Een huis met energielabel E kost je over het algemeen meer aan energiekosten dan noodzakelijk. In een huis met energielabel E verspil je namelijk relatief veel energie. Dat is dus slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Je stoot namelijk meer CO2 uit dan nodig.
Energielabel E betekent een redelijk hoog energieverbruik. Het heeft een energie-indexcijfer van 2,01 tot en met 2,40. Het is het op twee na minst zuinige label (alleen F en G-woningen scoren slechter). De oorzaak is vaak heel simpel het bouwjaar van de woning.
Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco's, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten.
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is en welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.
Aan het energielabel kun je zien hoe het zit met het energiegebruik van een koelkast. Een koelkast met energieklasse A is het zuinigst, G is het minst zuinig.
1 maart 2021: nieuw energielabel
Het label is vernieuwd omdat veel apparaten energielabel een A met één of meer plusjes hadden. Het verschil tussen al die plusjes was voor veel consumenten onduidelijk. Wat voorheen labelklasse A+++ was, komt in het nieuwe energielabel overeen met labelklasse B, C of zelfs D of E.
Op het vernieuwde label staat de volgende informatie: Energieklasse van A (zuinigst) tot G (minst zuinig). De meeste vaatwassers vallen in categorie C, D of E. Energieverbruik per 100 wasbeurten (in kWh).
Energielabels drukken we uit in label A t/m G. Label A is een groen label en geeft aan dat jouw woning zeer zuinig is. Woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig.
Kosten energielabel zijn in 2022 met 7% gedaald
In 2021 was je rond de € 200,- tot € 400,- kwijt zijn. Dit kwam omdat het energielabel niet meer online kon worden aangevraagd, maar werd opgesteld door een erkend deskundige die je woning komt bekijken én zelf zijn of haar tarief bepaalt.
Energielabel C: energiezuinig of niet
Een woning met energielabel C is relatief zuinig, maar heeft nog wel ruimte voor verbetering. Je energieverbruik is redelijk laag. Toch zijn de kosten voor energie nog wel hoger dan bij een woning met een groen energielabel.
Het energielabel voor koelkasten en vriezers loopt vanaf 1 maart 2021 van A tot G. De zuinigste koel- en vriesapparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G.
Wat is de betekenis van energielabel F voor een huis? Een woning met energielabel F is zeer energieverspillend. Alleen energielabel G is nog ongunstiger. Samen met E worden de labels F en G 'rood' genoemd.
Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.
Op het energielabel van uw woning staan adviezen op maat hoe u de energiezuinigheid kunt verbeteren. Misschien hoeft u alleen maar zonnepanelen te plaatsen om uw huis van energielabel E naar D op te waarderen. De investering die daarvoor nodig is, verdient u in ongeveer tien jaar terug.
Energielabel D is het eerste 'niet-groene' energielabel. Wanneer je woning energielabel D heeft, betekent dit dat de energiekosten van de woning relatief hoog zijn vergeleken met een woning met het meeste zuinige label, energielabel A. In Nederland is het energielabel D gemiddeld voor woonhuizen.
Het energielabel is een label dat volgens de Europese richtlijnen verplicht bijgevoegd moet worden bij het verkopen van onder andere LED lampen. Het energielabel laat zien hoe zuinig een elektrisch apparaat/ lamp is. Lampen met energielabel A zijn de zuinigste lampen en met energielabel G het minst zuinig.
Als eigenaar moet u bij de verkoop of verhuur van uw woning een geldig energielabel hebben en beschikbaar stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als u een huis laat bouwen. Heeft u geen geldig energielabel? Dan kunt u een boete krijgen.
Klantvraag: kan ik een goedkoop energielabel aanvragen? Een energielabel zelf kost geen geld. Je betaalt voor de erkende deskundige die je aanvraag van een definitief energielabel controleert. Dit kan een makelaar, energieadviseur of bouwtechnisch specialist zijn.
Het energielabel geeft aan of de woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label.
Energielabel. Per 1 maart 2021 is het energielabel voor koelkasten veranderd. In plaats van een verwarrende schaal met A+, ++ en +++, zijn alle koelkasten nu ingeschaald van A t/m G. Het label A is hierbij het zuinigst.
Een huis waar energielabel G aan toegekend is behoort tot de minst energiezuinige woningen van Nederland. Dit betekent dat er weinig tot geen energiebesparende aanpassingen aan het huis zijn gedaan, waardoor er veel warmte verloren gaat. Het huis is waarschijnlijk slecht geïsoleerd, wat voor veel tocht kan zorgen.
Je hoeft niet te schrikken als het zuinige A+++ product dat je net hebt gekocht op een nieuw label slechts een D krijgt. Toch is het product niet minder energiezuinig. Het is precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn anders: Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld en komt in een lagere energieklasse.
Ecoprogramma bepaalt energielabel
Het energielabel voor vaatwassers is gebaseerd op het energieverbruik van het ecoprogramma. Met het ecoprogramma zit je dus altijd goed. Wil je weten wat het energieverbruik van andere programma's is, kijk dan in de handleiding.
A+++ -10% De A+++-10% klasse is de zuinigste op de markt. Koop je een vaatwasser met dit label, dan weet je dat je jaarlijks zo min mogelijk aan stroom en water betaalt om je machine te laten draaien. Deze vaatwassers verbruiken, afhankelijk van het programma dat je draait, 0,73 kWh per wasbeurt.
Vaatwassers van Bosch, Miele en Siemens komen het vaakst als beste uit de vaatwassertest. De vaatwassers van Miele wassen vaak net iets beter, maar zijn langzamer. Over welk merk vaatwasser zijn consumenten het meest tevreden? Een merk steekt met kop en schouders boven de rest uit.