In Nederland is het niet verplicht om uw zorgpas altijd bij u te hebben. Het is wel handig uw digitale zorgpas (uw telefoon met Menzis app) mee te nemen als u naar een arts, apotheker of andere zorgaanbieder gaat. Een zorgaanbieder vraagt ook naar een legitimatiebewijs, zoals een paspoort of id-kaart.
Een zorgpas aanvragen is niet nodig om in Nederland naar uw huisarts of arts te kunnen gaan. Het is voldoende om uw identiteitsbewijs te laten zien. De zorgverlener kan aan de hand van deze gegevens controleren of u verzekerd bent.
Met je zorgpas laat je zien dat je bij ons verzekerd bent.
Soms vraagt een zorgverlener naar jouw zorgpas. Als een zorgverlener jouw polisnummer of relatienummer nodig heeft of wil weten hoe je verzekerd bent. Maar ook als je spoedeisende hulp nodig hebt of tijdelijk in het buitenland verblijft en zorg nodig hebt.
Gaat u op reis buiten Nederland en heeft u medische zorg nodig? Dan vraagt de zorgverlener naar een verzekeringsbewijs. In veel landen geldt uw zorgpas met daarop uw EHIC als verzekeringsbewijs. U vindt uw zorgpas, en die van gezinsleden, in de Zilveren Kruis-app.
Heb je geen zorgpas bij de hand? Dan kan je zorgverlener ook vragen om jouw rijbewijs, id-kaart of paspoort om te zien hoe je bent verzekerd. Je kunt ook zonder zorgpasje naar de huisarts of het ziekenhuis. Tip: maak een foto of screenshot van je ziektekostenpas, zodat je deze altijd bij de hand hebt.
Iedereen krijgt een zorgpas bij een zorgverzekering. Wanneer je het hele gezin verzekerd, krijgt elk gezinslid een eigen pas. Voorheen was de zorgpas altijd van plastic, maar tegenwoordig zijn er verzekeraars die de pas digitaal aanbieden via een telefonische app. Dan heb je altijd je zorgpas bij de hand.
Heb je nog een geldige 'plastic' zorgpas? Dan kun je deze gewoon blijven gebruiken tot de datum die op je zorgpas staat en zolang je bij ons verzekerd bent. De geldigheidsdatum staat op de achterkant van je zorgpas.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Als u om een Europese ziekteverzekeringskaart vraagt, is uw zorgverzekeraar verplicht u een kaart te verstrekken, of een tijdelijk vervangingscertificaat als de kaart niet onmiddellijk leverbaar is. Als de zorgverzekeraar dit niet doet, kunt u in beroep gaan.
Iedereen die in Nederland woont en een basisverzekering heeft afgesloten, kan een European Health Insurance Card (EHIC) aanvragen. Met deze kaart heb je recht op noodzakelijke medische zorg als je, bijvoorbeeld voor vakantie, tijdelijk in het buitenland bent.
Vraag voor uzelf een EHIC aan bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. Voor uw meeverzekerde gezinsleden kunt u een EHIC aanvragen bij het CAK.
De zorgpas gebruikt u in Nederland om te laten zien dat u verzekerd bent bij CZ. U vindt uw zorgpas, en die van eventuele medeverzekerden, makkelijk in de CZ app. Met uw digitale zorgpas heeft u uw relatienummer altijd bij de hand, en kan uw zorgverlener snel opzoeken welk pakket u heeft en welke vergoeding u krijgt.
Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten. U verzekert u daarmee voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek. De overheid stelt vast wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit.
Met je zorgpas heb je overal toegang tot je persoonlijke gegevens en de dekking van je zorgverzekering. Je ontvangt de zorgpas digitaal. Deze staat in de Zorg en Zekerheid app. Zo heb je je zorgpas altijd bij de hand, ook als je op vakantie bent.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Als u tijdens een verblijf in de Europese Unie (of in Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein) medische hulp moet krijgen, dan kunnen uw medische kosten worden vergoed op vertoon van uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK).
Spanjaarden betalen geen premie voor de zorgverzekering. Ze hebben namelijk een zorgstelsel met een financiering vanuit sociale premie. Maar ook Spanje is een land vol met privéklinieken, dus heeft Spanje ook een plek tussen de landen met de hoogste medische kosten voor toeristen.
Het aantal wanbetalers dat de zorgpremie niet betaalt, is in de periode 2014-2022 (op 31 december) afgenomen van bijna 326.000 naar 170.541 mensen. Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten.
Publieke ziektekostenverzekering Duitsland
Werk je in loondienst en ligt je inkomen onder een bepaalde inkomensgrens, dan moet je verplicht de publieke ziektekostenverzekering afsluiten.
Brief van het CAK: sluit een zorgverzekering af
U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.
Welke zorg krijg ik met mijn EHIC? U krijgt alleen noodzakelijke medische zorg in het land waar u met vakantie bent of tijdelijk verblijft. Dit geldt alleen voor landen waar de EHIC geldig is: EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland (EER), Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.
De Europese zorgpas EHIC vergoedt geen medische kosten als u: naar het buitenland reist om zorg te krijgen. een particuliere zorgverlener of kliniek bezoekt. permanent in het buitenland verblijft.
Iemand die op de verpleegafdeling van het ziekenhuis ligt vanwege corona kost ongeveer 500 euro per dag. Iemand die na een verkeersongeval op de traumaopvang wordt opgenomen met 2 verpleegdagen kost ongeveer 1.400 euro, ofwel 700 euro per dag.
Verdragsgerechtigden en hun gezinsleden
Nederlanders met een wettelijk pensioen of wettelijke uitkering die emigreren naar of wonen in een verdragsland, zijn wettelijk verplicht om zich via het CAK te verzekeren voor ziektekosten.