De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
“Dat is juist. Eén a twee porties zuivel per dag passen in een gezond voedingspatroon. Dit is ook opgenomen in de Schijf van Vijf.” "Het kunnen dus ook andere melkproducten zijn dan melk alleen.
Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk.
Niet water of sportdrank, maar melk is de meest effectieve drank om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek van Ronald J Maughan et al.
Dit zijn de voordelen van stoppen met melk:
Minder verzadigde vetten en cholesterol. Minder kans op gezondheidsproblemen zoals acne en hormonale disbalans. Minder kans op lactose-intolerantie. Verbeterde hart- en vaatgezondheid.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
"In eerste instantie zou je een opgeblazen gevoel en gasvorming kunnen hebben, omdat sommige mensen lactose-intolerant zijn. De calciuminname kan afnemen, wat gevolgen heeft voor de gezondheid van de botten. Huidaandoeningen die verband houden met zuivelgevoeligheid zouden kunnen verbeteren," zei hij. Hij voegde toe dat de inname van voedingsstoffen mogelijk moet worden aangepast, omdat melk een bron is van eiwitten en vitamines.
"Mensen die regelmatig last hebben van hun maag en darmen kunnen vaak slecht tegen melk. Lactose is een melksuiker die je moet verteren. Daarvoor is het natuurlijke enzym lactase nodig. Grofweg driekwart van de bevolking maakt dat enzym vanaf jonge leeftijd niet goed meer aan.
Onderzoek toont aan dat melk een van de beste dranken is voor hydratatie, zelfs beter dan water of sportdranken . Onderzoekers schrijven de effectiviteit van melk toe aan de natuurlijke elektrolyten, koolhydraten en eiwitten. Melk drinken na het sporten helpt om essentiële elektrolyten te vervangen die verloren gaan door zweten.
De dagelijks aangeraden hoeveelheid is een glas of twee. Drie is ook nog goed, maar meer moet dat niet zijn." Integendeel: te veel melk drinken kan ook bij kinderen tot problemen leiden. "Uit onderzoek blijkt dat het vitamine D-gehalte omhoog gaat bij kinderen als ze meer melk drinken.
De aanbeveling voor zuivel voor 50-plussers
Iedereen die ouder is dan 70 jaar wordt aanbevolen om 4 porties melk(producten) per dag te nemen (600 ml) en 2 plakken kaas. Als je deze aanbeveling volgt, krijg je wat betreft calcium binnen wat je dagelijks nodig hebt: 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Voor de meeste personen is het consumeren van 1-3 kopjes melk per dag, afhankelijk van leeftijd en dieetbehoeften, in lijn met dieetrichtlijnen en biedt het nuttige voedingsstoffen zonder significant risico op overconsumptie. Het is belangrijk om rekening te houden met individuele dieetbehoeften en gezondheidsomstandigheden bij het bepalen van de melkconsumptie.
'We hebben calcium, vitaminen, proteïnen en fosfaat nodig voor gezonde botten. Dat staat vast. Melk bevat deze stoffen, maar andere producten ook. Zolang je dus genoeg van deze stoffen haalt uit andere voeding, is melk niet noodzakelijk voor gezonde botten.
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"Er wordt door de Richtlijnen Goede Voeding geadviseerd om twee porties zuivel per dag te nemen", zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen University and Research. "In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Het eiwit in melk kan bijdragen aan de opbouw van spiermassa na krachttraining, zowel bij mannen als vrouwen en op de korte en langere termijn2–4. Onderzoek wijst uit dat het drinken van magere melk de spiereiwitsynthese na het sporten meer stimuleert dan sojadrank met eenzelfde hoeveelheid sojaeiwit3,4.
Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
Het is echter belangrijk om op te merken dat het, gezien het caloriegehalte en de hoge verzadiging, op geen enkele manier gebruikt mag worden om water te vervangen . Je kunt niet genoeg melk op een dag drinken om voldoende gehydrateerd te blijven, maar het kan een voedzame manier zijn om je algehele hydratatiedoel te bereiken.
Melk is meer hydraterend dan water
Dit vertraagt het proces van het leegmaken van je maag, waardoor je lichaam langer gehydrateerd blijft. Daarnaast bevat melk ook natrium, dat als een spons vocht het water in het lichaam vasthoudt. Hierdoor wordt er minder urine geproduceerd.
Voeding die het vocht uit de darmen onttrekt en hierdoor ook een constiperende werking kan hebben: melk, bananen, eieren, rode wijn,… Vermijd gestresseerd en snel tussendoor iets eten.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Eet voldoende voedingsvezels
Bij diarree zorgen vezels ervoor dat de ontlasting dikker wordt. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Vezels zijn er in twee soorten. Het is het beste om een combinatie van deze vezels te eten.
Koemelk bevat bijna evenveel calcium als fosfor. Dus wanneer jij melk drinkt, krijgt jouw lichaam niet twee keer zoveel calcium als fosfor binnen en ontstaat er disbalans in de mineralenhuishouding. Je lichaam stelt alles in werking om weer in balans te komen dus gaat het ergens in je lichaam calcium onttrekken.
Vanaf 1 jaar is je kind klaar voor koemelk. Je kindje kan dan voldoende voedingsstoffen uit vaste voeding en koemelk halen.
Melk is een van de beste en meest algemeen beschikbare bronnen van calcium . Eén kopje (237 ml) koemelk bevat 306-325 mg, afhankelijk van of het volle of magere melk is. Het calcium in zuivelproducten wordt ook heel goed opgenomen ( 53 , 54 ). Daarnaast is melk een goede bron van eiwitten, vitamine A en vitamine D.