Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %.
Extra vierge kwaliteit: Extra vierge olijfolie wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit olijfolie, omdat het wordt geproduceerd door mechanische persing van olijven zonder gebruik te maken van hitte of chemicaliën. Het behoudt de natuurlijke smaak, aroma en voedingsstoffen van de olijven.
Extra vergine olijfolie: verwerking. Pure olijfolie klinkt misschien alsof het een hogere kwaliteit heeft dan extra vergine olijfolie, maar het tegenovergestelde is waar. Pure olijfolie heeft een raffinageproces ondergaan met behulp van chemicaliën, hitte en/of andere methoden om ongewenste verbindingen te verwijderen en de geur en smaak van de olijfolie te verbeteren .
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen. Als de olie warmer dan 180 graden wordt kunnen er ongezonde stoffen ontstaan.
Olijfolie is een gezonde keuze. Het bestaat namelijk voor ongeveer 70 procent uit gezonde onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan het in vet oplosbare vitamine E. Per dag heb je ongeveer 30 tot 40 gram vetten of oliën nodig. Het maakt niet uit welke soort olijfolie je neemt.
Dus, is elke dag een lepel olijfolie gezond? Zeker, meerdere lepels zelfs! Let wel op: dit gaat over de totale hoeveelheid vet per dag. Wanneer je bijvoorbeeld andere voedingsmiddelen met (veel) vet consumeert, moet je hier rekening mee houden en wat minder olijfolie per dag consumeren.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Extra vergine olijfolie is de beste keuze om te bakken
Zowel bij gangbare temperaturen in de keuken (180°C) als hogere (tot 240°C, zoals bijvoorbeeld in de oven). Verder worden de gezonde antioxidanten uit olijfolie tijdens het bakken opgenomen door het voedsel en gaan ze dus niet verloren.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Extra vierge olijfolie is over het algemeen de gezondste keuze als het gaat om olijfolie. Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en ontstekingsremmend. Daarnaast is het op de meest natuurlijke manier geproduceerd, vooral als-ie biologisch is.
De belangrijkste ontstekingsremmende effecten van olijfolie komen van antioxidanten, waarvan oleocanthal er één is . Deze antioxidant blijkt te werken als ibuprofen, een ontstekingsremmend medicijn. Bovendien kunnen de antioxidanten in olijfolie oxidatieve schade door vrije radicalen verminderen, waarvan wordt aangenomen dat ze een van de oorzaken van kanker zijn.
Pure olijfolie: Pure olijfolie wordt gemaakt door olijven te pletten en het sap eruit te halen . Het is ongeraffineerd en behoudt daarom zijn natuurlijke smaak, kleur en voedingsstoffen. Het heeft een sterke smaak en is het beste te gebruiken voor salades, sauzen en marinades.
Extra vierge olijfolie bevat enkelvoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten (vitamine C en E). Dit pakketje maakt dat het gebruik van de olie een positief effect heeft op het lichaam.Er komen namelijk natuurlijke stoffen in het bloed die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het cholesterol onder controle blijft.
Welke olijfolie moet u kiezen? Olijfolie is doorgaans een veiligere keuze bij het koken vanwege het hogere rookpunt en de neutrale smaak, en extra vergine olijfolie is ideaal voor een smaakvolle dressing, een dip voor brood of een last-minute gietsel over een gekookt stuk vlees. Dit is echter geheel een kwestie van voorkeur.
Conclusie: De beste olijfolie ter wereld in 2022-2023, volgens de World's Best Olive Oils competitie, wordt vertegenwoordigd door Rincon de la Subbética uit Spanje, Sabino Leone uit Italië en Oro de Cánava, ook uit Spanje.
Extra vierge olijfolie is ideaal voor koude gerechten zoals salades en bruschetta.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Beide hebben relatief goede niveaus van vitamine E, wat helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen. Olijfolie bevat echter meer vitamine K, wat helpt bij het bijdragen aan bloedstolling en botten versterkt. Hierdoor heeft olijfolie een voorsprong als het gaat om voedingswaarde .
Waar je gewone olijfolie en vierge olijfolie uitstekend kunt gebruiken om in te bakken is de extra vierge olijfolie daar niet altijd geschikt voor. Extra vierge olie is wel zeer geschikt voor de salade, de pasta en koude sauzen, minder om te bakken.
Het mediterrane dieet omvat het consumeren van antioxidantrijke extra vergine olijfolie. De bewezen gezondheidsvoordelen van dit "vloeibare goud" zijn talrijk. Ze omvatten het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten, dementie en cognitieve achteruitgang .
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Onder meer deze Australische studie toont aan dat extra vierge olijfolie de meest veilige en gezonde olie is om mee te bakken en braden. Ook bij wat langere verhitting blijft extra vierge olijfolie gezond (ook hier te lezen). Maar gebruik wel een premium extra virgin olijfolie en niets van mindere kwaliteit.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
Je wokt op een hoge temperatuur: je olie moet zuiver zijn en een hoog rookpunt (de temperatuur waarop je olie begint te roken of branden) hebben. Slaolie is hiervoor niet geschikt, maar zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie wél. Wokken is een gezonde manier van koken.