Europa is het werelddeel dat zich bevindt ten westen van het werelddeel Azië en ten noorden van het werelddeel Afrika. Het wordt eveneens begrensd door de Middellandse Zee, de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
De naam zou teruggaan op het Fenicische woord erebu (duister of avond) of het Akkadische woord ereb (zonsondergang, vervolgens het westen). Vanuit het Nabije Oosten gezien is Europa immers de streek waar de zon ondergaat. Deze etymologie ligt trouwens ook ten grondslag aan de bijnaam van Europa: het Avondland.
Sinds 1 januari 2021 maakt het Verenigd Koninkrijk in de praktijk geen deel meer uit van de Europese Unie en bijgevolg ook niet van de Europese Economische Ruimte.
Dubai (ook wel Doebai) (Arabisch:دبي ; in het Arabisch uitgesproken als Doe-bei-i) is een stad in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de hoofdstad van het gelijknamige emiraat.
Feiten en cijfers over het leven in de Europese Unie
De EU beslaat meer dan 4 miljoen km² en heeft 447,7 miljoen inwoners. Qua oppervlakte is Frankrijk het grootste EU-land en Malta het kleinste.
In 1957 werden in het Verdrag van Rome de Europese Economische Gemeenschap en Euratom opgericht. Deze twee organisaties vormden samen met de EGKS de basis voor de Europese Gemeenschap (EG), zoals de Europese Unie tot 1993 heette.
Etymologie. Volgens één opvatting is het werelddeel Europa vernoemd naar de Fenicische prinses Europa uit de Griekse mythologie, die door de oppergod Zeus naar Kreta werd ontvoerd. Later betekende Europa het vasteland van Griekenland, en in 500 v. Chr.
Eind 2008 werd Marokko de "geavanceerde status" toebedeeld door de EU. Dit wil zeggen dat Marokko meer dan een bondgenoot is, maar minder dan een lidstaat. Dit is de hoogste status die een niet-lidstaat kan krijgen in zijn relatie met de EU.
Standaard staan alleen de staten die geografisch geheel tot Europa behoren aangevinkt. Overzeese gebiedsdelen zijn bij deze selectie buiten beschouwing gelaten. Van de landen hieronder zijn alleen Kazachstan, Kosovo, Vaticaanstad, Rusland en Belarus géén lid van de Raad van Europa.
"Indien een lidstaat op zijn grondgebied gewapenderhand wordt aangevallen, rust op de overige lidstaten de plicht deze lidstaat met alle middelen waarover zij beschikken hulp en bijstand te verlenen overeenkomstig artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties.
De Europese Unie wordt vaak Europa genoemd, maar dit is niet correct. De Europese Unie is een verbond tussen landen. De landen dienen lid te worden van de Unie, wat anders is dan wanneer de ligging van een land bepaalt tot welk continent een land behoort.
In 2021 waren er 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat waren de 193 leden van de Verenigde Naties plus Palestina en Vaticaanstad, die beide een waarnemersstatus hadden bij de VN, en Kosovo. Al deze staten werden door een meerderheid van de landen van de Verenigde Naties erkend als onafhankelijk.
Op 3 september wordt de stichting van de oudste nog bestaande republiek ter wereld gevierd. Het gaat hier om San Marino, een dwergstaat van 61 km² met een bevolking van ruim 33.000 inwoners. Het republiekje is een enclave in Noord Italië, geheel omringd door Italiaans gebied.
De Lage Landen worden dan bewoond door drie Germaanse volken, de Friezen in het westen en noorden, Franken in het zuiden en de Saksen in het oosten. De Franken ontwikkelen zich tot het dominantste volk.
De Europese vlag staat symbool voor de Europese Unie en, in bredere zin, voor de identiteit en de eenheid van Europa. Op de vlag staat een cirkel van 12 gouden sterren op een blauwe achtergrond. Ze staan voor de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa.
Op nummer 1 in de lijst staat Indonesië: dankzij de 17.000 eilanden, 50.000 kilometer aan kustlijn en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif, wint Indonesië het met een eindstand van 7,77.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.
Rusland, 17.098.242 km2
Het grootste land ter wereld is… Rusland! Dit land is bijna 2 keer zo groot als Canada en ruim 400 (!)
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Rusland is met afstand het grootste land ter wereld. Het een oppervlakte van 17.098.242 km2. Dat is 11% van al het land op aarde!