Veel baby's ervaren een slaapregressie rond 4 maanden en wanneer baby's 8 maanden zijn. Maar slaapregressie kan ook rond 6 maanden optreden.
Een slaapregressie kan een paar dagen tot enkele weken duren. Als je je baby aan de hand van het slaapschema voor 6 maanden in een fijner slaapritme krijgt, is het dus goed om er rekening mee te houden dat dit rond 8 maanden tijdelijk kan verslechteren.
Kortere dutjes: Tijdens de 6 maanden slaapregressie kan uw baby kortere dutjes doen dan normaal. Dit kan leiden tot meer humeurigheid overdag en het nog moeilijker maken om 's nachts tot rust te komen.
De 6 maanden sprong doet er nog een schepje bovenop. Je kindje heeft het afgelopen halfjaar veel geleerd, maar nu maakt hij échte grote sprongen. Hij leert namelijk relaties tussen objecten en gebeurtenissen te herkennen en te begrijpen. Alle losse puzzelstukjes vallen nu in elkaar.
Waarom gaat jouw kindje door een slaapregressie? Een slaapregressie komt vlak voor of middenin een grote ontwikkelingssprong. Je kindje moet dan hele moeilijke dingen leren en op zo'n moment is het normaal dat het je kindje andere dingen niet meer even goed kan verwerken zoals, slapen, eten, zijn humeur, etc,.
De tweede slaapregressie rond 9/12 maanden
Deze slaapregressie hangt veel meer samen met de mentale en fysieke mijlpalen die je kleintje doormaakt en minder met een exacte leeftijd. Jouw baby beseft plots veel beter dat jij nog bestaat, ookal ziet hij je niet meer.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen. Behalve de drie bovengenoemde H's kan je baby nog een aantal kenmerken vertonen als hij de lastige fase ingaat.
4 à 6 voedingen per dag.Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een paar lepels geprakte groente, fruit, rijst of pasta en als je kindje wil een beetje brood zonder korst. Uitleg bij flesvoeding: Geef je baby 4 tot 6 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk.
Slaapregressie 12 maanden
De eerste verjaardag van je baby valt samen met een slaapregressie. Rond deze leeftijd leert je kind nieuwe vaardigheden zoals staan, lopen en de eerste woordjes. Al deze nieuwe dingen aanleren kost veel energie.
Er ontstaat voorzichtig een vaste bedtijd, mits de slaapjes overdag ook voorspelbaar zijn (je volgt natuurlijk de wakkertijden). De meeste baby's gaan slapen voor de nacht tussen 18.00 - 20.30 uur.
6 t/m 8 maanden
Baby's van 6 tot 8 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 3,5 uur overdag meestal verdeeld over 3 slaapjes. Een mooi schema zou daarom kunnen zijn: Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 8:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur.
Baby's huilen op deze leeftijd vaak als ze moe of bang zijn, pijn hebben, gefrustreerd zijn, aandacht willen of niet kunnen slapen. Baby's merken vanaf deze leeftijd dat ouders reageren op huilen en kunnen dit 'gebruiken' om hun zin te krijgen. Als mijn zoon huilde was er altijd wel wat aan de hand.
- 4 tot 6 maanden
Baby's komen vanaf de leeftijd van 4 maanden 's nachts meestal toe met 2 voedingen. Met nachtvoedingen wordt alles bedoeld vanaf de bedtijd tot het moment waarop er 's ochtends wordt opgestaan. Moest je je baby een droomvoeding geven, dan telt dit ook als nachtvoeding.
De ene baby drinkt meer dan de andere, dat is normaal. Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig. De totale hoeveelheid voeding deel je door het aantal voedingen op een dag. Voorbeeld: Een jonge baby wil vaak 8 keer per dag drinken.
Je kan tussen de 4 tot 6 maanden rustig starten met oefenhapjes.Denk hierbij aan wat geprakte groente, fruit of wat kleine stukjes broodkorst. Vanaf 7 maanden kan je oefenen met het leren kauwen en kan je brood mét korst aanbieden.
Samenvattend: brood kan tot 8 maanden en mogelijk zelfs tot 2 jaar moeilijk te verteren zijn voor je kindje. Je kan daarom het beste wachten met het geven van brood tot in ieder geval 8 maanden. Geef daarnaast maximaal 2 boterhammen per dag in verband met de hoeveelheid natrium (zout).
Toch zijn groeisprongen niet hetzelfde als slaapregressies. Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressie heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden).
Het snelle moment van de groeispurt wordt een sprongetje genoemd. Op deze momenten zal je baby dit ook laten merken; Ze kunnen wat aanhankelijker, humeuriger en onrustiger zijn dan normaal. Maar geen zorgen, want dit is compleet normaal en een teken dat je kindje zich goed aan het ontwikkelen is.
De lastige fase van sprong 7: de 3H's
Ook typerend voor deze sprong is dat je baby slechter slaapt dan normaal, ook kan hij wat vaker last hebben van nachtmerries. Wist je dat je in onze app talloze signalen kunt terugvinden waaraan je de lastige fase van een sprong kunt herkennen?
Een slaapregressie is iets tijdelijks en gaat doorgaans vanzelf over, maar het veranderende slaappatroon kan soms wel een paar weken duren. Hoelang het precies duurt kan per baby verschillen. Lang niet iedere kind heeft last van een slaapregressie en elke baby reageert er anders op.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.