Feta kaas
Echter, het kan hoog zijn in verzadigde vetten en zout. Gezonder alternatief: Kies voor light feta kaas van merken zoals Arla Apetina Light Feta of Marella Light Feta. Deze opties zijn lager in vet en zout, maar behouden nog steeds de heerlijke smaak.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Laat uw salades en soepen harder werken voor uw hart. Een onderzoek in het European Journal of Epidemiology wees uit dat volwassenen die de meeste nitraatrijke groenten aten, waaronder bladgroenten zoals rucola, spinazie en waterkers, een lagere systolische bloeddruk hadden en maar liefst 26% minder kans op hartziekten.
Vooral volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, couscous en zilvervliesrijst. Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, ei, vegetarische producten, genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt, kaas en een handje ongezouten noten.
Het is rijk aan vitamine A, vitamine C, kalium en ijzer. Het bevat ook ingrediënten vol fytonutriënten en antioxidanten, zoals olie en ui, die het risico op kanker en hartziekten verminderen. Wij raden aan om dit vetarme superfood toe te voegen aan uw dagelijkse dieet!
De Britse overheid adviseert om voor nu voor magere yoghurt te kiezen. Dit komt omdat magere yoghurt minder verzadigd vet bevat dan volle yoghurt, wat helpt om uw cholesterolgehalte laag te houden. Het bevat ook minder calorieën, wat helpt bij gewichtsverlies.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).
Als u uw cholesterol- of verzadigde vetinname beperkt, of gewoon een gezonder hartdieet wilt volgen, kunnen de volgende tips helpen: Wissel van kaas: probeer cottage cheese of ricotta in plaats van vette kazen in uw recepten . U zult ontdekken dat deze net zo lekker smaken.