Met epoxy plamuur dicht je gemakkelijk gaten en scheuren. Epoxy is een waterdicht materiaal, waardoor het ook goed te gebruiken is bij de reparatie van je boot. Epoxy plamuur hecht op verschillende soorten ondergronden, zoals hout, staal & polyester.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Epoxy plamuur en epoxy kneedpasta. Epoxy plamuur hecht aan vrijwel alles, krimpt niet en is waterdicht.
EP-Plamuur is een smeuïge, krimpvrij uithardende vul- en rijplamuur op basis van een twee componenten epoxyhars. EP-Plamuur is goed schuurbaar en heeft een korte uithardingstijd. Geschikt voor vullen en lijmen van o.a. hout, metaal, GVK, schuim enz. Goed bestand tegen zoet en zout water, chemicaliën, oliën en vetten.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Epoxy hecht op vrijwel alles. Denk aan staal, aluminium, beton, steensoorten, hout, polyester, vinylester en de meeste kunststoffen.
Epoxy is een kunststof die tijdens de verwerking vloeibaar is. Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig.
Deze epoxy coating zorgt ervoor dat uw buitenvloer beschermd is tegen slijtage en is geheel naadloos, waardoor u de buitenvloer ook nog eens eenvoudig schoon kunt houden. Stof, vuil en aanslag verwijdert u gemakkelijk van deze coating.
Om beton of steen waterdicht te maken, brengt u Hydrablock met een kwast, verfroller of lage drukspuit aan. Dit kan met een huis, tuin en keuken lage drukspuit, verfroller (voor grotere klussen), of een kwast (voor kleinere stukken). Maak altijd eerst een proefstukje.
1. Alabastine Polyester plamuur. De Alabastine Polyester plamuur is volgens ons de beste plamuur van dit moment. Deze plamuur doet zijn werk gewoonweg prima en schuur je gemakkelijk glad.
Plamuren en kitten
Na het schuren, gronden we allereerst de kale stukken hout met een beetje grondverf. Dit doen we om de ergste zuiging weg te nemen. Hierna plamuren we grote gaten en schuren we deze met een geschikte plamuur dicht. Eventuele houtrot bewerken we met houtrotvuller.
Dunne, gebruiksklare schildersplamuur bestemd als schraaplaag of voor het glad zetten voor het aanbrengen van verven en gesatineerde of glanzende lakverven. Ook geschikt voor de meeste ondergronden in de bouw.
De houtplamuur wordt op basis van twee componenten gemaakt met daarin polyesterharsen. Het stevige middel kan dan ook gebruikt worden voor het waterdicht maken van boten, repareren van beschadigingen in waterpompen, waterbakken, leidingen, radiatoren en nog meer klussen waarvoor sterk spul nodig is.
Voor kleine gaten
Acrylplamuur rapid uit tube: Deze plamuur kan nog dikker aangebracht worden dan snelplamuur (tot 1 cm) en is geschikt voor het vullen van nerven, oneffenheden en gaten. Lakplamuur uit tube: Deze plamuur is alleen geschikt voor binnen, maar ideaal voor het vullen van schroef en spijkergaatjes.
De houdbaarheid van houtrotvullers is gemiddeld zo'n 2 jaar na productiedatum. Niet alle leveranciers vermelden deze datum op hun verpakkingen. Maar wat u vorig heeft gekocht zal best nog wel bruikbaar zijn. Bij het gebruik van een houtrotvuller die te ver over zijn gebruiksdatum is zal de uitharding wat trager zijn.
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Verwerking van epoxy bij lage en hoge temperaturen
De uitharding stopt als de temperatuur onder nul is. Gaat de temperatuur weer omhoog dan gaat de epoxy weer uitharden. Als de temperatuur boven de 25 graden stijgt zal de verwerkingstijd van de epoxy een stuk korter zijn.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
Kleine restjes epoxyhars , glitter of stof kan je eenvoudig verwijderen met tape. Je plakt dit in de mal en het vuil is er zo uit. Blijft de mal vies? Dan kan je ze met azijn, alcohol of aceton goed schoonmaken.