In de wintermaanden zijn de skimogelijkheden eindeloos, maar ook in de zomer kun je prima skiën in Oostenrijk. Het piste aanbod is dan wel iets beperkter, de sneeuw is anders, maar je kunt nog steeds heerlijk afdalen en genieten van al het fijne dat het land te bieden heeft.
Oostenrijk en Zwitserland
Niet alleen in Frankrijk kun je in de zomer de sneeuw opzoeken, maar ook in Oostenrijk en Zwisterland kunnen skiliefhebbers zich vermaken in de zomer. Zermatt is een van de weinige locaties in Zwitserland waar je het hele jaar door kunt skiën.
Januari en februari zijn de meest sneeuwzekere maanden in de Alpen. Vanaf maart begint de sneeuw weer te smelten, voordeel van de hogere temperaturen is dat je tijdens Pasen vaak skiet in prachtig weer.
Naast dat het skigebied tot de sneeuwzekerste skigebieden van Oostenrijk hoort, is het met ruim 300 km aan pistes ook het grootste aaneengesloten gebied van het land. Ook sneeuwzeker in Oostenrijk: Damüls, Gurgl, Kühtai, Tauplitz, Zell am See - Kaprun, Stubaier Gletscher, Zillertal Arena, Serfaus-Fiss-Ladis, Kitzbühel.
Zelfs in de zomer zijn er gletsjers geopend waarop je kunt skiën. Op de Hintertuxer Gletscher en gletsjer boven Zermatt is skiën zelfs het hele jaar door mogelijk en op de Stilfser Joch kun je vanwege de vele sneeuwval in de winter, alleen in de zomermaanden de gletsjer op voor skiplezier.
In de wintermaanden zijn de skimogelijkheden eindeloos, maar ook in de zomer kun je prima skiën in Oostenrijk. Het piste aanbod is dan wel iets beperkter, de sneeuw is anders, maar je kunt nog steeds heerlijk afdalen en genieten van al het fijne dat het land te bieden heeft.
Verrassende koploper in het klassement is het Fonna Glacier Ski Resort in Noorwegen. Hier ligt zelfs in augustus een verbluffende sneeuwhoogte van 4 meter!
Over het algemeen valt in Nederland de meeste sneeuw in december, januari en februari. Soms doet de lente al bijna haar intrede als er nog sneeuw valt. In februari 2010 kopten de kranten bijvoorbeeld nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hevigste sneeuwval in 30 jaar.
De zomers in Oostenrijk zijn gemiddeld warmer dan bij ons. Zelfs in de middelhoge berggebieden is het dan op veel dagen aangenaam warm en vrij zonnig. Op hoogtes van 1800 2000 meter en hoger zijn zomerse temperaturen zeer zeldzaam. Hier stijgen de temperaturen 's zomers niet zo ver als in de lager gelegen gebieden.
De temperaturen liggen in de zomer rond de 23-24°C. In het oosten en zuiden van Oostenrijk kan een gematigd Middellands Zeeklimaat voorkomen, met warme zomers en relatief weinig regen. De temperaturen liggen in juni overdag rond de 25-26°C.
Oostenrijk heeft een landklimaat. Dat betekent dat het in de winter erg koud kan zijn, en in de zomer erg warm. In de zomer kan het tot 35 graden Celsius zijn, en in de winter kan de temperatuur dalen tot min 20 graden Celsius.
Er zijn namelijk skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië die het hele jaar geopend zijn. Het gaat hier om hooggelegen gletsjer skigebieden waar 365 dagen per jaar sneeuw ligt, de liften draaien en de pistes geprepareerd worden.
Windrichting allesbepalend. Het kan dus flink sneeuwen in april en dat heeft alles te maken met de windrichting. In de gebieden rond de Noordpool is het zo vroeg in de lente nog steeds ijskoud. Bij een noordenwind kan die kou naar Nederland worden geblazen en dat levert flinke sneeuwbuien op.
#1.
Skiën in september kan op de Hintertuxer Gletscher, net als in iedere andere maand van het jaar. Het skigebied op de gletsjer is namelijk 365 dagen per jaar geopend voor wintersporters. Dat heeft het gebied te danken aan de eeuwige sneeuw die er ligt en de koude temperaturen op de top.
Zermatt staat voor de beroemde Matterhorn, 360 kilometer piste, luxe, kaasfondue en een autovrij centrum. Al jaren komen mensen vanuit de hele wereld naar dit Zwitserse bergdorp.
Augustus is een vergelijkbare maand als juli. De gemiddelde temperatuur in augustus ligt rond de 17.5 graden. Dat is eigenlijk dus maar een halve graad warmer dan juli gemiddeld. Ook telt de maand augustus dagelijks gemiddeld 7 zonuren.
Volgens weerhistoricus Christopher Burt ligt de plek op aarde waar de meeste sneeuw valt in de Japanse Alpen (daar waar de bergen door de prefectuur Nagano lopen), even ten westen van Tokamachi en Takakura.
Mooi-weerdagen in cijfers. Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over 100 jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk 7, tegen 5 in april en juni. September levert gewoonlijk 4 mooi-weerdagen op, maart 3, oktober 2 en de wintermaanden gemiddeld 1 à 2.
De meest sneeuwrijke gebieden zijn doorgaans te vinden in Zwitserland (Andermatt & Engelberg), Frankrijk (Chamonix), Italië (Pontedilegno) en Oostenrijk (diverse gletsjer skigebieden).
Met kunstsneeuw zijn bergen snel te besneeuwen. Een laag van circa 20 cm kunstsneeuw op een grashelling maakt deze skibaar. Een paar centimeter sneeuw ernaast en het winterse gevoel is er ook. Wil je echt natuursneeuw kunnen skiën dan is het minimum zeker 30 cm en 50-60 cm ideaal.
Jaarlijks biedt Winterberg 90 dagen sneeuwzekerheid. Van half december tot half maart kan er geskiet worden. Het skioord beschikt namelijk over 260 moderne sneeuwkanonnen die ingezet kunnen worden om de natuur een handje te helpen.
De zomer in Sölden is al net zo indrukwekkend als de winter! Kom genieten genieten van de verschillende wandel-, fiets- en mountainbike routes in de bergen. Of zoek verkoeling en ontspanning in een van de zwemmeren zoals de Piburger See. Een bezoek aan wellnesscenter Aqua Dome mag je zeker niet vergeten!