De zwaartekracht op Mars is slechts 38 procent van die op aarde, en de atmosfeer is erg ijl.
Hij heeft een middellijn van 6.794 kilometer. Dat is slechts iets groter dan de helft van de middellijn van de aarde. De zwaartekracht aan het oppervlak van de planeet bedraagt 0,38. Iemand die op aarde 40 kilogram weegt, zou op Mars 0,38 x 40 = ruim 15 kilogram wegen.
De planeet Mars is een stuk kleiner en lichter dan de planeet aarde.Daardoor is het proces van deze zwaartekracht niet zo lang doorgegaan als op aarde en weegt alles op Mars minder. Alles valt er ook langzamer naar beneden. Op een grote planeet als Jupiter is het precies andersom: daar weegt alles meer dan op aarde.
Op Mars is er minder lucht dan op aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en een klein beetje stikstof. Er is bijna geen zuurstof, dus ademen is moeilijk! Het kan hard waaien op Mars, maar niet zo erg als op aarde.
Het siderische jaar, de tijd die Mars nodig heeft om één baan om de Zon af te leggen, duurt ongeveer 686,98 aardse zonnedagen, oftewel 668,5991 sols. Door de ellipsvormige baan van Mars (de excentriciteit van de omloopbaan), zijn de seizoenen niet van gelijke lengte.
De gemiddelde oppervlaktetemperatuur bedraagt er een frisse -63°C en de planeet heeft een ijle ongastvrije atmosfeer die vooral uit koolstofdioxide bestaat.
De diameter is ongeveer 6 779 km. Ter vergelijking: die van de aarde is ongeveer 2x zo groot. Mars heeft twee manen, Phobos en Deimos. Ze zijn allebei heel klein.
Wie op de aarde een meter hoog kan springen, haalt op Phobos met gemak een kilometer. En goed nieuws voor mensen met overgewicht: elke kilogram meer op de aarde telt op Phobos maar voor een gram…
Wie ervan houdt, heeft misschien interesse in een tripje naar Mars. Of hebben we daar als mens niets te zoeken? De reis naar de rode planeet kost vele miljarden en je bent minimaal een half jaar onderweg. Daarbij wordt het ook nog een enkeltje: terugkeren is (voorlopig) onmogelijk.
De planeet Mars wordt ook wel de Rode Planeet genoemd en dit is met het blote oog te zien. Zie je een ster met een wat rode-oranje kleur, dan zou dat best eens Mars kunnen zijn. Mars is de planeet die het dichtst bij de aarde staat.
Ons Zonnestelsel heeft een eigen superheld: Jupiter. De gigantische planeet is twee en een half keer zo zwaar als alle andere planeten in ons Zonnestelsel bij elkaar. En hoe zwaarder de planeet is, hoe sterker zijn zwaartekracht is.
Waarom heeft Mars een roodachtige kleur? Mars is een stuk kleiner dan de Aarde en kent geen diepe oceanen, meren of rivieren. In tegenstelling tot onze blauwe lucht, ziet de atmosfeer van Mars er veelal pastelrood uit, met soms roze en roodbruine tinten.
1930. In de dertiger jaren had familie Mars naast andere huisdieren ook een gezinspaard. Dit paard droeg de naam Snickers, de SNICKERS reep is naar dit paard vernoemd. Deze reep werd gemaakt in Amerika, om precies te zijn in Chicago, en koste destijds 5 cent.
Door het methaan krijgt Uranus zijn blauwgroene kleur. Uranus is de koudste planeet in het zonnestelsel, met een minimumtemperatuur van -224°C (-371°F). Uranus is de enige planeet waarvan de evenaar bijna haaks op zijn baan staat, waardoor het lijkt dat hij op zijn zijkant lijkt te draaien op zijn orbitale baan.
Heet gas geeft ruimtevaartuig waanzinnige snelheid. Een Marsraket kan snelheden van meer dan 50.000 km/h bereiken als de brandstof niet wordt verstookt maar met laserstralen wordt verhit. Zo zou de reis naar Mars in 45 dagen te doen moeten zijn.
Saturnus, het wonder met de ringen, zo mag je deze planeet wel noemen. Misschien wel de mooiste planeet van het Zonnestelsel.
Een langere reis zal astronauten namelijk blootstellen aan een te hoge hoeveelheid gevaarlijke straling. Een reis van vier jaar is overigens goed denkbaar: een enkeltje naar Mars duurt ongeveer negen maanden.
De eerste reis naar Mars voor de mensheid lijkt er nu echt te gaan komen. SpaceX ontwikkelt een raket waarmee gegadigden naar de planeet worden gevlogen. Een enkeltje moet 200.000 dollar kosten.
Jupiter is de vijfde planeet vanaf de zon en de grootste planeet van het zonnestelsel. De afstand tot de zon is 778 miljoen kilometer, waardoor een jaar op Jupiter 11,8 aardse jaren duurt. De dagen op Jupiter zijn wel korter dan op aarde: een dag duurt daar maar 10 uur.
Zon 1.392.000 1.400.000 meloen 20 cm Mercurius 4.880 5.000 suikerkorrel 0,5 mm Venus 12 104 12.000 peperkorrel 2 mm Aarde 12.756 13.000 peperkorrel 2 mm Mars 6.794 7.000 gierstkorrel 1 mm Jupiter 142.984 143.000 kerstomaat 2 cm Saturnus 120.536 121.000 kerstomaat 2 cm Uranus 51.849 52.000 rozijn 1 cm Neptunus 49.572 ...
De temperatuur op het oppervlak van Venus bedraagt 465°C. Hiermee is de planeet de heetste in het zonnestelsel.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Gemiddelde dag- en nachttemperaturen op Mars
Temperaturen kunnen variëren van: +27°C overdag. -133°C tijdens de nacht.