Waarom werd een ring het belangrijkste symbool voor het huwelijk? Een ring is rond en hierdoor het symbool voor de eeuwigheid. In vrijwel alle oude culturen stond de ring (of de cirkel) voor de oneindigheid. Met een ring zeg je dat je liefde voor altijd is, voor eeuwig horen we bij elkaar.
Symboliek en trouwringen
Een ring is rond en oneindig en staat symbool voor eeuwigheid zonder begin en eind. De symboliek is die van eeuwig durende verbondenheid tussen de gehuwden. In leven en dood, in voor- en tegenspoed.
Wie een ring aan zijn/haar wijsvinger draagt straalt ambitie en vertrouwen uit. Hiermee onderstreep je jouw leidinggevende kwaliteiten. Het is immers een vinger waarmee je tal van gebaren maakt; naar iets wijzen, iemand lokken, aandacht trekken… Vroeger droegen heel wat koningen een ring aan hun wijsvinger.
De vinger heet zo omdat hij de (trouw)ring draagt. Vroeger werd gedacht dat er een rechtstreekse bloedverbinding was (de Vena amoris) tussen de ringvinger en het hart. De associatie van het hart en de liefde leidde ertoe dat de ring (het teken van de liefde) om deze vinger gedragen werd.
Zichtbaar voor iedereen, dat partners economisch aan elkaar verbond. Voor mannen was de trouwring van de vrouw een zekerheid dat zij zijn bezit was en voor de vrouw was deze pact een financiële zekerheid daar zij in de Romeinse tijd al recht had op de helft van de bezittingen van de man.
De trouwring was vroeger een geschenk van de man aan zijn aanstaande vrouw. Hij zocht de ring uit en gaf hem aan zijn vrouw. Vanaf de 19e eeuw ging ook de man een trouwring dragen. Tegenwoordig zoeken de partners vaak samen een ring uit.
Traditioneel gezien komt de keuze van de hand waar je de trouwring draagt dus vanuit het geloof. In Nederland dragen de Katholieken de trouwring links, en de Protestanten juist rechts.
Wat is de betekenis van een zwarte trouwring? Jouw liefde is kostbaarder dan platina of goud. Zwarte verlovings- en trouwringen zijn vrij modern. Zwart kan staan voor kracht en sterkte.
Hoeveel ringen je draagt, ligt helemaal aan jouw stijl en het moment. Zelf zijn wij groot fan van meerdere ringen combineren. Wil je meerdere ringen dragen en het toch subtiel houden, draag dan bijvoorbeeld aan de ene hand twee ringen (ringvinger en middelvinger) en aan de andere hand één ring (ringvinger).
Ring om je duim
Dan staat dat voor onafhankelijkheid, kracht en doelgerichtheid. Mensen die een ring om hun duim dragen zijn vaak krachtige en zelfverzekerde mensen die weten wat ze willen. Passen deze eigenschappen bij jou? Dan past het dragen van een ring om je duim heel goed bij jouw persoonlijkheid.
Pinky-ringen werden gebruikt om jezelf te identificeren bij potentiële partners zonder de autoriteiten te waarschuwen. Tegenwoordig worden pinkringen meer geassocieerd met eigenliefde, seksuele onafhankelijkheid en vrijheid van de beperkingen van conventionele relaties.
Laten we beginnen met die ene vinger die duidelijk bedoeld is om een ring te dragen: de ringvinger. Vroeger werd gedacht dat de vierde vinger aan de linkerhand de enige was met een ader die in directe verbinding stond met het hart. De Vena Amoris. Een ring om de ringvinger stond daarom symbool voor de liefde.
Traditiegetrouw draag je trouwringen aan je linkerhand. Alle andere ringen vallen in een grijs gebied, daar zijn niet echt duidelijk regels over. Sommigen zeggen dat je een ring aan je niet-dominante hand moet dragen (de hand waar je niet mee schrijft), anderen beweren juist van wel. Kortom, het maakt niet zoveel uit.
Als twee ringen met elkaar verbonden zijn, dan staat dat symbool voor de verbondenheid aan elkaar. Daarnaast staat het ook symbool voor hemel en aarde en daardoor voor oneindige eeuwigheid. Twee ringen in elkaar betekent dat de verbondenheid ook in het hiernamaals zal doorgaan.
Hamsa Hand
Dit symbool wordt getekend als de palm van de rechterhand met vijf vingers. Het hamsa symbool staat voor kracht in veel verschillende religies.
Hoeveel ringen mag een man gelijktijdig dragen? Zelfs al heb je 10 vingers, dan adviseren we toch om maximaal 3 ringen per hand te dragen. Je mag er natuurlijk meer dragen, maar als basisregel (en een die je pols geen pijn doet) kun je het beste 3 aanhouden.
Veel mensen houden hun sieraden om tijdens het slapen, maar juist in de nachtelijke uren kun je veel bewegen en zelfs vast komen te zitten met bijvoorbeeld een armband of ketting. Wij raden daarom altijd aan sieraden af te doen als je naar bed gaat.
Traditioneel gezien komt de keuze van de hand waaraan je een trouwring draagt vaak vanuit het geloof. Zo dragen Katholieken hun trouwring aan de linkerhand en Protestanten dragen hun trouwring juist aan de rechterhand. Net als in Frankrijk en Italië draagt men in België de trouwring aan de rechterhand.
De standaard regel is dat uw ring over de knokkel van uw vinger moet passen. De knokkel dient namelijk als een soort extra zekerheid en zorgt ervoor dat de ring niet kan afglijden. Maar de ring mag ook niet te los zitten, dan kun hij namelijk ergens achter blijven hangen.
Ringen draag je niet alleen meer om je wijsvinger of middelvinger, ook de pinkring en duimring zijn immens populair.
De kosten voor het VERKLEINEN van een ring bedragen €25 per ring. De kosten voor het (maximaal 3 maten) VERGROTEN van een ring bedragen €30 per ring afhankelijk van de maat.
De man droeg zijn ring tot de bruiloft, daarna werd hij aan de vrouw gegeven, die hem vanaf dat moment als trouwring droeg. Vandaag is een verlovingsring een volledig onderdeel van de officiële aankondiging van het huwelijk. In Nederland dragen traditioneel alleen vrouwen een verlovingsring.
De ringvinger van de linkerhand symboliseert het directe pad naar het hart van de geliefde partner. Daarom wordt vaak de verlovingsring aan de linkerhand gedragen. Na de bruiloft kan de verlovingsring verhuizen van de linkerhand naar de ringvinger van de rechterhand en wordt deze dan samen met de trouwring gedragen.
Traditioneel draagt de bruid haar verlovingsring aan de linkerhand. Meestal worden de verlovingsring en trouwring bij elkaar gedragen aan de linkerhand, maar heel wat bruidjes doorbreken de traditie. Je kunt de ringen ook gerust splitsen en je verlovingsring rechts dragen en je trouwring links, of omgekeerd.
Traditioneel gezien betaalt de bruid voor de trouwring van de bruidegom en de bruidegom betaalt voor de verlovingsring en de bijpassende trouwring voor de bruid. Vroeger was het zelfs gebruikelijk dat de ouders van de bruid de hele bruiloft betaalden.