Heerlijk tijdens de koude wintermaanden. De rijkgevulde Hollandse erwtensoep wordt geserveerd met rookworst en spek. Met 650 gram is dit een echte (winterse) maaltijdsoep.
Het is weer koud buiten en het is eindelijk weer tijd voor lekkere stoofpotjes, hutspot en de snert mag op tafel worden gezet. Heerlijk als winterlunch met vloerbrood of gewoon als hoofdgerecht.
Erwtensoep zit boordevol gezonde ingrediënten. Spliterwten zijn een belangrijk bestanddeel en zij verlagen het LDL-cholesterol. Wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten spliterwten onder andere eiwit, veel vezels en ijzer en hebben ze een lage glycemische index.
Jazeker. De vezels in groenten helpen je langer een vol gevoel te geven, waardoor je minder snel honger krijgt en de kans kleiner is dat je naar ongezonde snacks grijpt. Bovendien is vegetarische erwtensoep meestal laag in calorieën en vetten, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Erwtensoep of snert
Erwtensoep is een van de andere typisch Nederlandse gerechten dat in de winter populair is om te eten. In Nederland staat het gerecht ook wel bekend als snert. Het is door de dikke samenstelling niet echt een vloeibare soep, want in echte snert staat de lepel rechtop.
Soep die is gemaakt van erwten heeft een lange geschiedenis. De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 v.Chr., maar werd mogelijk al eeuwen daarvoor in Voor-Azië bereid. In Noordwest- en Oost-Europa zijn dikke varianten populair.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip).
Net als andere peulvruchten en groenten, bieden erwten een mooi pakket aan koolhydraten, eiwitten, vezels, antioxidanten en andere voedingsstoffen, waaronder vitamine K, vitamine C, B-vitamines en mangaan . Groene erwten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, wat de reden is dat erwtenproteïnepoeder populair is onder veganisten.
Het is een gezonde variatie op de klassieke erwtensoep. Maar helaas kunnen veel mensen met (darm) klachten vaak de erwtensoep niet goed verteren en valt het zwaar in de spijsvertering. Deze gezonde variant met enorm veel groente en de knolselderij is een heerlijke vervanger.
Erwtensoep is een veelzijdige, voedzame en makkelijk te maken maaltijd die perfect is voor CER Bariatrics-patiënten . Het hoge vezel- en eiwitgehalte en de milde aard ervan voor het spijsverteringsstelsel maken het een ideale keuze voor postoperatief herstel.
- Liever geen soepen die een maaltijd vervangen, zoals erwtensoep en bonensoep. Deze zijn zwaarder verteerbaar. Vlees: - Zacht gebraden, gaar gestoofd vlees, vis of kip.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
Wil je een gebonden soep indikken? Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
NA EEN LANGE WINTERWANDELING OF EEN SCHAATSTOCHT OP NATUURIJS IS HET EEN KLASSIEKER: ERWTENSOEP, GESERVEERD MET EEN SNEETJE ROGGEBROOD MET SPEK. ROGGEBROOD IS RIJK AAN VEZELS EN DAARMEE VOEDZAAM EN GEZOND. SAMEN MET EEN KOP SNERT DE IDEALE VITAMINEBOM OM OP TE WARMEN EN WEER HELEMAAL OP KRACHTEN TE KOMEN!
Je kunt erwtensoep gebruiken om af te vallen of ongewenste gewichtstoename te voorkomen . Een half kopje ingeblikte, gecondenseerde spliterwtensoep, wat één kopje oplevert na verdunning, bevat ongeveer 180 calorieën.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) erwtensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'erwtensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Deze spliterwtensoep blijft bij je, want hij zit boordevol groenten en smaak. Ook zitten er wortels en kruiden in die je immuunsysteem versterken en je gezond houden tijdens het verkoudheids- en griepseizoen.
Om terecht als avondeten te worden beschouwd, moet een soep niet alleen vullend zijn, maar ook correct op de calorietabel staan . Stevige soepen zoals Russische Borsch, Vietnamese pho en Italiaanse Minestrone worden beschouwd als hoofdgerechten. Ze hebben een geschikte mix van groenten, eiwitten en koolhydraten in één kom.
Soep is een maaltijd die rijk aan water is, dit zorgt er dus voor dat je er minder van hoeft te nuttigen om je voldaan te voelen. Een portie soep is dus niet alleen goed voor de dagelijkse hoeveelheid groenten, maar ook voor de dagelijkse hoeveelheid vocht.
Soep is een goedkoop, gezond en snel alternatief voor een warme maaltijd. Wie kiest voor een lekkere kom soep als lichte snack, vermijdt dat hij tussendoor gaat snoepen. Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Zo bevat een portie groentesoep (250 ml) maar 65 kcal!
1. Poffertjes . Waarschijnlijk een van de beroemdste Nederlandse gerechten, poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, gebakken in een ijzeren koekenpan, en traditioneel geserveerd met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Je kunt er het hele jaar door van genieten, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn meestal de beste tijden om ze te eten.
De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen. Een en ander blijkt uit cijfers van Just Eat, een 'doorgeefluik' voor online besteld eten. Al vroeg in de middag denken Nederlanders na over wat ze 's avonds willen eten.
Thaise curries, Indiase nan, Mexicaanse torilla's, Japanse sushi, Marokkaanse tajine's en Italiaanse pasta's.