Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Erwten zitten boordevol voedingsvezels en eiwit: hierdoor verzadigd de soep goed en is het ook nog eens hartstikke goed voor je darmen. Daarnaast bevat erwtensoep nog veel meer verse groenten vol met vitaminen en mineralen.
Erwtensoep is erg gezond en voedzaam. Het is een soep die je warm maakt, maar is helaas niet goed voor de lijn. In een stevige erwtensoep zit al snel 3,8 gram vet per 100ml.
Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel.
Erwtensoep uit de supermarkt bevat vaak erg veel zout, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de 15 geteste varianten scoort meer dan de helft een onvoldoende op het zoutgehalte. Zes soepen krijgen een onvoldoende voor verzadigd vet.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) erwtensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'erwtensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ook het vlees dat veel mensen in de soep doen, maakt het geheel wat minder gezond. Rookworst is bewerkt vlees en wordt daarom niet aangeraden door het Voedingscentrum. Ook bevat rookworst veel verzadigd vet. Wil je je erwtensoep zo gezond mogelijk maken, kies dan voor mager vlees, of voor een vegetarische variant.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
Heerlijk tijdens de koude wintermaanden. De rijkgevulde Hollandse erwtensoep wordt geserveerd met rookworst en spek. Met 650 gram is dit een echte (winterse) maaltijdsoep.
- Liever geen soepen die een maaltijd vervangen, zoals erwtensoep en bonensoep. Deze zijn zwaarder verteerbaar.
In 1 soepkom (250 gram) erwtensoep zit: 248 kcal energie. 8,2 gram vet. 2,8 gram verzadigd vet.
Soep zoals Unox Soep in Zak Erwtensoep 4 Porties 1,2 l is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in Zak Erwtensoep 4 Porties 1,2 l kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Maak de lekkerste erwtensoep van Nederland en serveer hem met een zelfgemaakte Zeeuwse tosti van kaas en spek.
Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
In Nederland dateert het eerste bekende recept voor erwtensoep uit het begin van de zestiende eeuw. Naast spliterwten vormen ook wortel, prei, ui en aardappel de ingrediënten voor deze soep. De aardappelen zorgen ervoor dat de snert dik wordt, want deze vallen tijdens het kookproces uit elkaar.
Het afschuimen verbetert de smaak, omdat het schuim vaak een bittere smaak heeft.
Ouderwetse erwtensoep maken
Breng jouw maaltijdsoep helemaal op smaak met de combinatie van selderijzaad, peper, koriander, uienpoeder en karwijzaad.
Aardappels vallen tijdens langdurig koken uit elkaar en zorgen ervoor dat de soep sneller dik wordt. Andere groentes die toegevoegd worden zijn bleekselderij of bladselderij. De soep bevat vaak tevens vet varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of varkenspoot.
4. Je kunt erwtensoep heel goed invriezen, doe dit in goed afgesloten bakjes maximaal 3 maanden.
Erwtensoep is een soep die rijk is aan goede en gezonde voedingsstoffen, bevat eiwitten en geeft je een lang verzadigd gevoel. Maar meestal zit er spek, rookworst en ander vlees in waardoor de soep niet echt mager te noemen valt.
Als standaard geldt dat je van een maaltijdsoep een halve liter per persoon serveert.
Erwtensoep is gemaakt van o.a. spliterwten, verschillende groentes & rookworst.In snert zit ook nog varkensvlees zoals de schouderkarbonade die ik in dit recept gebruik. De schenkel voeg je toe om een lekkere bouillon te trekken en is dus uitsluitend voor de lekkere smaak.