Vitamine D-tekort door gebrek aan zon, eieren, melk en vis Calcium is een belangrijk mineraal voor het versterken van uw tanden. Tevens beschermt het uw glazuur tegen gaatjes. De beste bronnen van vitamine D zijn de zon, eieren, vette vis (zoals zalm) en verrijkte melk.
Eieren leveren essentiële voedingsstoffen om tanden te versterken , omdat ze veel eiwitten, vitamine D en fosfaten bevatten. Vitamine D helpt tanden calcium te absorberen, wat het glazuur versterkt en gaatjes voorkomt (6).
Intussen brachten verschillende studies aan het licht dat er geen verband is tussen de inname van eieren en de kans op hart- en vaatziekten en beroerte. Dagelijks een ei eten zou dus geen negatieve invloed hebben.Tenzij je gezondheidsproblemen hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes of een hoge cholesterol die erfelijk is.
Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Magnesium zorgt er onder andere voor dat je calcium makkelijk opneemt. Het zit in groene bladgroenten, noten, peulvruchten en bananen.
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Hoe kun je je tanden weer wit krijgen? 'Externe verkleuring van het glazuur door aanslag kan je tandarts weghalen door je tanden te polijsten met een speciale polijstpasta. Verkleuring in de tand kun je van binnenuit lichter laten maken door te bleken. Het enige effectieve middel hiervoor is waterstofperoxide.
Rauwe groenten
Net zoals een schuursponsje kookpotten zuiver krijgt, lukt het broccoli- en bloemkoolroosjes om je tanden schoon te maken. Mooie bonus: het hoge ijzergehalte in groene groentes zorgt voor een dun laagje dat beschermt tegen de zuren die in frisdranken zitten.
Vlees, eieren, tofu, bonen, noten en groene bladgroenten zijn allemaal goede bronnen van eiwitten. Calcium is geweldig voor het versterken van uw botten en tanden. Melk, kaas en andere zuivelproducten zijn een geweldige bron, maar als u lactose-intolerant bent, is sojamelk een goed alternatief. Sesamzaad is ook rijk aan calcium.
Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan.
Voor een deel bepalen onze genen de kleur van onze tanden. Daarnaast verkleuren tanden door de jaren heen door ouderdom. Bovendien zijn er ook nog externe factoren die tanden geler kunnen maken. Denk hierbij onder andere aan: voeding, roken, tandsteen en medicatie en de conditie van tanden.
Het eten van 7 of meer eieren per week vergroot het risico op hart- en vaatziekten als je al diabetes type 2 hebt met 40 procent ten opzichte van het eten van 1 ei per week. Dit concludeert de Gezondheidsraad uit verschillende onderzoeken.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Eierdieet. Het eierendieet is een dieet, waarbij je maximaal 40 eieren per week mag eten. Het dieet wordt aangevuld met een korte lijst van andere voedingsproducten. Volgens Schutte is zo'n dieet niet aan te raden.
Calcium en Vitamine D
Calcium is essentieel voor de opbouw en het behoud van sterke tanden. Het helpt bij het versterken van het tandglazuur en het behoud van de structuur van tanden. Vitamine D is cruciaal omdat het helpt bij de opname van calcium en fosfor, wat nodig is voor sterke botten en tanden.
Voedingsmiddelen en dranken met veel zuren slijten het glazuur dat uw tanden beschermt , een proces dat tanderosie wordt genoemd. Dit verandert het uiterlijk van uw tanden en opent de deur voor bacteriën die gaatjes of infecties kunnen veroorzaken.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Poetsen na eten banaan
Je zal misschien denken dat een banaan geen of minder zuren bevat dan ander fruit, maar niets is minder waar. Dit maakt tanden poetsen na eten banaan ook niet heel verstandig.
Gin . Het hoge alcoholpercentage van sterke drank heeft een uitdrogend effect op je mond, wat betekent dat zuren of suikers minder makkelijk weggespoeld worden, waardoor ze in je mond blijven hangen en schade aan je gebit kunnen veroorzaken. Als je echt sterke drank wilt drinken, is gewone gin erg laag in zuren en suikers, wat het een goede keuze maakt.
Calciumrijke voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, bladgroenten en noten , zijn vooral gunstig voor het versterken van glazuur. Vitamine C-rijke voedingsmiddelen zoals sinaasappels en paprika's kunnen ook helpen uw tanden te beschermen tegen tandbederf.
Tandglazuur versterken
De eenvoudigste manier om je tandglazuur te beschermen en te versterken is door je tanden te poetsen met een tandpasta die fluoride bevat. Dit verwijdert bacteriën en zuren die je glazuur over een langere periode afbreken. Remineralisatie kan ook zorgen dat het weer opbouwt.
In groenten en fruit zitten genoeg vezels en vitaminen die belangrijk zijn voor ons gebit. Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten.
Eet kaas als dessert: Kaas helpt de pH-waarde in je mond te neutraliseren na het eten. Dit kan helpen om tandbederf te verminderen omdat een hogere pH-waarde de activiteit van schadelijke zuren op je tanden vermindert. Een stukje kaas na de maaltijd kan dus echt helpen!
“ Bromelaïne helpt ook tandplak af te breken, wat, als het niet wordt voorkomen, zuren kan produceren die het glazuur van uw tanden kunnen aantasten en tot gaatjes kunnen leiden .” Zou uw favoriete weekendpiña colada daadwerkelijk gezondheidsvoordelen kunnen hebben? Eh, niet helemaal. Maar ananas eten (zonder rum) kan uw glimlach naar een hoger niveau tillen.