Het is belangrijk goed voorbereid (pen, potlood, etc) naar de examentrainingen te komen. Zorg er dus voor dat je de examenstof kent zodat je vragen aan je docent kunt stellen over onderdelen die je nog lastig vindt. Nogmaals, de examentrainingen zijn verplicht en we verwachten je dus op school.
Met het eindexamen, officieel het Centraal Examen (CE), sluiten leerlingen in Nederland de middelbare schooltijd af. Het is een gestandaardiseerd instrument naar schoolsoort (vmbo, havo, vwo) waarin met name cognitieve kennis en inzicht worden getoetst.
Het gemiddeld centraal examencijfer moet onafgerond een 5,5 of hoger zijn (vanaf 1 augustus 2011). Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde mag maximaal één vijf als eindcijfer behaald worden op havo en vwo (vanaf 1 augustus 2012).
Als je wordt uitgesloten van je examen, zijn hieraan bepaalde regels verbonden (artikel 5 Eindexamenbesluit VO). Zo moet de onderwijsinspectie op de hoogte worden gebracht en heb je de mogelijkheid in beroep te gaan.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers gemiddeld 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één 5 hebben als al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. Je mag één vier hebben, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst. Met 1 vier en 2 vijven ben je gezakt. M.
Examenopgaven variëren in lengte, vraagvorm en ook in het gevraagde vaardigheids- of kennisniveau. In elk examen worden zowel moeilijke als gemakkelijke vragen opgenomen. Bepaalde vragen kunnen als moeilijk worden ervaren, maar dragen er ook toe bij dat goede kandidaten zich kunnen onderscheiden.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
De mythe rond overlijden op een examen
Niets is minder waar. 'Dat gerucht klopt niet en je zal het dus ook niet in het Onderwijs- en Examenreglement (OER) terugvinden', aldus Chloe Heerman, coördinator van Algemene Procesopvolging (APO) aan de KU Leuven.
Er bestaat geen maximum aantal toetsen dat toegestaan is op een dag.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
Voor de meeste scholieren niet, al komen hierdoor natuurlijk wel meer leerlingen in de gevarenzone. Dat levert meer herkansers en ook meer zakkers op. Want helaas: ook het aantal geslaagden op havo en vwo is de laatste vijf jaren gedaald: van 93% naar 89% op het vwo en van 89% naar 85% op de havo. Waarom die daling?
Eindexamenleerlingen mogen het eindcijfer van 1 vak wegstrepen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt dus niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst.
Hoe ontstaat het verschil tussen de SE- en CE-cijfers? Het verschil in cijfers tussen het schoolexamen en het centraal examens, ontstaat vooral omdat de centrale examens centraal geregeld zijn en de schoolexamens niet. De schoolexamens worden door je eigen school gemaakt en alleen door je eigen docenten nagekeken.
Belangrijkste verschil is dat bij het centraal examen iedereen in Nederland dezelfde toets maakt. Voor het schoolexamen maak je meerdere toetsen. Er zijn nog andere verschillen.
Het schoolexamen en het centrale examen tellen beide voor 50% mee. Er zijn een aantal vakken waarvoor geen centraal examen wordt afgenomen, waardoor het eindcijfer alleen bestaat uit het schoolexamencijfer: Voor sommige vakken waarvoor geen centraal eindexamen is, wordt per vak een eindcijfer gegeven.
Ziek zijn vóór het examen
Dan moet je je ziek melden bij de directeur. De directeur beslist vervolgens of je daadwerkelijk te ziek bent om het examen te maken. Meestal heb je een doktersverklaring nodig om dit te bewijzen.
Het is een doel op zich geworden. Voor leerlingen betekent een goede afronding van het centraal eindexamen vrijwel de enige toegang tot een vervolgopleiding of een baan. Schoolbesturen blijven daarmee bespaard van gedoe met controlerende instanties.
Meestal betekent het dat je een 1 krijgt voor het examen. Je voldoet daarmee niet meer aan de slagingseisen. Als de directeur beslist dat je wel een geldige reden hebt, mag je het examen opnieuw afleggen. Dit betekent dat je in het tweede tijdvak alsnog het examen mag maken.
In totaal kan een kandidaat voor het Wft-examen Basis dus 62 punten behalen. dan exact 68% (bijvoorbeeld 67,99%) van de punten, dan is het cijfer lager dan 5,5 en wordt het afgerond naar een 5 (gezakt).
In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.
Gemiddeld slaagt 92,6% van de examen kandidaten. Op 90% van de middelbare scholen in Nederland slaagt minimaal 85,9% van de examen kandidaten. En op de beste 25% scholen slaagt minimaal 96,8% van de leerlingen!
Als een examen relatief makkelijk is, wordt de N-term laag (minimaal 0,0). Je moet dan meer scorepunten halen voor een voldoende, dan wanneer een examen relatief moeilijk is. Is een examen relatief moeilijk, dan wordt de N-term hoger (maximaal 2,0, in principe).