Een autostoel zonder rugleuning heet ook wel een zitverhoger. De kinderautostoel met rugleuning beschermt je kind beter bij botsingen van de zijkant. Door de rugleuning loopt de schuine gordel beter over het sleutelbeen van je kind. Ook snijdt hij minder in de nek.
Zitverhoger auto regels in 2022
Voorheen mochten kinderen al vanaf 15 kilo in een zitverhoger in de auto, wat in de praktijk betekende dat kinderen soms al vanaf 2,5 jaar op een zitverhoger zonder rugleuning in de auto zaten. Met de nieuwe regels zijn kinderen nu gemiddeld 5 jaar voordat ze in een zitverhoger mogen.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Isofix zitverhogers worden alleen nog maar goedgekeurd worden voor de categorie Groep 3. Dit betekent dat kinderen met een lengte van 125 cm en een gewicht vanaf 22 kg erin mogen zitten.
Zonder stoelverhoger zit je kind te laag. Als de autogordel bijvoorbeeld over de hals loopt in plaats van over de schouder, loopt je kind grote risico's bij een botsing.
Voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar: i-Size tussen 100 - 135 cm of groep 2/3 (van 15 tot 36 kg). Groep 2 (van 15 tot 25 kg) en groep 3 (vanaf 22 kg) worden bijna altijd gecombineerd in 1 autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers.
Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin. Let wel: in het buitenland gelden andere regels.
De Titaniumbaby Zitverhoger Booster iSafety! is uit ons uitgebreide onderzoek gekomen als de beste zitverhoger voor in de auto van 2022. Deze stoelverhoger is geschikt voor kinderen van 3 tot ongeveer 12 jaar.
Halfords verkoop verschillende zitverhogers van verschillende merken en verschillende thema's. Cars, Frozen en Paw Patrol zitverhogers zijn allemaal te verkrijgen bij Halfords.
Verhoogkussens worden aanbevolen tussen 18 en 36 kilo, maar ook hier geldt dat het best is om uw kind zo lang mogelijk in een kinderstoeltje te vervoeren (zolang zijn hoofdje nog niet boven de rugleuning uitsteekt).
Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Vanaf 1,35 meter oftewel 135 centimeter mogen kinderen zelfstandig voorin de auto zitten. Ze zijn dan groot genoeg om een gordel te dragen. Is een kind kleiner dan 135cm? Dan is een kinderzitje verplicht.
1) Op de achterbank in het midden: de veiligste plek!
De veiligste plek voor een autostoeltje is midden op de achterbank omdat deze plek het verst verwijderd is van de zij-airbags en mogelijke botsingen.
Na heel wat speurwerk op het WWW kwam ik terecht bij de MultiMac. Dit is een bankje, bestaande uit 3 tot 4 zitplaatsen voor kinderen. Ofwel een plankje met geintegreerde kinderstoeltjes. Waarbij je de mogelijkheid hebt om een van de plaatsen in de vorm van een soort Maxi-Cosi geleverd te krijgen.
Wat is de beste autostoel groep 3? De beste autostoel uit groep 3 is de Cybex Solution M-fix SL. Deze autostoel staat op nummer in 1 bij de ANWB en is bij de Consumentenbond samen met de Cybex S-Fix de beste uit de test. De Cybex Solution M-Fix SL is een veilige en comfortabele autostoel.
Om te voorkomen dat u stikt of wordt platgedrukt door de airbag, zitten er een aantal gaten in. Daardoor loopt hij vliegensvlug leeg, binnen 0,2 seconde. Nog sneller dan hij leegloopt, blaast een airbag zichzelf op (0,03 seconde!).
In Frankrijk is verplicht gebruik goedgekeurd en passend niet gebonden aan lengte van het kind maar aan de leeftijd. Kinderen tot 10 jaar dienen gebruik te maken van een dergelijk kinderbeveiligingsmiddel. Hoofdregel: Kinderen vanaf 10 jaar mogen voorin de auto worden vervoerd.
Is je kind kleiner dan 1,35 meter, dan moet je hem of haar in een autostoel vervoeren. Het heeft de voorkeur om een autostoel op de achterbank te bevestigen, omdat dit veiliger is. Wil je je kind in een achterwaarts gerichte autostoel op de passagiersstoel zetten, dan moet je je airbag uitschakelen.
Het beste autostoeltje. Het stoeltje dat met vijf sterren de hoogste score behaalde is de Cybex Anoris T i-Size. Dit is het tweede zitje dat we ooit getest hebben met een geïntegreerde airbag. Het biedt een zeer goede bescherming bij een frontale en zijdelingse botsing en is gemakkelijk in gebruik.
Kind in de auto: de regels
Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je in een goedgekeurd kinderstoeltjes vervoeren. Het maakt daarbij niet uit of je kind voorin of achterin de auto zit. Kies voor een kinderstoeltje dat past bij de lengte en het gewicht van je kleine.