Waar suiker 100% zoet is, is erythritol ongeveer 60 - 80% zoet in dezelfde hoeveelheid. Omdat het van zichzelf dus minder zoet is dan suiker, wordt het vaak gemengd met stevia zoals GreenSweet doet. Er is nog wat controverse rondom erythritol omdat het vaak uit genetisch gemanipuleerde mais gewonnen wordt.
Erythritol is een chemische verbinding aangemaakt uit glucose. De stof is minder zoet dan bietsuiker, maar bevat slechts 0,2 calorieën per gram (tegenover 4 voor bietsuiker). Erythritol komt ook van nature voor in bepaalde voeding (zie verder).
Erythritol (E968) is een natuurlijke zoetstof en komt van nature voor in onder andere fruit, paddenstoelen, en gefermenteerde producten zoals kaas. Het levert dezelfde zoete smaak als normale suiker en is vrijwel caloriearm. Hierdoor is het een uitstekende suikervervanger.
Als je makkelijk 1-op-1 suiker wilt vervangen, zijn producten op basis van stevia en erytritol de beste opties. Zij geven je baksels de zoete smaak zonder calorieën te leveren, zijn beter voor je gebit dan suiker en hebben nauwelijks invloed op je bloedsuikerspiegel.
Erythritol is gemiddeld 30% minder zoet dan normale suiker. Als u gaat bakken kunt u de volgende richtlijn aanhouden. 100 gram Sukrin staat gelijk aan 70 gram suiker.
Pure erythritol heeft een zoetkracht van 70% ten opzichte van suiker. Dus je hebt 143 gram pure erythritol nodig om 100 gram suiker te vervangen.
Stevia heeft een zoetkracht van 200-300x zoeter dan suiker. Stevia is op zichzelf veel zoeter dan erythritol. Sommige mensen ervaren bij stevia een bittere nasmaak, ook kan het een samentrekkend mondgevoel geven. Hierdoor is pure stevia niet geschikt om mee te bakken.
Erythritol smaakt min of meer hetzelfde als suiker (iets minder zoet dus), en geeft eigenlijk geen nasmaak. Het geeft wel een gevoel. Omdat het een suikeralcohol is, valt het op je tong snel uiteen en voelt het wat 'koud'; vergelijk het met xylitol (als je dat wel eens gebruikt hebt).
Hoeveel stevia of erythritol mag ik gebruiken? De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van steviolglycosiden (stevia) is vastgesteld op 4 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Voor erythritol geldt geen aanvaardbare dagelijkse inname.
Stevia is een prima zoetstof alleen heeft het van zichzelf een wat bittere nasmaak, dit is vaak niet lekker in baksels. Erythritol is de meest toegankelijke zoetstof, die je veilig kunt gebruiken in een koolhydraatarm/keto dieet.
Een van de minst schadelijke zoetstoffen is stevia. Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de steviaplant. Het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Een andere gezonde zoetstof is erythritol.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt erg op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak, zoals de meeste intensieve zoetstoffen. De opname van polyolen in de dunne darm is gering.
Polyolen, worden ook wel extensieve zoetstoffen genoemd. Ze zijn half zo zoet toe even zoet als suiker. Polyolen worden minder goed opgenomen in de dunne darm. Daarom leveren ze minder energie als suiker: zo'n 2,4 kcal per gram polyolen.
Honing is zoeter dan kristalsuiker, waardoor je er minder van nodig hebt. En verkrijgbaar in vele varianten, met ieder net weer een eigen specifieke smaak. Denk bijvoorbeeld aan lindehoning, tijmhoning, heidehoning en acaciahoning.
Erythritol (E968) is door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) veilig verklaard.Hierdoor kan het veilig gebruikt worden in voedingswaren en om mee te bakken. Sukrin heeft vele natuurlijke eigenschappen die voordelig zijn voor de gezondheid.
Aspartaam
Deze zoetstof zit vooral in light producten zoals cola. Bijkomende effecten van deze zoetstof kunnen klachten als buikpijn en hoofdpijn veroorzaken. Ook heeft deze zoetstof invloed op je bloedsuikerspiegel. Waardoor deze zoetstof niet geschikt is voor diabetici.
De zoetjes van Cologran (Lidl), Kruidvat en Canderel worden geprezen omdat ze makkelijk oplossen, ook zonder roeren. De zoetjes van Jumbo vinden sommige testers te zoet, terwijl anderen juist genieten van de zoete smaak. De zoetjes op basis van Stevia vinden veel testers niet zoet genoeg.
Erythritol en stevia. Erythritol levert nul calorieen, heeft geen bijsmaak en ook geen invloed op je bloedsuiker.Stevia is een natuurlijk zoetmiddel en heeft een enorme zoetkracht (300x zoeter dan suiker).
Zoetstoffen hebben geen significante invloed op de bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot suiker. Ze veroorzaken geen stijging van het bloedglucose- of insulinegehalte na consumptie. Dit maakt ze een geschikte keuze voor mensen met diabetes of mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen.
Door eenzelfde structuur en smaak als suiker kan je erythritol in bijna alle producten gebruiken. Dit ter vervanging van suiker. Alleen karameliseren werkt niet.
Acesulfaam-K is stabiel en hittebestendig tot 200 °C en kan daardoor worden gebruikt in de meeste bakrecepten. Bij toevoeging aan zure producten kan het iets aan zoetkracht verliezen en bij hoge concentraties heeft het een wat bittere nasmaak. Daarom wordt het vaak in combinatie met andere zoetstoffen toegepast.
Sukrin staat er om bekend dat zij erythritol precies op de juiste en meest zuivere manier verwerken. Dit in tegenstelling tot enkele andere (bijvoorbeeld Chinese) merken, waarbij dit niet het geval is. Dit is de basis. De mate van zoetheid bij deze alternatieve suikervervanger is ongeveer 70% ten opzichte van suiker.
Lowcarbchef erythritol heeft dezelfde structuur als tafelsuiker en een vergelijkbare smaak (geen nasmaak). Het bevat echter geen calorieën en 0 gram netto koolhydraten (koolhydraten - polyolen). Dit maakt het een ideale suikervervanger om te gebruiken bij het volgen van het koolhydraatarm of keto dieet.