Met elke dag scheren beschadig je weer de nog niet geheel herstelde huid en er onstaat weer scheerbrand en steeds iets heftiger, er is zeg maar sprake van perpetuum mobile. Als je je om de dag scheert krijgt de opperhuid natuurlijk meer tijd om te genezen dus zal de scheerbeurt minder snel tot irritatie leiden.
Omdat haren langzaam groeien, is elke dag scheren dus helemaal niet nodig. Het is zelfs het beste voor je huid om een paar dagen te wachten zodat het de tijd heeft om te herstellen. Als je het doet, doe het dan goed.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Volgens dermatoloog Jetske Ultee klopt het dat je donshaartjes en dode huidcellen verdwijnen met scheren, maar kun je dit effect prima bereiken met een peeling. Ze raadt vrouwen af hun gezicht te scheren. "Vooral vrouwen met een gevoelige huid moeten dit niet doen", vertelt ze.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Droog scheren is een goede optie voor wie snel en gemakkelijk van zijn baard af wil zijn. In tegenstelling met nat scheren, is deze methode beter voor onder de douche. De waterdamp maakt baardhaar namelijk zacht waardoor het makkelijk te scheren is. Als u last heeft van acne is dit een goede optie.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Veel mannen hebben last van “puistjes” na het scheren. Eigenlijk zijn dit niet echte puistjes maar zijn het ontstekingen van de haarzakjes ook wel 'folliculitis' genaamd. Het komt voornamelijk voor bij mensen met krullend haar.
Het scheren heeft zoals je waarschijnlijk wel weet, heel veel impact op de huid, de huid is als het ware geïrriteerd en moet zich kunnen herstellen van de scheerbeurt. De haarzakjes krijgen te maken met bacteriën die de kans krijgen om verstoppingen na en tijdens de scheerbeurt te veroorzaken.
Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
Scheerapparaten die wel een glad resultaat beloven, zitten in het hoogste segment scheerapparaten. Dit zijn de Series 9 van Braun en Series 9000 van Philips. Meest geavanceerde scheerapparaten scheren glad.
Nu je weet hoe je je schaamstreek kunt scheren of trimmen, moet je hem niet verwaarlozen. Verzorg je schaamstreek om de 7-12 dagen, of zo vaak nodig, om alles netjes te houden.
Je moet je zo vaak scheren als je vindt dat het nodig is. Sommige mensen scheren hun benen elke dag om geen stoppels te hebben. Voor anderen is één of twee keer per week scheren voldoende.
Door je schaamhaar te scheren of weg te halen, geef je bacteriën minder kans om zich tussen de haren te nestelen. Ook voorkom je hiermee zweetplekken en ongewenste geurtjes.
Dermatoloog Patel vertelde HLN dat je lichaam tijdens de eisprong wat meer van het mannelijk hormoon testosteron aanmaakt. Hierdoor kan er bij een vrouw haar gaan groeien op plekken waar dat normaal gesproken niet gebeurt, bijvoorbeeld op de bovenlip, nek en jawel: de kin.
Scheerbultjes ontstaan meestal door kleine ingegroeide haartjes. Scheeruitslag ontstaat juist wanneer je het scheermesje te hard over je huid wrijft.
Scrubben. Het regelmatig scrubben van de huid is erg belangrijk bij het bestrijden van rode bultjes na het scheren. Ingegroeide en platliggende haartjes raken los waardoor deze makkelijker verwijderd kunnen worden. Scrubben zorgt voor een zachte, schone en gladde huid.
Elektrisch scheren
Je hebt minder kans op snijwondjes, huidirritaties en ingegroeide haren. Met een scheerapparaat oefen je zachte druk uit op de huid en duwt de de haartjes omhoog zodat deze zich gemakkelijk en pijnloos laten verwijderen.