Femoston continu 0,5mg/2,5mg heeft geen of een verwaarloosbare invloed op de rijvaardigheid en/of de bekwaamheid om machines te bedienen. De meest gemelde bijwerkingen bij patiënten die in klinische onderzoeken met estradiol/dydrogesteron zijn behandeld, zijn hoofdpijn, buikpijn, pijnlijke/gevoelige borsten en rugpijn.
Gebruik dit medicijn niet langer dan 1 of 2 jaar. Hoewel de kans klein is, wordt de kans op ernstige bijwerkingen zoals borstkanker groter als u dit medicijn langer gebruikt.
Nadelen van hormoontherapie
Een nadeel is dat er weer bloedingen kunnen optreden. Een ander nadeel is dat er een grotere kans is op trombose en embolieën als hormonen gebruikt worden dan wanneer die niet gebruikt worden. De kans verdubbeld ongeveer als estrdiol geslikt wordt.
In het begin kunt u last krijgen van misselijk voelen, hoofdpijn, pijnlijke borsten, doorbraakbloedingen en afscheiding uit uw vagina. Blijft u last houden? Ga dan naar uw arts. Andere bijwerkingen zijn: dikke enkels en voeten, zwaarder worden, buikpijn, diarree, een opgeblazen gevoel en minder zin in vrijen.
Lichaamsbeweging is belangrijk om de overgangsklachten te beperken. Sport regelmatig, pak de fiets of ga lekker wandelen. Probeer ook vaak buiten te bewegen, want zonlicht heeft een goede invloed op je botten en je lichaam. Een sport waar je aan zou kunnen denken, is yoga.
Gebruik de hormonen liever niet langer dan 5 jaar. Want hoe langer u sommige hormonen gebruikt, hoe groter de kans op sommige ziektes. Uw huisarts berekent elk jaar wat uw risico is op ziekten van uw hart en bloedvaten.
Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang. Dit is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. De overgang is geen aandoening, maar u kunt zich er wel ziek door voelen.
Ter voorkoming van botontkalking
Als u een verhoogd risico heeft op botbreuken als gevolg van botontkalking en andere middelen zijn voor u niet geschikt, dan kunt u Femoston gebruiken om botontkalking na de overgang te voorkomen.
Ik heb eens gekeken naar de ervaringen met Femoston een hormoontherapie die vaak wordt ingezet. Femoston bevat twee soorten hormonen; oestrogeen en progestageen. Femoston is bedoeld, zo lees ik in de bijsluiter, voor vrouwen na de overgang die tenminste 6 maanden geen menstruatie hebben gehad.
Hormoontherapie bij de overgang bestaat uit medicijnen die oestrogeen en meestal ook progestageen bevatten. Tegenwoordig is er ook medicatie zonder progestageen. Hormoontherapie is verkrijgbaar in de vorm van pleisters, een spiraal of pillen.
Het heeft geen nut om borstkankerpatiënten langer dan 7,5 jaar hormoontherapie te geven. Een nog langere behandeling zorgt niet dat de tumor minder vaak terugkeert. Dat heeft onderzoeker Erik Blok ontdekt.
Die invloed kan positief zijn: vrouwen krijgen immers later hart- en vaatziekten. Maar ze kunnen ook een minder positief effect hebben. Een hoog gehalte aan oestrogenen kan het risico op bloedstolsels verhogen, bijvoorbeeld als je de anticonceptiepil of hormoonpillen gebruikt, of tijdens de zwangerschap.
En dat is precies wat hormonen doen in je lichaam, ze reguleren, controleren en stimuleren verschillende weefsels en organen in je lichaam. Van voortplanting, groei, stofwisseling, bloedsuiker tot immuunsysteem je hormonen hebben een vinger in de pap.
Volwassenen. 1 tablet '0,5/2,5 mg' per dag óf 1 tablet '1/5 mg' per dag, er is geen tabletvrije periode. De laagst mogelijke effectieve dosis aanhouden.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor geslachtskenmerken bij vrouwen, vergroting van borsten, baarmoeder en vagina, verbreding van de heupen, een hogere stem en vrouwelijke lichaamsvet. Oestrogeen wordt zowel door mannen als vrouwen geproduceerd en speelt bij beiden een belangrijke rol.
Femoston Abbott bv
Bevat per verpakking: strip met 14 witte tabletten en 14 grijze tabletten. Bevat per witte tablet: estradiol 1 mg. Bevat per grijze tablet: estradiol 1 mg, dydrogesteron 10 mg. Bevat per verpakking: strip met 14 steenrode tabletten en 14 gele tabletten.
Tijdens de overgang komt een meerderheid van de vrouwen zo'n 5 tot 10 kilo aan. Maar waarom kom je eigenlijk tijdens deze periode aan? Voorafgaand aan en tijdens de overgang daalt de aanmaak van oestrogeen.
De oorzaak van opvliegers is een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Tijdens de overgang begint de hoeveelheid oestrogeen te schommelen en af te nemen. De hoeveelheid van dit vrouwelijke hormoon heeft onder andere invloed op de hypofyse.
Door de hormoonschommelingen tijdens de overgang kan de stofwisseling veranderen, waardoor het soms moeilijker is om op gewicht te blijven. Daarnaast kan de verdeling van vet over het lichaam veranderen.
Hormonale substitutietherapie (HST) is een hormoonbehandeling. De therapie vervangt de hormonen die een vrouw voor de overgang in grotere hoeveelheden had. Wanneer je in de menopauze bent en last heb van typische ongemakken, dan kan je met hormonale substitutietherapie starten.
Femoston is een zogenoemde hormoonsuppletietherapie (HST). Het bevat twee soorten vrouwelijk hormoon, oestrogeen, estradiol genaamd en progestageen, dydrogesteron genaamd. Dit middel is bedoeld voor vrouwen na de overgang die ten minste 12 maanden geen natuurlijke menstruatie meer hebben gehad.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
De overgang is officieel pas voorbij als u een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. De overgang is echter een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.