De meeste winkels zijn van 8:00 – 20:00 open en in weekenden tot 14:00 of 15:00. Houd er aan de kust rekening mee dat de winkels 's middags tussen 13:00 en 16:00 gesloten zijn in verband met een siësta. Prijzen in Kroatië liggen onder het Nederlandse prijsniveau. Cafés en restaurants zijn meestal vrij goedkoop.
Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in Kroatië
De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag open van 09.00 tot 17.00 uur. In de warme zomermaanden kan het zijn dat de winkels tussen de middag sluiten en ca.15.00 uur weer open gaan tot ca.19.00/20.00 uur (vergelijkbaar met de Spaanse siësta).
Thuis eten
Voor de lunch eten de Kroaten ofwel een kleine vroege ofwel een grote late lunch. Een snelle en gezonde lunch wordt vaak gemaakt van een marktverse selectie fruit, groenten, kazen, brood en ham. Večera (avondeten) is over het algemeen licht en wordt meestal rond 20.00 uur of later geserveerd.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar sommige gebieden in de binnenlanden en in de bergen van Kroatië. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval.
Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken. Het water kraanwater komt uit natuurlijke bronnen en kan daardoor wel iets anders smaken of een ander kleurtje hebben dan je verwacht. In veel bergachtige gebieden zit meer kalk en mineralen in het water.
Is Kroatië een duur land? Kroatië is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Net als in Nederland en België is een fooi in Kroatië een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Kroatië op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
In Kroatië vind je eigenlijk overal wel muggen in de zomer, vooral op plekken waar veel water aanwezig is, zoals aan de zee en langs meren en rivieren. Het is natuurlijk erg vervelend om gestoken te worden, of om 's nachts wakker te liggen vanwege het gezoem van muggen.
Zowel euro's als kuna's (bankbiljetten en munten) werden gedurende een periode van twee weken na de invoering van de euro als betaalmiddel toegestaan. Kunabankbiljetten en -munten kunnen tot en met 31 december 2023 kosteloos worden omgewisseld, met een maximum van 100 kunabankbiljetten en 100 kunamunten per transactie.
Eetgewoonten in Kroatië
Ze beginnen de dag met broodjes en croissantjes en drinken daarbij een goede kop koffie, thee of vruchtensap. Ook melk is iets wat bij het ontbijt in Kroatië hoort. Het eten bij het ontbijt in Kroatië vind je terug in de Franse, Italiaanse of zelfs Turkse keuken.
Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betaalt ongeveer 60 euro voor een maaltijd inclusief drankjes (in een gemiddeld restaurant).
Het ontbijt in Kroatië is vrij simpel. Meestal worden er broodjes en croissantjes gegeten. Ook zie je nog wel eens invloeden van het ontbijt uit Azië, vanwege de Turkse invloeden die je in Kroatië veel ziet. Als drinken kun je kiezen uit thee, koffie of vruchtensap.
Reken erop dat je vakantie in Kroatië in 2023 iets – maar zeker niet veel – duurder uit zal komen dan voor de invoering van de euro.
In landen waar het gemiddeld warmer is dan in Nederland, is het een gewoonte om een middagdutje te doen op het heetst van de dag. Zo is een siësta in Italië, Griekenland of Spanje heel normaal. Vaak zijn winkels, musea en bedrijven tussen bepaalde tijden gesloten.
De Duitsers zijn belangrijk voor de Kroatische economie
De toeristen uit Duitsland leveren een belangrijke bijdrage aan het toerisme in Kroatië, dat goed is voor 25% van het Kroatische bruto nationaal product. Toeristen uit Duitsland bezetten de eerste plaats.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
Reizen door Kroatië is veilig en er komt maar weinig criminaliteit voor. De vakantiehuisjes zijn ook vaak extra beveiligt doormiddel van hoge omheiningen. Tijdens festivals of in touristische gebieden moet u wel rekening houden met zakkenrollers. Een geldriem bied vaak uitkomst.
Wij raden aan om altijd wat cash geld achter de hand hebben tijdens je vakantie in Kroatië. Ook de creditcard wordt steeds meer geaccepteerd in Kroatië.
Op snelwegen mag je in Kroatië 90 km/u rijden.Op autowegen mag je 80 km/u rijden. In de bebouwde kom gelden de standaardregels. Op snelwegen mag je in Bulgarije 100 km/u rijden.
Het leven is Kroatië is relatief gezien bijna twee keer zo duur dan in Nederland. De Jong is wat positiever over de invoering van de euro. "Mensen zijn er al redelijk aan gewend. Grotere aankopen, bijvoorbeeld onroerend goed en auto's, de prijzen daarvan werden altijd al in euro's gecommuniceerd."
In Kroatië liggen de lonen ongeveer tussen de 300 tot 700 euro per maand. Als je al eens in Kroatië op vakantie bent geweest dan zul je wel hebben gemerkt dat de prijzen voor boodschappen, kleding etc. vergelijkbaar zijn met de prijzen in Nederland.
Je kunt altijd je Kroatische gastheer/gastvrouw vragen waar je scharreleieren (domaca jaja) kunt krijgen. Op plastic flessen van frisdrank, water, etc.zit statiegeld (50 lipa) dus gooi ze niet weg. Zorg wel dat je de kassabon bewaart en meeneemt als je lege flessen inlevert.
Ćevapčići. Dit gerecht is misschien wel de beroemdste specialiteit van Kroatië. De kleine vleesrolletjes, die hun typische smaak krijgen op de houtskoolgrill, worden traditioneel bereid van schapenvlees. Tegenwoordig bevatten ze meestal rund- of varkensvlees.