Van nature glutenvrij zijn in ieder geval: (Zilvervlies)rijst. (Zoete) aardappelen. (Gedroogde of verse) peulvruchten, zoals bruine en witte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten en sojabonen.
Zorg dan dat je kikkererwtenmeel in huis hebt! Dit glutenvrije meel van gedroogde, gemalen kikkererwten heeft een licht notige smaak en is ontzettend veelzijdig in gebruik. Lekker om bijvoorbeeld pannenkoekjes of wraps van te maken, maar ook ideaal als bindmiddel van soepen en sauzen.
Gluten zitten in producten van tarwe, rogge, gerst of spelt. Ook worden meelsoorten met gluten in sommige producten als bindmiddel gebruikt, waardoor het ook niet ongewoon is dat er gluten zitten in vleeswaren, snoepjes, bouillon, sauzen of ijs.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
Patat is glutenvrij.
Sommige cafetaria's of restaurants bakken in hetzelfde frituurvet niet glutenvrije kroketten of bitterballen. Hierdoor kan er kruisbesmetting ontstaan door het paneermeel van de kroketten (bitterballen) of gepaneerde aardappelkroketjes.
#3: verlichting van darmklachten. Het is logisch om glutenvrij te eten bij glutensensitiviteit en coeliakie. Maar ook bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of winderigheid kan een glutenvrij dieet uitkomst bieden. Deze soms onverklaarbare klachten worden vaak bestempeld als prikkelbaar darm syndroom (PDS).
Kikkererwtenmeel. De één na laatste in het rijtje wat betreft de hoeveelheid in koolhydraten want er zit maar 44 gram per 100 gram. Al met al valt het dan nog wel mee.
Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten. Het zal je dan ook niet verbazen dat het van nature glutenvrij is, let er wel op dat het geen kruisbesmetting heeft met andere niet glutenvrije meelsoorten als dit belangrijk voor je is.
Kikkererwten en kikkererwtenmeel hebben een erg hoge voedingswaarde. Dat betekent dat ze een uitstekende bron zijn van vitamines, eiwitten en mineralen. Ze bevatten veel ijzer, zink en fosfor, veel vitamine B en vitamine A, C en E en bieden een uitstekende bron van vezels.
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Alle mayonaises van Remia Professioneel zijn glutenvrij!
Er is vanuit de markt een stijgende vraag naar glutenvrij eten. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft glutenintolerantie (coeliakie), dit zijn zo'n 170.000 mensen. Het is voor deze groep belangrijk dat ze glutenvrij eten.
McDonald's. De glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder zijn bij ruim 171 restaurants van McDonald's verkrijgbaar. Via het icoon 'Lekker Glutenvrij'.
Top 5 frituursnacks van de Glutenvrijemarkt.com
VA Foods rundvleeskroketten: een klassieke snack die zich goed laat combineren met wat mosterd! VA Foods frikandellen: net als zijn frituurbroertje op nummer één een geliefde klassieker! Schär Diepvries Vissticks: vis in een lekker krokant jasje.
Glutenvrije chips Lays
De volgende soorten zijn daarvan glutenvrij: Naturel. Sticks naturel.
Sommige personen krijgen direct klachten, bij anderen komen de klachten na een aantal dagen opzetten. Iemand met glutensensitiviteit zal waarschijnlijk minder heftig reageren op het binnenkrijgen van gluten dan iemand met coeliakie die per ongeluk gluten gegeten heeft.
De polyfenolen in lijnzaad werken ontstekingsremmend en helpen bij verkoudheid en griep [2]. Lijnzaad is glutenvrij: Doordat lijnzaad glutenvrij is, is het geschikt voor mensen met coeliakie of een gluten-overgevoeligheid [2].
Geen gluten
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Quinoa is geen graan en het bevat geen gluten. Wanneer quinoa verwerkt wordt tot meel, vlokken en dergelijke kan het 'besmet' zijn met gluten.
Gewone koffie is glutenvrij . Granenkoffie is niet glutenvrij. Ook in sommige oploskoffie kan gluten zitten. Verder is het goed om op te passen met koffie uit een automaat, bijvoorbeeld op het werk.
Wist je dat oldskool Nutella ook gewoon glutenvrij is? Voor wie gestampte muisjes mist: deze muisjespasta is glutenvrij. En de kokospasta ook. Let op: ze kunnen wel sporen bevatten.
Niet alle chocolade is glutenvrij
Chocoladekoekjes of ingekapselde chocolade is als het ware al direct géén optie. KitKats, Kinder Buenos en Knoppers kunnen helaas niet door iedereen gegeten worden. Ook repen zoals Twix, Milkyway of een Mars die over het algemeen stukjes koek bevatten, moeten worden vermeden.