In 2021 waren er 680 meldingen van tuberculose in Nederland. Na een sterke daling van 17% in het eerste jaar van de COVID-19 pandemie (622 meldingen in 2020), zien we in 2021 weer een toename. Het aantal meldingen is nog steeds lager dan voor de pandemie.
Gemiddeld ontwikkelt 5-10 procent van de geïnfecteerde personen TBC, meestal binnen de eerste twee jaar na de infectie. Maar je kan ook later in je leven alsnog ziek worden. De TBC-bacterie kan namelijk tientallen jaren in een latente (slapende) vorm in het lichaam overleven en later weer actief worden.
Naarmate er meer bacteriën worden ingeademd, is de kans groter dat enkele bacteriën in de longen terecht komen en zich daar nestelen . De persoon is “geïnfecteerd”, maar nog niet ziek en hij merkt zelf ook niets. Na deze infectie is er een kans van ongeveer 10 procent dat deze persoon de ziekte tuberculose krijgt.
Tachtig procent (509) van alle tbc-patiënten in Nederland komt uit landen waar tuberculose veel voorkomt. Hiervan kwamen de meeste personen uit Eritrea (70), gevolgd door Marokko (59) en Somalië (36).
Het aantal mensen met tuberculose (tbc (Tuberculose)) in Nederland is in 2021 iets toegenomen. In 2021 waren er 680 tbc-patiënten in Nederland. Dit is 9 procent meer dan in 2020 (622 patiënten). Bij 296 patiënten bevond de tuberculose zich buiten de longen.
Afwijkingen op de longfoto kunnen wijzen op tuberculose.
Gemiddeld ontwikkelt 5-10 procent van de geïnfecteerde personen TBC, meestal binnen de eerste twee jaar na de infectie. Maar je kan ook later in je leven alsnog ziek worden. De TBC-bacterie kan namelijk tientallen jaren in een latente (slapende) vorm in het lichaam overleven en later weer actief worden.
Wanneer tuberculose niet wordt behandeld, geneest het in 25 % van de gevallen spontaan of evolueert het naar een chronische ziekte (25 %). In 45% van de gevallen veroorzaakt de ziekte het overlijden van de patiënt.
Een tuberculosepatiënt kan in principe volledig genezen met antibiotica. Gedurende minstens 6 maanden moeten 3 à 4 geneesmiddelen ingenomen worden, zogenaamde tuberculostatica. Lees hier de richtlijnen voor artsen voor diagnose en behandeling van tuberculose.
De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn nachtzweten, vermoeidheid, koorts, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies.
Tuberculose is goed te behandelen met medicijnen voorgeschreven door een arts.
Een Interferon Gamma Release Assay (IGRA) is een bloedtest waarmee we kunnen vaststellen of iemand besmet is met de tbc-bacterie. Met een IGRA meten we hoe sterk het immuunsysteem van een persoon reageert op de tbc-bacterie.
Als u een latente tuberculose-infectie (ook wel LTBI genaamd) heeft, bent u geïnfecteerd met de tuberkelbacterie zonder dat u ziekt bent. De tuberculose is slapend en niet besmettelijk voor anderen.
Na besmetting met de tuberculosebacterie kan het weken of zelfs maanden duren voordat u klachten krijgt. Niet iedereen die besmet wordt, krijgt ook tuberculose. Klachten zijn bijvoorbeeld: langdurig hoesten.
De THT is geen vaccinatie en biedt dus geen bescherming, het is een test om een tuberculose-infectie op te sporen. Wanneer iemand een positieve THT heeft, moet er een röntgenfoto van de longen genomen worden om ziekte uit te sluiten.
De bron van de besmetting (de patiënt met open tuberculose) wordt geïsoleerd door alles er omheen te beschermen. Daarom is het van belang dat de patiënt wordt verpleegd op een éénpersoonskamer met een 'sluis'. Deze sluis vormt de verbinding tussen de ruimte waar de patiënt zich bevindt en een andere ruimte.
De mate van beschermend effect van BCG is al vele decennia onderwerp van discussie. Bij pasgeborenen en kinderen is de effectiviteit om tuberculose te voorkomen meer dan 50%. Algemeen wordt aangenomen dat de werkingsduur na 15-20 jaar verdwenen is.
Je wordt snel benauwd. COPD zie je niet op een longfoto. Met een blaastest kun je heel goed zien of je COPD hebt.
Mensen met tbc kunnen last krijgen van allerlei symptomen, van hoesten en pijn op de borst tot koorts, vermoeidheid en gewichtsverlies. Sommige patiënten lopen lang met tbc rond voordat ze dit soort klachten krijgen.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
COPD is een ingewikkelde aandoening. Veel mensen met COPD hebben ook andere problemen. We doen ook onderzoek naar deze problemen. Dit doen we bijvoorbeeld met bloedonderzoek, hartonderzoek of een botscan.
Denkt je huisarts dat je COPD hebt? Dan onderzoekt hij je om de diagnose COPD te stellen via een longfunctietest. Dit wordt ook wel een spirometrie genoemd. Als je huisarts dit onderzoek niet zelf uitvoert, verwijst hij je door naar het ziekenhuis of een laboratorium.
De levensverwachting van mannen met COPD is gemiddeld 8 jaren korter dan die van mannen zonder COPD (waarvan 3 gezonde levensjaren)4. Vrouwen met COPD leven gemiddeld 10,5 jaren korter dan vrouwen zonder COPD (waarvan 4 gezon- de levensjaren).
In Nederland worden kinderen, van wie de ouders uit een land komen waar veel tuberculose voorkomt, gevaccineerd tegen deze ziekte. Deze vaccinatie wordt aangeboden aan kinderen tot 12 jaar. Met name jonge kinderen kunnen erg ziek worden van tuberculose.