Na het drogen van de egaline blijft een sterke, harde vloer over die niet snel zag barsten of scheuren. Ideaal dus wanneer u daarna tegels plaatst; een sterke ondervloer die net snel scheurt, beschermt ook uw tegelvloer tegen scheuren.
Een egaline vloer is een zelfnivellerende vloer die voornamelijk bestaat uit cement en kunsthars. Deze grondstoffen maken de vloer erg sterk en flexibel, waardoor de vloer niet snel zal scheuren of barsten.
Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren.
Toch mag je niet vergeten dat zo'n vloer in de eerste plaats bedoeld is om je ondergrond te egaliseren. Aan egalisatie als eindlaag zijn dan ook enkele risico's verbonden: Scheurvorming: door de samenstelling en het drogingsproces van egaline op cementbasis vallen scheurtjes niet uit te sluiten.
Het egaliseren met beton gebeurt met egaline, dit is een soort vloeibaar cement dat uit kunststoffen bestaat. We gebruiken de diamantschuurmachine voor het grondig reinigen van de vloer. Uiteraard wordt de vloer netjes gestofzuigd, zodat er een speciale hechtprimer op aangebracht kan worden.
Een egalinelaag kan vrij dun aangebracht worden, meestal is een dikte tussen de 1 en 6 mm voldoende om de ondervloer te egaliseren. Een egalinelaag van enkele centimeters raden wij af.
De dikte van een vloer, aangelegd met egaline, is dus beperkt. In de praktijk zien we egaline vloeren van meer dan 2 of 3 centimeter nauwelijks voorkomen. Over het algemeen is de dikte van een vloer van egaline zo'n 1 of 2 millimeter. Hoe dik je het aanbrengt, hangt vooral af van de ondervloer en het type egaline.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Standaard is egaline niet waterdicht. Daarom wordt het vaak gecombineerd met waterglas. We mixen egaline cement met waterglas, zodat het waterafstotende eigenschappen krijgt.
Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met een nieuwe vloerbedekking zoals tegels, pvc, laminaat of parket. Toch is egaline als afwerkvloer ook heel geschikt.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
U kunt ongeveer 12 uur aanhouden per 1 mm. Als er op sommige plekken een dikke laag ligt, dan is de wachttijd natuurlijk lang.
Het is vrij eenvoudig te berekenen hoeveel egaline je nodig hebt om een vloer te egaliseren. De meeste soorten egaline zitten op een verbruik van 1.5 kilogram per één millimeter laag dikte per vierkante meter.
Het schuren van egaline is belangrijk voor de hechting van de vloercoating. De vloer moet licht mat geschuurd worden. Dit doe je met een korrel die de vloer niet beschadigt maar wel matteert. We spreken dan meestal over een fijne korrel.
De droogtijd na egaliseren is vrij lang. Het duurt uren voordat het middel opgedroogd is. Soms wordt een richtlijn van twaalf uur aangehouden, maar de meeste experts kiezen voor de veiligere optie van 24 uur. Je kunt zelf uitrekenen hoe snel de vloer droog zal zijn.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar. De droogtijd hangt af van het soort egaline, de ondervloer, ventilatie en de dikte van de egaline vloer.
Smeer de vloer in met vloerprimer om de zuiging te verminderen en de hechting te verbeteren. Het laatste stof wordt gebonden en de egalisatie zal uiteindelijk bij de verwerking beter vloeien. Gebruik hiervoor een zachte bezem of handveger. Het primeren is een essentieel onderdeel om een goede en vlakke vloer te maken.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Vloertegels egaliseren is zeker mogelijk. Het betekent wel dat het karakter van de tegelvloer verdwijnt. Bij egalisatie wordt een vloer één vlak geheel.
Kun je zelf de vloer egaliseren? Ja, dat kan. Het uitvlakken en egaliseren van een ongelijke betonvloer is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er wel wat ervaring voor nodig en kennis van de juiste materialen.
Als een vloer scheef loopt, er lijmresten op de vloer zitten, of een vloer wilt leggen op een oude tegelvloer met voegen. Dan is het vaak noodzakelijk om de vloer te egaliseren.
Als de houten vloer erg ongelijk is, kunt u het beste egalisatie korrels gebruiken. Dat korrels die u op de vloer doet en uitsmeert. De egalisatie korrels zorgen voor een stabiele ondergrond. Hierop kan u vervolgens ondervloer platen leggen die dan voldoende vlak liggen om laminaat op te leggen.
Een prikroller egaline helpt je om luchtbellen in een pas geëgaliseerde vloer te voorkomen. Dit is van belang, aangezien deze ondervloer zo egaal mogelijk moet zijn. Wanneer dit namelijk niet het geval is komt de bovenliggende (tegel)vloer mogelijk scheef te liggen met alle gevolgen van dien.
Maken jullie mijn vloer waterpas? Nee, egaliseren is het glad maken van de dekvloer, dus niet waterpas. Wij volgen de bestaande glooiingen in de dekvloer.
Let dan goed op of de egaline geschikt is voor de laagdikte die je wilt aanbrengen. Geschikte egalines voor anhydriet vloeren zijn de UZIN NC 110 of de Atlas SAM 100. Wij adviseren om de Bostik Grip A500 te gebruiken als voorstrijk en een dubbele laag voorstrijk aan te brengen.