Er is lang niet altijd een afwijking in het EEG te zien. Dat komt omdat een EEG-onderzoek een momentopname is. Op het moment van de meting is in de hersenen vaak geen epileptische activiteit te zien. Daarom moet de EEG-meting soms een paar keer worden herhaald.
Wat is een EEG? Bij een EEG wordt de hersenfunctie gemeten. De hersenen geven continu kleine elektrische activiteiten af. Tijdens een EEG onderzoek worden deze elektrische activiteiten gemeten en kan het functioneren van de hersenen beoordeeld worden.
De meeste epileptische aanvallen komen spontaan op. Sommige mensen voelen ze echter wel aankomen. Iemand krijgt dan een paar minuten van tevoren een kleine focale aanval, ook wel aura genoemd.
Een aanval kan komen door spanning, stress en slaaptekort. Meestal is er geen duidelijke aanleiding. Het is niet mogelijk om na één aanval te zeggen of u epilepsie heeft. Vraag de mensen in uw omgeving goed op te letten als u weer een aanval krijgt.
Slaaptekort verhoogt het risico van epilepsieaanvallen. Werkbelasting en stress te beperken. Stimulerende middelen zoals koffie, alcohol, drugs en lawaai te mijden.
EEG staat voor elektro-encefalogram, waarbij encefalo hersenen betekent. Met behulp van een EEG kan men de elektrische activiteit in de hersenen in beeld brengen. Iemand met epilepsie heeft tijdens een aanval een verhoogde hersenactiviteit. In de hersenen ontstaan dan elektrische ontladingen.
De één is bewusteloos, valt en gaat schokken. De ander voelt vreemde tintelingen of hoort vreemde geluiden. Of iemand staart een korte periode voor zich uit en reageert niet. Epileptische aanvallen kunnen er dus heel verschillend uitzien.
Andere aandoeningen die op epilepsie lijken
Flauwvallen: je valt en raakt even buiten bewustzijn. Soms schokt het lichaam even of verlies je urine. Hartritmestoornissen: kunnen verschijnselen geven die lijken op epileptische aanvallen. De arts laat meestal een hartfilmpje (ECG: Elektrocardiogram) maken van het hart.
Een veelvoorkomend symptoom van conversiestoornis is PNEA (Psychogene Niet-Epileptische Aanvallen)* of spanningsaanvallen. Dit betekent dat je aanvallen hebt die erg lijken op epilepsie, maar ze gaan niet samen met epileptiforme activiteit in de hersenen.
Elektro-encefalografie (eeg) is een methode om de elektrische activiteit van de hersenen te meten. Het is een non-invasieve ingreep, waarbij de elektroden doorgaans op de hoofdhuid worden geplakt. Eeg meet potentiaalverschillen die ontstaan door de ionenstroom in de zenuwcellen van de hersenen.
Het meest bekend zijn de EEG-afwijkingen bij leverziekten. De EEG-afwijkingen kunnen aanwezig zijn met of zonder klinische tekenen van encefalopathie, maar over het algemeenis de elektroklinische overeenkomst goed. Hoe dieper het bewustzijn daalt, hoe trager het EEG wordt.
Verder kun je een EEG-onderzoek krijgen als je hersentumor hebt. Dan wordt er gekeken hoe de tumor je hersenactiviteit beïnvloedt. EEG wordt soms ook gebruikt om te kijken of iemand hersendood is. Ook kan EEG worden gebruikt bij mensen die in een coma liggen.
Vooral een MRI-scan wordt bij epilepsie vaak gemaakt. Een MRI maakt met magnetische velden en radiogolven afbeeldingen van je hersenen. Lees meer over de MRI-scan. Een functionele MRI (fMRI) brengt in beeld waar er in de hersenen hersenactiviteit is.
Bij de neuroloog
Je neuroloog heeft een precieze beschrijving van je aanval(len) nodig. Hij of zij zal vragen naar de kenmerken (symptomen)van je aanval. Verder zal hij of zij andere vragen stellen, bijvoorbeeld over je gezondheid en welke medicijnen je slikt. Lees meer over het gesprek met je neuroloog.
En Glut1-deficiëntie? Ik legde uit dat deficiëntie een soort ziekte is die je hebt. Het heeft met suiker in je hersenen te maken, dat dat niet helemaal goed gaat en dat je daar epilepsie van kunt krijgen of aanvallen. Het probleem zit in de suiker, die komt niet in je hersenen.
Patiënten kunnen aanvallen hebben die sterk op epileptische aanvallen lijken, maar dat niet zijn. Zulke aanvallen laten dan geen elektrische ontladingen in de hersenen zien.
De aanvallen hebben een psychische oorzaak, zoals spanning, overbelasting of een trauma. Net als hartkloppingen of een hoge bloeddruk kun je PNEA zien als een uiting van emoties of spanningen.
Een aantal vormen van epilepsie is leeftijdsgebonden, wat inhoudt dat de aanvallen in een bepaalde leeftijdsperiode voorkomen en met het ouder worden kunnen verdwijnen.
Sommige kinderen hebben 's nachts continu epileptische activiteit in hun hersenen, terwijl ze overdag slechts zelden of nooit epileptische aanvallen hebben. Deze vrij onzichtbare vorm van epilepsie wordt het ESES syndroom genoemd. Als gevolg hiervan ontwikkelen kinderen vaak leer- en gedragsproblemen.
Epilepsie kan een gevolg zijn van hersenletsel
Epilepsie kan ook het gevolg zijn van hersenletsel. Hersenschade of hersenletsel treedt op wanneer de hersencellen (neuronen) worden beschadigd en afsterven. Epilepsie als gevolg van hersenletsel komt het meest voor bij mensen die een beroerte /CVA hebben gehad.
Focale aanvallen ontstaan vanuit een plek in één hersenhelft (en kunnen zich daarna ook verspreiden naar de andere hersenhelft). Gegeneraliseerde aanvallen ontstaan direct of zeer snel vanuit beide hersenhelften.
Epilepsie is na migraine de meest voorkomende neurologische aandoening en treft 1 op de 200 mensen. In België wonen er meer dan 60.000 epilepsiepatiënten. Epilepsieaanvallen zijn het gevolg van een abnormaal elektrisch verschijnsel in de hersenen. 1 geïsoleerde epilepsieaanval is geen chronische aandoening.
Een gewone aanval duurt doorgaans maximaal 4 minuten en gaat vanzelf over. Duurt de aanval langer dan 5 minuten, dan noemt men dit een langdurige epileptische aanval. Een status epilepticus is een aanval die langer dan 10 minuten aanhoudt. Het herstel na een gewone epileptische aanval is meestal volledig.