Is er isolerend behang? Ja, er bestaat isolerend behang. Isolerend behang is ontworpen om thermische isolatie te bieden, wat betekent dat het de warmteoverdracht door de muren kan verminderen.
Isolatiebehang is behangpapier met isolerende eigenschappen. Het bestaat doorgaans uit polystyreen en kan ook voorzien zijn van een een laagje karton. Dit behang is zeker van nut als je last hebt van koude muren in huis en het niet ziet zitten om te investeren in (betere) spouwmuurisolatie of gevelisolatie.
Het isolerend behang zorgt ervoor dat de warmte in de ruimte weerkaatst, zodat de warmte in de ruimte minder snel verloren gaat. Ook zal de muur minder kou afgeven. Isolerend behang is een duurzame oplossing, aangezien de energierekeningen tegenwoordig al hoog zijn is dit een geschikt alternatief.
Maar is renovlies ook isolerend? Nee. Om wanden te isoleren is lucht nodig, vandaar dat vroeger behang met foam ertussen gebruikt werd.
Het beste bouw behang voor slechte muren is vaak renovliesbehang of glasvezelbehang. Renovliesbehang is een sterke en duurzame optie die oneffenheden en scheuren in de muren verbergt. Het kan worden overschilderd en zorgt voor een strakke afwerking.
Steek grote oneffenheden met een plamuurmes weg of schuur ze glad. Vul naden, gaten en beschadigingen dieper dan twee millimeter met vulmiddel. Verwijder loszittende stukken behang. Behandel een poederende ondergrond met een voorstrijk fixeermiddel.
Over het algemeen wordt aanbevolen dat de muur vrij van scheuren, barsten en grote gaten is voordat u renovlies behang aanbrengt. Het is ook belangrijk om eventuele oneffenheden in de muur glad te strijken met een vulmiddel of pleister.
Heeft u een egale ondergrond (nauwelijks oneffenheden of putjes) en wilt u als eindresultaat een gladde uitstraling? Dan kiest u tussen glasvliesbehang of renovlies behang. Renovlies is sterker en dekt beter dan glasvlies behang. Glasvliesbehang is wel goedkoper.
Verschil glasvlies en renovlies in het kort
Renovlies is gemaakt van papier, terwijl glasvlies van glasvezels is gemaakt. Renovlies is net zo strak als stucwerk. Glasvliesbehang kan dit ook zijn, maar je kunt ook kiezen om een licht reliëf aan te laten brengen. Renovlies is sterker en stootvaster dan glasvliesbehang.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Deze cellulose polyester laag is bevestigd op een isolerende laag waarbij het grammage de dikte van deze isolerende laag aangeeft. Dit thermische renovatievlies bespaart energie daar het de warmte energie terug de kamer in stuurt. Zo blijft de warmte voor het opwarmen van de ruimte behouden.
Daarnaast gaat behang zo'n vijf tot tien jaar mee, wat heel lang is. Behang heeft echter ook zijn nadelen. Het is namelijk wel duurder dan verf. Ook is het net iets lastiger aan te brengen.
Ja, renovlies kunt u zelf aanbrengen.
De dikte van renovliesbehang
Over het algemeen kun je stellen dat hoe grover de muur is, des te dikker het renovliesbehang moet zijn. Het meest gebruikte renovliesbehang heeft een dikte van 150 gram.
De gemiddelde prijs zit op ongeveer 20 euro per m². Dit is inclusief: schuren, plamuren, plakken 200 gram glasvlies, kitten van inwendige hoeken, sausen, nalopen, afsausen en 21% BTW.
Is er sprake van een gestucte muur of heb je gewerkt met renovlies-behang? In die gevallen is het een goed idee om gebruik te maken van voorstrijk.
Renovlies behang zelf aanbrengen is misschien niet moeilijk, maar je moet er echt wel even de tijd voor nemen. Een Renovlies klus neemt al snel een aantal dagen in beslag en het duurt gewoon even voordat je er handigheid in krijgt.
Over het algemeen zijn pleisterwerk, hout, MDF en gyproc optimaal als renovlies ondergrond. Door te kiezen voor een van deze opties voor de renovlies ondergrond zal je namelijk in staat zijn om de lijm optimaal op te laten nemen. Deze soorten staan namelijk bekend om het feit dat ze een hoop behanglijm opnemen.
Hoe lang gaat Renovlies mee? Renovlies behang kan tot wel 15 jaar meegaan zonder scheuren, barsten of loslaten, mits goed aangebracht en onderhouden.
Is renovlies makkelijk te verwijderen? Renovlies behang staat bekend om zijn duurzaamheid en sterke hechting, wat het verwijderen ervan mogelijk uitdagend maakt. Echter, met de juiste voorbereiding, gereedschappen en geduld kan het proces succesvol worden uitgevoerd.
Het feit dat vliesbehang afwasbaar is, is slechts één van de vele voordelen die deze behangsoort te bieden heeft. Het is zeer sterk behang, behang dat bovendien zeer snel aangebracht kan worden.